Ce au de guvernat?

Bursa
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 decembrie 2008

Ce au de guvernat?

Partidele negociază cu patimă cine să intre la guvernare, dar realitatea care se cere guvernată ar trebui să-i facă pe politicieni ceva mai prudenţi. Nu va fi o guvernare uşoară, iar priceperea şi viteza de reacţie ale conducătorilor vor fi importante pentru destinul nostru, cel puţin în anul viitor, dacă nu pe întreg mandatul de patru ani al noului Executiv.

Estimările pentru anul 2009 vizează încetiniri semnificative în privinţa evoluţiilor în majoritatea domeniilor, potrivit specialiştilor, care pun pe seama crizei economice internaţionale rezultatele financiare nesatisfăcătoare.

După o perioadă în care avansul creditului a depăşit chiar 50%, ceea ce presupune o creştere a consumului populaţiei bazată pe împrumuturi într-o măsură foarte mare, restricţiile impuse de accesul mai dificil şi mai costisitor la resurse financiare externe şi cele impuse de BNR, se resimt în toate domeniile, de la agricultură până la piaţa financiară, industrie, sau exporturi.

Primele semne în economia reală se resimt în scăderea drastică a comenzilor la export din majoritatea industriilor, renunţarea la extindere a majorităţii întreprinderilor mici şi mijlocii pe seama dobânzilor mari la credite, şi implicit diponibilizările din diverse domenii care se înmulţesc pe zi ce trece, sporind rata şomajului.

Cei mai mulţi întreprinzători blamează băncile pentru creşterea dobânzilor împrumuturilor până la un nivel la care creditele devin greu de returnat.

Guvernul încearcă să reducă efectele crizei economice globale asupra ţării noastre prin planul de măsuri anti-criză. Multi specialişti susţin, însă, că aceste măsuri prin care se încearcă stimularea producţiei şi a creditelor prin subvenţii de dobânzi nu îşi ating obiectivele decât într-o mică măsură, deoarece adevărata măsură fiind, în opinia acestora, o bună gestionare a cheltuielilor guvernamentale.

Daca majoritatea indusriilor din ţara noastră sunt afectate în această perioadă, turismul este cel care suferă mai puţin. Cu un efort nu prea mare, acesta ar putea deveni un avantaj pentru ţara noastră, întrucât străinii s-ar putea reorienta spre vacanţe mai ieftine în ţări mai puţin pretenţioase.

Condiţiile de creditare devin mai restrictive în ultimul trimestru al anului

Piaţa bancară din ţara noastră trece printr-o perioadă în care competiţia pentru atragerea resurselor financiare devine un element vital în activitatea băncilor. Odată cu îngreunarea accesului la finanţarea externă, băncile s-au orientat spre atragerea de resurse de pe piaţa internă, prin majorarea dobânzilor la depozite. Băncile încearcă, astfel, să-şi echilibreze raportul credite/depozite, care în prezent se află la un nivel de 130%, ceea ce reprezintă preponderenţa finanţării externe comparativ cu cea internă. Condiţiile mai costisitoare ale împrumuturilor de pe piaţa externă au determinat, în ultimele luni, o creştere semnificativă a dobânzilor la credite, spre nemulţumirea populaţiei şi a întreprinzătorilor.

Banca Naţională susţine că în ultimul trimestru al acestui an, se aşteaptă la o înăsprire mai accentuată a standardelor de creditare, în special la creditele pe termen lung. În aceste condiţii, cererea de credite a stagnat în trimestrul trei, iar riscurile asociate companiilor sunt în creştere, inclusiv pentru corporaţii. Întreprinderile mici si mjlocii sunt mai afectate decît companiile mari, condiţiile de creditare înregistrând o înăsprire accentuată încă din trimestrul al doilea, potrivit BNR.

Din cauza evoluţiilor nefavorabile ale dobânzilor, cererea pentru credite pe termen lung va fi în scădere în timp ce pentru cele pe termen scurt va rămâne nemodificată, ca urmare a menţinerii nevoilor de finanţare, susţine BNR în urma unui sondaj realizat de bancă.

Băncile consideră că factorii care au contribuit la această situaţie sunt aşteptările privind situaţia economică generală, riscul asociat industriei în care activează compania, precum şi deciziile de politică monetară ale Băncii Naţionale.

Potrivit analistului Călin Rechea, ritmul de creştere a creditelor neguvernamentale se situează în luna noiembrie sub procentul de 40%, după ce în luna octombrie faţă de septembrie scăzut de la 50,45% la 44,8%.

Menţinerea tendinţei de creştere a dobânzilor pentru depozite cu maturitate de până la 6 luni va obliga băncile să menţină costul creditării la cote foarte ridicate, consideră reprezentanţii Băncii Naţionale. Dobânzile la depozite au crescut în condiţiile acutizării competiţiei pentru atragerea resurselor financiare, dar şi a scăderii împrumuturilor între bănci.

În ceea ce priveşte populaţia, sondajul BNR precizează că standardele de creditare s-au înăsprit în trimestrul trei pentru creditele de consum şi au rămas nemodificate în cazul creditelor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, însă aşteptările pentru ultimul trimestru anunţă o puternică înăsprire pentru toate tipurile de credite.

Aceste modificări au dus la o uşoară scădere a creditelor ipotecare şi a creditelor de consum cu ipotecă, dar cererea netă pentru credite de consum a rămas pozitivă, mai informează BNR.

Potrivit unor bancheri, în anul 2009 băncile vor fi nevoite să-şi reducă destul de mult costurile şi să se orienteze pe stabilitate şi calitatea produselor. După o lungă perioadă în care lupta s-a dat pentru cota de piaţă, băncile vor fi nevoite acum să-şi închidă din sucursale şi să ducă o politică de menţinere a clienţilor actuali, în special pe segmentul corporate.

Guvernatorul BNR a menţionat, recent, că sistemul bancar românesc a ajuns la maturitate, gradul de intermediere bancară - calculat ca raport dintre creditul guvernamental şi produsul intern brut (PIB) - fiind de 40%, iar cel dintre activele bancare şi PIB este de 70-80%, BNR.

Evoluţia asigurărilor, influenţată de sectorul bancar

Odată cu creşterea gradului de restrictivitate în privinţa creditării şi implicit a unei selecţii mai atente a clienţilor de către bănci, piaţa asigurărilor din ţara noastră are de suferit în urma încetinirii pieţei imobiliare şi a celei auto pe seama reducerii creditelor.

Constantin Toma, preşedintele Omniasig, susţine că societăţile de asigurări sunt influenţate în mod direct de gradul de dezvoltare al celelalte instituţii financiare, băncile sau companiile de leasing. Domnia sa a declarat: "Dacă ele au o activitate mai redusă, normal că şi activitatea noastră se va reduce proporţional, întrucât nevânzarea anumitor maşini sau nefinanţarea anumitor activităţii industriale atrage după sine mai puţine proiecte, mai puţine maşini în circulaţie deci, mai puţine asigurări".

Preşedintele Omniasig consideră că, în 2009, putem înregistra o scădere de 10-20% a pieţei asigurărilor, având în vedere că motorul principal a rămas în continuare asigurările din zona auto. În acelaşi timp, cel mai afectat sector din domeniul asigurărilor va fi cel auto şi asigurările de credite şi garanţii, susţine Constantin Toma, deoarece volumul acestor tipuri de credite se va reduce drastic.

Reducerea activităţii pieţei imobiliare va afecta şi asiguratorii care încheiau astfel de poliţe, apreciază Constantin Toma, astfel că segmentul asigurărilor pentru locuinţe şi bunuri vor înregistra, de asemenea, o scădere în 2009, a mai precizat domnia sa.

Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), susţine piaţa asigurărilor din ţara noastră va creşte, probabil, într-un ritm de 12-15% anul viitor, comparativ cu creşterea de 25% estimată pentru acest an, pe fondul turbulenţelor de pe plan internaţional. "Probabil că se vor încheia mai puţine asigurări noi pe segmentul de asigurărilor de viaţă, dar cele care sunt deja încheiate vor fi în continuare plătite", a mai precizat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Scădere de 7% a tranzacţiilor imobiliare

Printre primele domenii care au resimţit din plin efectele crizei financiare internaţionale se numără piaţa imobiliară, care a înregistrat, în octombrie şi noiembrie, scăderi dramatice în tranzacţionarea locuinţelor în special. Limitatea creditării şi lipsa lichidităţilor marilor investitori a afectat şi tranzacţiile cu terenuri în această toamnă. Agenţiile imobiliare au semnalat, până în prezent, scăderi de preţuri la apartamentele vechi de până la 20% şi uşoare scăderi la apartamentele noi. Foarte bine au mers închirierile de locuinţe, precum şi de spaţii comerciale şi birouri.

Singurele date certe despre evoluţia tranzacţiilor imobiliare sunt în posesia notarilor. Potrivit informaţiilor furnizate ziarului "Bursa" de către Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), pe primele zece luni din 2008, au fost încheiate 418.984 de tranzacţii, cu circa 7% mai puţine decât în perioada similară a anului trecut. O scădere de aproape 21% a fost raportată pentru octombrie 2008 faţă de octombrie 2007. Pentru primele patru luni din 2008, statistica UNNPR arată o creştere a tranzacţiilor imobiliare faţă de perioada similară din 2007. Din mai, tranzacţiile scad uşor, cu un vârf de 21% în august şi octombrie. Pentru noiembrie 2008, notarii estimează o accentuare a scăderii tranzacţiilor comparativ cu anul trecut.

15% creştere a construcţiilor în 2009

Blocajul de pe piaţa imobiliară, cauzat de lipsa de lichidităţi şi de limitarea creditării, a afectat şi sectorul construcţiilor. Stoparea lucrărilor şi amânarea unor proiecte va încetini ritmul de creştere al construcţiilor la 28 - 29% în acest an şi îl va înjumătăţi în 2009. Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), estimează: "Piaţa imobiliară reprezintă aproximativ o treime din sector. Încetinirea tranzacţiilor şi limitarea creditării s-a resimţit încă din a doua jumătate a lui 2008 şi va continua şi anul viitor. În cel mai bun caz, în 2009, construcţiile vor avea o creştere de circa15%. Estimăm că scăderea activităţii imobiliare va fi compensată de lucrările de infrastructură şi lucrările edilitare, precum şi de lucrările ce vor fi finanţate din fonduri europene".

În prezent, au început şi disponibilizările în construcţii. Firmele iau şi vor lua astfel de măsuri deoarece primesc greu banii cuveniţi pentru lucrările efectuate. Potrivit ARACO, peste 70.000 de angajaţi din construcţii vor fi trimişi în şomaj până la începutul lunii ianuarie şi alţi 35.000 de muncitori pot fi disponibilizaţi în primele luni ale anului viitor, urmând să primească 75% din salariu din ianuarie până în martie 2009. Astfel, numărul angajaţilor din construcţii va scădea, în scurt timp, de la 420.000 la 350.000 de angajaţi.

Accesul dificil şi scump la împrumuturi afectează şi piaţa auto

Asemeni tuturor constructorilor de automobile, "Dacia Piteşti" a cunoscut efectele crizei economice mondiale, care se traduc prin scăderea pieţei auto din ţara noastră cu 30% în luna octombrie, ne-a declarat Silviu Sepciu, şeful serviciului relaţii cu presa de la "Dacia".

Pentru a face faţă acestor scăderi înregistrate de piaţa de profil, compania a luat măsuri de adaptare a producţiei, prin întreruperea activităţii în lunile noiembrie şi decembrie, pentru o perioadă de 16 zile.

Principala cauză care a determinat prăbuşirea pieţelor auto pe plan mondial este legată de criza creditelor, având în vedere accesul dificil şi scump la împrumuturi. Astfel, posibilităţile de achiziţie a unei maşini noi pentru potenţialii clienţi s-au redus considerabil, spune Silviu Sepciu, care adaugă la cauzele scăderii vânzărilor de maşini noi şi efectul psihologic al crizei, ce a determinat prundeţă în cheltuieli.

În acelaşi timp, criza sistemului de creditare a redus posibilităţile de finanţare a activităţii curente pentru multe companii din sectorul auto, mai precizează Silviu Sepciu. În plus, în cazul ţării noastre, declinul pieţei auto a fost agravat şi de invazia maşinilor vechi, în urma modificării, în luna iunie a anului în curs, a taxei auto.

Astfel, doar în luna octombrie au fost înmatriculate peste 27.000 de maşini din import, vechi de mai bine de 10 ani, în timp ce numărul maşinilor noi, vândute în aceeaşi lună, de toate mărcile prezente pe piaţă, a fost de numai 20.000, concluzionează reprezentantul "Dacia", care a mai precizat: "Criza este resimţită de absolut toţi actorii din industria auto. Întreruperea temporară a fabricaţiei la Dacia are un efect direct asupra furnizorilor noştri. La rândul lor, numeroşi concesionari resimt deja efectele importului masiv şi necontrolat pe piaţa românească a maşinilor second hand ". În ce priveşte estimările vânzărilor de autoturisme noi pentru anul 2009, reprezentanţii Dacia sunt rezervaţi în declaraţii: "Niciun constructor de automobile nu este în măsură, în prezent, să aprecieze amploarea şi durata crizei actuale. Prin urmare, preferăm să fim prudenţi şi să evităm estimările referitoare la evoluţia pieţei auto în 2009".

Sectorul imobiliar şi cel auto trag în jos leasingul

Turbulenţele de pe pieţele internaţionale şi reducerea tranzacţiilor pe segmentele auto şi imobiliar se regăsesc şi în încetinirea pieţei de leasing din ţara noastră, consideră specialiştii din domeniu. Cornel Constantinescu, preşedintele MKB Romexterra Leasing IFN, susţine că piaţa leasingului nu va avansa anul viitor aceasta putând da semne de revigorare în semestrul al doilea din 2009, după ce în primul semestru revigorarea este doar etapizată. Domnia sa a adăugat că volumul de finanţări la nivelul pieţei româneşti de leasing va fi, anul viitor, mai mic cu circa 25-30% faţă de 2008, deoarece tranzacţiile care se vor efectua nu vor avea volume foarte mari. În privinţa segmentului auto, preşedintele MKB Romexterra Leasing nu se aşteaptă la creşteri, adăugând că nici pe piaţa de leasing imobiliar nu se fac multe tranzacţii şi se observă deja o scădere a preţurilor bunurilor imobiliare.

Potrivit declaraţiilor secretarului general al ALB, Adriana Ahciarliu, efectele scăderii puternice a vânzărilor auto ar putea afecta puternic piaţa de leasing începând cu luna octombrie. Piaţa românească de leasing a avansat cu 29,7% în primele nouă luni din acest an până la 4,3 miliarde de euro, comparativ cu creşterea de 42% înregistrată în ianuarie-septembrie anului trecut, potrivit datelor ALB.

Cornel Constantinescu susţine că firmele de leasing se pot orienta către segmentul de leasing auto second-hand pentru dezvoltarea afacerilor în 2009,în condiţiile în care volumele de vânzări pe acest segment ar putea creşte.

Consumul de energie ar putea scăderea cu 2-3%

Criza financiară internaţională a condus la restrângerea activităţii în mai multe sectoare ale economiei, în special în cel siderurgic şi metalurgic, dar şi în industria constructoare de maşini. Activitatea s-a redus şi se va mai reduce în industria textilelor şi a şantierelor de construcţii. În aceste condiţii, primele estimări arată o posibilă scădere de 2-3% a consumului total de electricitate din 2009, susţine Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Domnia sa susţine că un scenariu optimist este menţinea consumului la nivelul din 2008, an în care se va înregistra o uşoară creştere.

Preşedintele AFEER estimează, în schimb, probleme cu furnizorii mici care nu au un portofoliu atractiv de energie pentru anul viitor şi îşi vor pierde mulţi clienţi. Consumatorii se vor orienta către cea mai ieftină energie de pe piaţă şi, din cauza crizei de lichidităţi, poate că vor fi nevoiţi să redevină captivi. În prezent, pe piaţa reglementată, preţul energiei este mult mai mic decât cel obţinut pe piaţa liberă.

Veşti bune vin, în schimb, din domeniul marilor investiţii în noi capacităţi de producţie a energiei. CEZ construieşte, din fonduri proprii, un parc eolian de 1,1 miliarde de euro în Dobrogea şi o centrală nouă pe gaze la Galaţi de circa 400 milioane de euro. Şase investitori şi Nuclearelectrica s-au unit într-o companie care va ridica Unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă, investiţie estimată la 4 miliarde de euro. ENEL şi E.ON vor ridica, la Brăila, o centrală pe cărbune de peste un miliard de euro. GDF va construi, la Borzeşti, un grup pe gaz de circa 300-400 de milioane de euro. Majoritatea acestor investiţii vor fi gata în patru-şase ani.

Criza topeşte metalurgia

După ce metalurgia şi siderurgia se confruntă cu o scădere a cererii sau cu trimiterea în şomaj tehnic a angajaţilor şi sectoarele adiacente acestor activităţi vor avea de suferit de pe urma efectelor crizei economice internaţionale, ce au generat scăderea cererii şi problemele cu refinanţarea.

Gheorghe Sora, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Solidaritatea Metal (FNSSM), ne-a declarat că sectoarele de prelucrare vor fi afectate de efectele crizei financiare, ca urmare a problemelor din metalurgie şi siderurgie.

Până în prezent, potrivit liderului FNSSM, în anumite unităţi din sectoarele de preluare, adiacente metalugiei şi siderurgiei, partea patronală a trimis notificări - decizii informale - prin care se anunţă disponibilizări, însă, acestea nu au fost semnate de niciun oficial din industrie.

Se pare că o notificarea predeve disponibilizarea unui număr de 720 de salariaţi, dintr-un total de 2.400, în cadrul unei unităţi de producţie din Timişoara.

"Dacă se va recurge la disponibilizarea salariaţilor din sector, iar metoda nu va respecta prevederile Codului Muncii, vom recurge la formele de protest legale", ne-a spus Gheorghe Sora.

Sărbătorile de iarnă amână criza din industria alimentară

Cu toate că şi industria alimentară naţională resimte efectele crizei economice internţionale, venirea sărbătorilor de iarnă pare să amâne, pentru moment, concedierea masivă a salariţilor din sector şi planurile companiilor multinaţionale de relocare a activităţilor.

Luna decembrie - luna sărbătorilor de iarnă, în care vânzările de produse alimentare cresc simţitor a determinat o serie de companii multinaţionale - afectate de criză - să nu rateze acestă ocazie şi să amâne, pentru a doua jumătate a lunii ianuarie, intenţia de relocare fabricilor şi a producţiei şi, implicit, de a efectua disponibilizări.

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), ne-a declarat că după data de 15 ianuarie, când vânzările de carne, dulciuri şi sucuri, vor scădea substanţial, industria alimentară va fi lovită de "un val puternic", de disponibilizări, ca urmare a intenţiei unor multinaţionale de a-şi reloca producţia.

În plus, un alt argument important, ce ar putea determina multinaţionalele afectate de criză să plece din ţara noastră îl constituie faptul că, la începutul anului viitor, vor avea loc negocieri privind contractul de muncă la nivel de ramură.

Dragoş Frumosu ne-a spus că federaţia sa va propune creşterea salariului minim pentru muncitorii necalificaţi, de la 550 de lei, cât este este în prezent la 650 de lei, iar pentru muncitorii calificaţi, o creştere a venitului minim de la 660 de lei, la 800 de lei.

La toate acestea se adaugă, potrivit liderului sindical, numărul mare de muncitori care lucrează la negru, situaţie, care, potrivit sindicaliştilor, convine patronatelor.

"Partea patronală ar putea invoca această criză economică pentru a respinge cererile noastre de majorare salarială", a precizat Dragoş Frumosu, care nu a exclus că, şi negocierile privind creşterea salarilul minim, ar putea reprezenta un motiv pentru care mai multe companii iau în calcul relocarea unităţilor de producţie.

Din punct de vedere social, începutul anului viitor se anunţă, astfel, destul de sumbru pentru sector mai ales în condiţiile în care aceste fabrici sunt situate în zone monoindustriale.

Producţia textilă va scădea cu până la 30% în 2009

Anul 2009 va fi un an dificil şi pentru producătorii de textile, reprezentanţii industriei estimând scăderi ale producţiei cuprinse între 10-30%.

Popescu Aurelienţiu, preşedinte executiv al federaţiei patronale din industria textilă - FEPAIUS - consideră că, în anul 2009, consumul de încălţăminte şi îmbrăcăminte va scădea cu 10-15% faţă de 2008, în timp ce estimările doamnei Maria Grapini, preşedintele federaţiei, merg până la o scădere de 30% a producţiei textile.

Popescu Aurelienţiu crede că IMM-urile din industria de profil, care acoperă aproximativ 95% din totalul firmelor care produc textile, se pot reorienta, în condiţii de criză, către o producţie mai ieftină, bazată pe materiale mai ieftine, astfel încât produsele finale să devină accesibile celor care întâmpină dificultăţi financiare.

Preşedintele FEPAIUS consideră că singurul mod prin care ar putea să crească preţurile produselor textile ar fi evoluţia cursului valutar, pentru companiile care depind de importurile de materiale textile, necesare confecţionării produselor finale.

Domnia sa susţine că nu există nici un motiv pentru noi scumpiri ale produselor textile. Din contră, pentru a putea face faţă crizei, companiile din domeniu vor trebui să-şi ieftinească produsele.

O altă măsură ce ar trebui luată de IMM-urile din domeniu este restructurare a activităţii în funcţie de cerere, consideră preşedintele FEPAIUS. De asemenea, spune domnia sa, reprezentanţii federaţiei intenţionează să solicite noului Guvern şi noului Parlament un sprijin pentru IMM-urile din industria de profil. Pe lângă ajutorul de 1000 de euro promis de Guvern celor care angajează şomeri şi scutirea de impozite pe dividentele reinvestite, reprezentanţii FEPAIUS solicită statului român acordarea unor subvenţii.

Popescu Aurelienţiu ne-a declarat: "Este clar că societatea capitalistă are şi limite, dovadă fiind criza mondială. Piaţa trebuie reglată de stat, care trebuie să intervină din timp pentru salvarea sectoarelor aflate în dificultate, înainte de apariţia semnalelor de alarmă. Măsurile anti-criză ar trebui discutate cu reprezentanţii fiecărei industrii în parte, şi stabilite, în funcţie de particularităţile şi dificultăţile fiecăreia, măsurile ce trebuie luate. Ne simţim jigniţi atunci când preşedintele ţării spune că trebuie ajutată industria auto, pentru salvarea celor 120.000 de angajaţi. Dar la industria textilă şi cea a încălţămintei, care are 312.500 de angajaţi, cine se gândeşte?"

Domul Popescu atrage atenţia că acest domeniu ar trebui cu atât mai mult sprijinit, cu cât în joc este soarta a 312.500 de angajaţi, iar numărul acestora s-a redus cu 16% în prezent, faţă de anul trecut, când erau 370.000 de persoane angajate în domeniu, pe fondul scăderii exporturilor în Uniunea Europeană.

Agricultura, din criză în criză

Despre agricultura noastră este impropriu spus că resimte efectele crizei economice internaţională. Agricultura noastră de sub şi semisubzistenţă are atâtea probleme grave şi vechi, încât efectele acestei crize de import ar putea fi puse exclusiv doar pe seama slăbiciunii sectorului, şi a "managementului" defectuos a guvernării.

Subvenţii mici şi întârziate, programe din fonduri europene blocate şi, mai nou, reducerea bugetului Ministerului Agriculturii ţin mai degrabă de problemele din "propria ogradă", decât de cele ale crizei financiare.

Aceasta pare însă că a picat precum "cireaşa pe coliva sectorului".

Faptul că băncile au probleme, procesul de refinanţare este fie blocat, fie la dobânzi uriaşe, i-au pus pe fermieri în mare dificultate, îndeosebi pe cei care au contractat credite pentru investiţii şi au aşteptat rambursarea, la timp, din fondurile europene.

Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), susţine că, între 10-15% dintre fermierii mijlocii vor da faliment, mulţi dintre ei fiind dispuşi să-şi vândă utilajele agricole şi terenurile pentru a-şi plăti dările la bănci.

Tot pe fondul lipsei banilor, în campania agricolă din toamna aceastui an s-au semănat maxim 2.000.000 hectare de păioase (grâu, orz, orzoiacă etc), în condiţiile în care ţara noastră are un fond funciar agricol de peste nouă milioane şi jumătate de teren. Şeful FNPAR a precizat că aceste suprafeţe au fost tratate doar în proporţie de 10-15% cu îngrăşăminte, din cauza lipsei banilor.

Cert este că vom avea un 2009 slab din punct de vedere agricol, fapt recunoscut şi de ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş.

În consecinţă, produsele agro-alimentare se vor scumpi, iar ţara noastră va fi şi în 2009 dependentă de importuri. "Adică o ţară datoare", a concluzionat Viorel Matei.

Criza nu afectează prea tare turismul

Criza economico-financiară modială, ale cărei efecte sunt resimţite şi la noi, afectează foarte puţin turismul românesc, a declarat recent preşedintele "Asociatiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din Romania" (ANAT) pe regiunea de sud, Adrian Voican. Potrivit domniei sale, cel mai afectat de criză va fi segmentul de business.

Reprezentanţii agenţiei de tursim "J`Info Tours" spun că unele firme au anulat unele evenimente, sau deplasări, în urma regândirii bugetelor, în timp ce alţii au intensificat călătoriile de afaceri, ca strategie de menţinere a creşterii vânzarilor lor, în căutarea de noi pieţe.

În timp ce turismul intern nu va fi foarte afectat de criza economico-financiară, turismul extern va avea de suferit mai mult, românii orientându-se către vacanţe mai scurte şi mai ieftine, din cauza unei creşterii costurilor călătoriilor, având în vedere că operatorii aeriani vor fi afectaţi de criză, ceea ce s-ar putea reflecta în costuri, mai spune Adrian Voican.

Agenţiile de turism autohtone estimează o creştere a numărului de turişti care aleg destinaţiile interne, în perioada sărbătorilor, cu 10%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2007.

În ceea ce priveste turismul extern, tour - operatorii prevăd pentru aceeaşi perioada a anului o creştere de minimum 20% faţă de 2007, estimând totodată că numărul turiştilor care vor opta pentru destinaţiile externe va fi de aproximativ 50.000.

Potrivit ANAT, destinaţiile preferate de români în perioada sărbătorilor de iarnă vor fi staţiunile montane, în special cele de pe Valea Prahovei, urmate de staţiunile balneo - climaterice şi locaţiile rurale.

Oficialii de la "J`Info Tours" spun că nu au înregistrat o cerere spectaculoasă pentru pachetele de sărbători, în condiţiile în care clienţii sunt mai prudenţi cu alocarea bugetelor, însă se arată mulţumiţi că totuşi vânzările au crescut faţă de anul trecut.

"Siveco România": În contextul crizei, unele firme IT ar putea renunţa la lansarea de soluţii software inovatoare

În contextul actualei crize economico-financiare modiale, este posibil ca o parte dintre firmele care activează în domeniul IT să-şi concentreze atenţia pe activităţile de bază şi mai puţin pe lansarea unor soluţii inovatoare, ca metodă de reducere a riscurilor pe piaţa de profil, este de părere Doina Binig, vicepreşedinte de strategie în cadrul "Siveco România", lider în domeniul soluţiilor software şi al serviciilor IT.

Reprezentanţii "Siveco România" preconizează, pentru 2009, o creştere a pieţei globale de IT cu circa 4%, pe fondul crizei economico-financiare mondiale, în timp ce ţara noastră va cunoaşte o creştere de 10-12%.

În contextul actual al economiei mondiale investiţiile vor fi direcţionate cu prudenţă către domeniile vitale pentru dezvoltare, sunt de părere oficialii de la "Siveco România", care văd în IT un domeniu - suport al economiei.

Industria tehnologiei informaţiei, singura care beneficiază de protecţie fiscală, fiind scutită de plata impozitului pe veniturile angajaţilor, poate fi doar uşor afectată de criză prin schimbarea comportamentului cumpărătorilor, care îşi vor restrânge, probabil, cheltuielile în această perioadă, spun reprezentanţii "Siveco".

Deşi unii clienţi ai companiei au anunţat că vor manifesta prudenţă în privinţa investiţiilor din 2009, oficialii de la "Siveco" nu se arată îngrijoraţi.

Vicepreşedintele de strategie în cadrul companiei ne-a declarat: "Deocamdată nu putem vorbi de o criză în IT, dar este de aşteptat ca acest domeniu să resimtă efectele problemelor globale. Piaţa IT a ajuns la un nivel de maturitate generat de creşterile înregistrate în special în ultimii 10 ani. Conform celor mai recente studii, piaţa de IT din România s-a situat, la finele lui 2007, la un nivel de peste 1,6 miliarde de dolari. În acest context, este greu de imaginat că vreun jucator de pe piaţa IT ar putea să se confrunte peste noapte cu o criză catastrofală".

"Siveco România" are clienţi atât în sfera publică, cât şi în cea privată, atât intern, cât şi internaţional, astfel că reprezentanţii "Siveco" spun că apariţia unor probleme semnalate într-unul dn aceste puncte vor putea fi absorbite la nivelul întregii companii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Atentie la gramatica !

    Priveste la tine in ograda intai ;)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb