Curtea Constituţională a României (CCR) a respins astăzi, cu majoritate de voturi, obiecţiile de neconstituţionalitate depuse de USR şi PNL cu privire la numirea unor membri ai Consililului Autorităţii de Supraveghere Financiară, printre care se numără şi preşedintele instituţiei, Leonardo Badea.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată celor două Camere ale Parlamentului.
Deputaţii USR au depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care au contestat decizia Parlamentului de a numi patru din cei nouă membri care fac parte din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
În textul sesizării, parlamentarii opoziţiei susţineau că membrii conducerii ASF nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru ocuparea funcţiillor respective şi că majoritatea parlamentară a votat numirea persoanelor încălcând normele constituţionale.
În sesizarea depusă de PNL se arată că Parlamentul României avea obligaţia legală de a efectua analiza individuală a încadrării experienţei profesionale a fiecărui candidat în domeniile expres prevăzute de lege - financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare.
"Hotărârea Parlamentului României nr.37/2018 este neconstituţională deoarece încalcă dispoziţiile art.1 alin.(3) şi alin.(5) din Constituţia României raportat la art.9 alin.(1) lit.a2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară prin numirea fără îndeplinirea criteriului obiectiv al experienţei profesionale cerut de lege, în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a domnului Badea Leonardo, doamnei Dascălu Doina, domnului Bota Marius Ovidiu, domnului Birtalan Jozsef, doamnei Socol Aura Gabriela şi a domnului Wlassopol Ovidiu Răzvan", se arată în sesizarea PNL depusă la CCR.
În data de 14 noiembrie 2018, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senat a votat, prin vot secret, numirea în funcţia de preşedinte al ASF pe actualul preşedinte al instituţiei, Leonardo Badea. În funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF a fost votată Elena Doina Dascălu.
Tot atunci, plenul reunit al Parlamentului a validat şi candidaţii pentru alte funcţii de conducere în cadrul ASF, după cum urmează: "vicepreşedinte membru executiv, sectorul instrumente şi investiţii financiare - Sorin Bota, care ulterior a demisionat din funcţie; vicepreşedinte membru executive sectorul asigurări.reasigurări - Cristian Roşu Cristian; vicepresedinte membru executiv, sectorul sistemului de pensii private - Daniel Ştefan Armeanu; membru neexecutiv- Joszef Birtalan; membru neexecutiv - Gabriel Grădinescu; membru neexecutiv - Aura Socol şi membru neexecutiv - Ovidiu Răzvan Wlassopol.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.01.2019, 22:39)
Păi cum ar putea CCR contesta o somitate precum Universitar de Carton Leo barbișon de Maf Badea?doar era pus în tribuna oficială la 1 metri de Dăncila la Ateneul Român. O adevărată somitate. Și Găbiță Grădinescu și restul de membri din Consiliul ASF. Noua pușculiță a PSD. BVB s-au dus naiba dar salariile la ASF au rămas la fel. Frumos. Țară fără viitor
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2019, 09:22)
Insulte și calomnii sub protecția anonimatului . Sesizarea ccr a fost o mizerie politică. Cum sa susții că un profesor universitar in banci si piete de capital nu are expertiza in aceste domenii?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.01.2019, 10:10)
profesor la universitatea din Videle?