CE aprobă o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 4 miliarde de euro

F.D.
Internaţional / 9 septembrie 2022

CE aprobă o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 4 miliarde de euro

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 4 miliarde euro (aproximativ 19,7 miliarde lei) pentru sprijinirea întreprinderilor din toate sectoarele în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză privind ajutoarele de stat adoptat de Comisie la 23 martie 2022 şi modificat la 20 iulie, în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ("TFUE"), în care se recunoaşte faptul că economia UE se confruntă cu perturbări grave.

Vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei, a declarat: "Războiul de agresiune nejustificat purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă să aibă efecte negative asupra economiei UE şi a României. Schema de ajutoare în valoare de 4 miliarde EUR aprobată astăzi va permite României să atenueze impactul economic al actualei crize geopolitice asupra întreprinderilor din toate sectoarele. Continuăm să ne afirmăm sprijinul faţă de Ucraina şi de poporul său. În acelaşi timp, continuăm să colaborăm îndeaproape cu statele membre pentru a ne asigura că măsurile naţionale de sprijin pot fi puse în aplicare în timp util, în mod coordonat şi eficace şi că sunt protejate, totodată, condiţiile de concurenţă echitabile pe piaţa unică."

Măsura adoptată de România

România a notificat Comisiei, în temeiul cadrului temporar de criză, o schemă în valoare de 4 miliarde EUR (aproximativ 19,7 miliarde RON) pentru sprijinirea întreprinderilor de toate dimensiunile şi din toate sectoarele în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.

În cadrul acestei măsuri, ajutorul va lua formă de: (i) garanţii pentru împrumuturi, cu un buget maxim de 3,6 miliarde EUR (aproximativ 17,75 miliarde RON) şi (ii) granturi directe, cu un buget maxim de 390 de milioane EUR (aproximativ 1,93 miliarde RON), pentru a compensa o parte din costurile datorate în cadrul împrumuturilor garantate.

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine economică cauzat de situaţia geopolitică actuală, schema urmăreşte să asigure faptul că întreprinderile afectate dispun în continuare de suficiente lichidităţi, permiţând băncilor să continue să acorde împrumuturi economiei reale.

Beneficiarii eligibili vor avea dreptul de a primi noi împrumuturi care sunt acoperite de o garanţie de stat de până la 90 % din valoarea împrumutului, cu scadenţe maxime de până la şase ani.

Comisia a constatat că schema de ajutoare a României îndeplineşte condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză. În special, în ceea ce priveşte garanţiile pentru împrumuturi, ajutoarele vor acoperi garanţiile pentru împrumuturi cu o anumită scadenţă şi o valoare limitată. În ceea ce priveşte cuantumurile limitate ale ajutoarelor sub formă de granturi directe, ajutoarele nu vor depăşi (i) 62 000 EUR şi 75 000 EUR pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agriculturii şi, respectiv, al pescuitului acvaculturii şi (ii) 500 000 EUR pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în oricare din celelalte sectoare. Sprijinul în cadrul schemei va fi acordat până cel târziu la 31 decembrie 2022.

Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză.

Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. 4 miliarde euro ajutor ??!!

    Noi am luat arme (vechi+mai noi)de 7,3 miliarde $ !!

    Asa ca iesim prost din afacere ca de obicei. 

    1. Povesti cu peste, suntem beneficiari neti ai intrarii in UE.

      Terminati cu retorica asta pentru ca, comparativ cu cat am contribuit la bugetul uniunii, suntem pe plus bine si puteam fi si mai mult daca atrageam toti banii disponibili.

      Deci terminati cu dezinformarea!!!  

      Excluzând săracii care se mai duc de FOAME să șteargă babe la fund și să culeagă sparanghel, există o clasă de privilegiați care o duc bine. Îi știm cu toții pe analfabeții funcționali neplătitori de taxe și votanți USR. Restul... vai de capul lor.

      Majoritatea populației se scaldă în sărăcie. Educația la pământ. Sănătate la pământ. Suveranitate 0. Luptă anticopupție (din aia pe bune, nu prostii marca Băsescu-Kovesi) nema. Forța de muncă calificată FUGITĂ din țară. Diverși dubioși Deep State din diverse țări ne decid conducătorii în dispreț total față de voința românilor. Tot ce înseamnă industrie și sectoare cheie distrus sau dat pe mâinile străinilor. Cozile de topor execută fără ezitare orice directivă venită din afară. 

      Beneficiari net? N-aș prea zice.  

      Pentru banutii in plus am dat:

      - resursele naturale pe "nimic" 

      - am auto distrus industria noastra nationala 

      - am vandut toate serviciile de baza(electricitate,gaze,apa... ) 

      - serviciile financiare(cu doua exceptii CEC+BT) 

      - am "democratizat justitia" ..... si asa mai departe

      Daca aia care tu zici ca sunt analfabeti functionali o duc bine, ceilalti care nu sunt in stare sa atinga nevelul primilor cum sunt, mai destepti sau mai proşti? Ce zici?

      Mai deștepți decât tine. Și muuult mai deștepți decât analfabeții funcționali fasciști salvatori.

      De ce crezi ca lumea are nevoie de tiradele tale? Eu te-am intrebat ceva pe baza argumentatiei tale. Ori nu vrei, Ori nu poti sa raspunzi. Daca tu te consideri mai destepti, felicitari, dar cred ca o poti demonstra raspunzand la intrebarea mea invocand arguments si nu atacuri la persona.

    Cam asta este diferenta intre a avea o politica EU si cea promovata de Russia. Uni dau ajutor, ceilalti iau.

    Daca asta nu va e clar, atunci poate ar fi bine sa analizati daca nu cumva capacitate a de intelege este limitata si sa va tineti ideile pentru sine 

    1. Nu există prânz gratuit pe lumea asta. Din moment ce nu înțelegi asta oare cine are capacitate limitată de înțelegere?

      Asa este, nu exista pranz gratuit, dar calitatea pranzului poate diferi de la cer la pamant! Ce zici prieteni tai rusi, asa cum Ii vezi, de ce sunt in stare?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb