Ce au învăţat elitele politice din victoria lui Donald Trump?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Politică / 15 noiembrie 2016

Ce au învăţat elitele politice din victoria lui Donald Trump?
CĂLIN RECHEA

Proteste violente ale tinerilor "liberali" furioşi şi petiţii pentru declanşarea procesului de secesiune în California şi Oregon au fost primele reacţii ale "stângii" din marile oraşe ale Statele Unite după victoria lui Donald Trump. "Progresismul" manifestanţilor nu a mai fost de ajuns pentru a opri ieşirea la suprafaţă a urii şi intoleranţei.

Dar cine sunt cei care s-au ridicat deja împotriva "tiranului" Trump? "Aceiaşi idioţi care au participat la mişcarea Occupy Wall Street au ieşit acum în stradă deoarece candidatul finanţat de Wall Street nu a câştigat", a remarcat jurnalistul independent Paul Joseph Watson.

În mediul academic s-au atins chiar noi culmi ale absurdului, prin reacţiile incredibile ale celor care, cel puţin teoretic, ar trebui să fie conducătorii de mâine.

Cotidianul New York Post a inventariat măsurile adoptate la nivelul unor renumite universităţi pentru "liniştirea" studenţilor şi profesorilor. "University of Michigan a oferit studenţilor săi traumatizaţi cărţi de colorat şi plastilină", scrie NYP, în timp ce University of Kansas a pus la dispoziţie câini pentru terapie, iar Cornell University a ţinut "sesiuni" de plâns în comun. Un număr mare de profesori au anulat cursurile sau examenele, din proprie iniţiativă sau ca urmare a cererilor din partea studenţilor, pe fondul stresului insuportabil.

În mod ironic, reacţiile susţinătorilor radicali ai candidatului democrat vin după ce s-au declarat îngroziţi de ceea ce a spus Trump în timpul campaniei referitor la acceptarea rezultatelor votului.

Acum nu mai sunt îngrozitoare apelurile deschise pentru asasinarea preşedintelui ales, iar "progresiştii" şi-au dezvăluit adevărata faţă ascunsă sub masca "liberalismului".

Din păcate, înţelesul noţiunii de "liberal" a cunoscut o asemenea pervertire în ultimele decade, mai ales în Statele Unite, astfel încât a ajuns să însemne exact opusul înţelesului său original. În Cambridge Dictionary, "liberal" înseamnă a respecta şi permite manifestarea diferitelor concepţii, credinţe sau comportamente. Peste Ocean, "liberal" este acela care crede că "guvernul trebuie să fie activ în susţinerea schimbărilor politice şi sociale", după cum arată definiţia din Webster Dictionary.

Urmărirea acestor schimbări s-a făcut deseori prin subminarea sau, în cel mai bun caz, ignorarea Constituţiei elaborate de Părinţii Fondatori ai Americii pentru Republica de peste Ocean.

Colegiul Electoral a fost creat tocmai pentru că "Părinţilor Fondatori le-a fost teamă de democraţia directă", după cum se arată pe site-ul FactCheck.org. Oare nu a fost justificată această teamă?

Şi totuşi, ce i-a mânat în luptă pe zecile de milioane de americani care l-au votat pe Trump? De ce nu au ieşit la vot în masă urmaşii sclavilor, astfel încât să apere "minunata" societate creată de Obama?

Un fost bancher a încercat să explice fenomenul printr-un articol preluat de Zerohedge, articol scris în urma unor vizite în mediul rural din Ohio şi Texas.

Un fermier în vârstă din Texas i-a explicat că "nu este vorba de alb contra negru, bogat contra sărac, feminism contra patriarhie sau de imigrant ilegal contra cetăţean, ci este vorba despre cei care nu produc nimic, dar care se simt îndreptăţiţi să beneficieze de roadele muncii altora, contra celor care produc".

"Oamenii lipsiţi de apărare ai Americii, cei care trebuie să suporte consecinţele politicilor guvernamentale, s-au ridicat împotriva celor protejaţi, care elaborează şi apără acele politici, dar cărora nu le pasă de cei neprotejaţi", scrie şi Peggy Noonan în Wall Street Journal.

Pe baza ultimelor date, din 2014, de la Departamentul Comerţului, un articol recent din Wall Street Journal arată că ponderea firmelor nou înfiinţate în SUA în total firme a scăzut până la un minim istoric de 8%, în condiţiile unei tendinţe de scădere aproape neîntrerupte din 1977, când ponderea a fost de peste 16%.

Cum poate fi explicat declinul numărului antreprenorilor dintr-o economie considerată odată cea mai dinamică din lume, mai ales că în intervalul respectiv s-a înregistrat nu doar o creştere semnificativă a populaţiei, ci şi a diversităţii acesteia?

Să fie de vină cadrul de reglementare şi numeroasele "ziduri" ridicate în calea antreprenorilor, care au contribuit la coborârea SUA în clasamentul libertăţii economice?

"Este posibil ca supra-reglementarea să menţină productivitatea la un nivel scăzut", a declarat recent inclusiv preşedintele Federal Reserve Bank of Richmond, Jeffrey Lacker, în opinia căruia "povara reglementărilor asupra PIB-ului este imposibil de cuantificat".

Nimic din această deteriorare accentuată a condiţiilor economice şi sociale de peste Ocean nu a ridicat semne de întrebare la nivelul elitelor.

"Elitele au auzit plângerile rebelilor, dar, în loc să recunoască faptul că multe au fost întemeiate, au preferat să le respingă în totalitate şi să-i caracterizeze pe critici drept proşti sau mai rău", scrie Clive Crook într-un editorial Bloomberg cu titlul "Răzbunarea deplorabililor". "Nu surzenia a fost defectul elitelor, ci prostia", este concluzia editorialistului Bloomberg.

Aceleaşi elite îşi exprimă acum speranţa că Donald Trump va respecta separarea puterilor în stat şi principiile democratice şi au ajuns chiar să "redescopere" Constituţia americană, după ce au atacat legea fundamentală, mai ales în ultimele decade, prin interpretări "progresiste" şi numeroase propuneri pentru limitarea libertăţilor din Carta Drepturilor (Bill of Rights).

Cele mai înalte culmi ale disonanţei cognitive generate de alegerea lui Trump se înregistrează, însă, pe continentul nostru, pe fondul panicii liderilor europeni. Aceştia arată că sunt mânaţi de prejudecăţi lipsite de orice justificare, mai ales când cetăţenilor europeni li se cere să "evolueze", să îmbrăţişeze noul spirit al globalizării sau pe imigranţii invitaţi pe continent de lideri absolut iresponsabili.

Cel puţin teoretic, aceştia fac parte dintr-o elită politică şi intelectuală care dispune de intelectul şi instrumentele necesare unei evaluări realiste a situaţiei. Tot ceea ce s-a întâmplat de la declanşarea crizei financiare globale, atât în SUA cât şi în Europa, precum şi reacţia cetăţenilor ar fi trebuit să reprezinte semnale puternice de alarmă.

Şi atunci, când nemulţumirea socială a atins cele mai înalte cote din perioada postbelică, de ce a fost necesară lansarea numeroaselor jigniri la adresa lui Donald Trump şi manifestarea deschisă a unei atitudini dispreţuitoare? Chiar nimeni nu s-a gândit la "răsplata" care poate să vină?

Acum liderii Franţei şi Germaniei fac apel la respectarea "valorilor comune", iar revista germană Der Spiegel scrie că "la Berlin şi Bruxelles se manifestă îngrijorare cu privire la sfârşitul normalităţii în Europa".

Care normalitate? Aceea a unor lideri tot mai autoritari şi dispreţuitori faţă de cetăţenii pe care îi reprezintă?

Din fericire mai există şi voci ale raţiunii în Europa. Într-un interviu acordat revistei Focus, Edmund Stoiber, fostul premier al Bavariei, a declarat că "Trump poate fi mai bun pentru Europa decât Clinton", iar "această schimbare reprezintă şi o mare oportunitate".

"America ne arată ce se întâmplă când distanţa dintre establishment şi omul simplu devine aşa de mare încât cineva poate exploata conflictul pentru câştigul personal", a mai avertizat Stoiber.

Reacţia oficialilor din Germania a fost criticată dur şi de Alexander Gauland, vicepreşedintele partidului Allianz fur Deutschland (AfD). "Fac un apel către toţi politicienii din Germania, indiferent de partid, pentru moderaţie şi prudenţă. Este extrem de stânjenitoare reacţia isterică a echipei guvernamentale", a declarat Gauland.

Mesajul trimis de cancelarul Germaniei lui Donald Trump l-a determinat pe Andras Simonyi, profesor la Johns Hopkins University din Washington şi fost ambasador al Ungariei în SUA, să declare că "a fost scris de un birocrat stupid care încă nu înţelege ce s-a întâmplat", după cum arată site-ul EUobserver.

Din clasamentul aroganţei prosteşti nu putea lipsi Jean-Claude Juncker. Preşedintele Comisiei Europene, a declarat că "trebuie să-l învăţăm pe preşedintele ales ce este Europa şi cum funcţionează".

Oare Juncker minte şi acum, având în vedere că situaţia pare să fie mai serioasă ca niciodată? Iar dacă nu, cine ar trebui să-l înveţe pe Trump ce este Europa, când tocmai promotorii idealurilor Uniunii Europene au uitat ce înseamnă Europa?

Disperarea lor se vede şi în ameninţarea lansată la adresa Marii Britanii, care "va fi pedepsită dacă va căuta să încheie un acord comercial cu preşedintele ales al SUA", conform unui articol din cotidianul The Times.

Cu alte cuvinte, elitele politice de pe cele două ţărmuri ale Atlanticului arată că nu au învăţat nimic din victoria lui Trump şi căută să găsească vinovaţii peste tot, mai puţin în propriile rânduri, întărind astfel argumentul profesorului Nassim Nicholas Taleb, care le descrie prin apelativul "intelectuali dar idioţi".

Într-un interviu pentru CNBC, autorul cărţilor "Antifragil" şi "Lebăda neagră", a declarat că "preşedintele Trump nu va fi cataclismul pe care îl cred mulţi", în condiţiile în care "demonizarea sa din mass-media poate ajuta la succesul administraţiei sale", deoarece "este de ajuns ca Trump să fie doar jumătate din monstrul pe care l-au portretizat".

Încă din acest an, odată cu referendumul din Italia, încep examenele electorale pentru elitele politice din marile puteri economice ale Uniunii Europene şi este greu de crezut că vor "mima" suficient de convingător învăţarea lecţiei oferite de Donald Trump.

Oare spectrul cărui coşmar va fi prezentat cetăţenilor, pentru a-i convinge să aleagă cum trebuie?

P.S. Ultimele date preliminare referitoare la rezultatul alegerilor din SUA, după finalizarea numărării voturilor din Michigan, arată că Donald Trump va primi 306 voturi ale electorilor, iar Hillary Clinton 232. Donald Trump conduce şi în clasamentul votului popular, cu 62.972.226 voturi, faţă de 62.277.750 voturi în cazul candidatului democrat.

"Trump poate fi mai bun pentru Europa decât Clinton".

Edmund Stoiber, fost premier al Bavariei

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. f.buna observatia privind evolutia/involutia acceptiunii de liberal

    lideri derutati incearca sa gaseasca in trump un posibil tap ispasitor pt esecurile.lo ce se or deconta incet-incet 

    strigatele lor sunt cumva comice 

    trump e vinovat pt ca exista 

    daka nu va mai apra europa de rusi e inovat dar e vinovat si daka vrea pace cu ei:)

    daca nu mai vrea ca usa sa fie o tara de consumatori pe baza unor deficite posibile datorita statutului de moneda de rezerva mondiala si vrea sa reconstruiasca infrastructuri invechite din us nu e bun caci cresc deficitul- macar creste sustenabil adica adu e dezvoltare si pt generatiile viitoare- si daka cresc un pi uf dob. pe dolar ce faced.n draghi? 

    1. ma refer la o crestere a defi itului bugetar

      acceptabila daca ducela o crestere sustenabila si nu se duce in programe wellfare...un anumit protectionist e necesar...dolarul se va intari .pe fondul stimulilor fiscali exista ris ul cresterii si mai mari a deficitjlui comercial etc 

      america.e obkigata- zi o poate face sa nevk ieze o balanta comercialaechilibrata cu restul lumii

      y ompris china 

      un dolar puternic , fara tiparire-qe - si cu dob in jur de 1la suta um sa nu sperie apostolii dob. negatived euflpa

      taman gasisera solutia la propria mizerie si aparu trump naspa... 

    trist dar adevarat

    1. Totuși nu se știe cine a câștigat. Se poate spune ca aparentele inseala. Pentru autor nu este însă evident. De ce nu este clar.

      totul este trecator , moldova este la rusi ptr ca romania apartine de ue si nato , daca nu eram atit de apropiati de occident si aveam o relatie buna cu moscova erau si ei mai ingaduitori , trebuia sa fim mai diplomati si sa stam cumva la mijloc

      Mesajul 2.1 nu aparține cititorului Cristi C.

      1. Rusii nu au fost in toata istoria lor ingaduitori. Conjunctural, au lasat sa para ingaduitori, tintind pe termen lung un avantaj superior.

      2. Statul cu curul (scuzati franceza) in doua luntrii e cea mai proasta politica.

      3. Moldova nu este la rusi. 

      Corect. Asa cum noi avem complexul latinilor intr-o mare de slavi, asa si rusii traiesc complexul lor de mare putere care le-a fost inculcat de istoria lor in care tarina Ecaterina si tarul Petru au fost doi despoti luminati, care au adus inflorirea comertului si a artelor dar si a arogantei nationale de mare putere. Vorba raposatului SP in dialogul cu Putin: in Moscova si Sant Peresburg gasesti de toate si in orice cantitate; dar restul tarii este ca Nigeria, doar ca-i acoperita de zapada.

      pozitionarea romaniei pe harta necesita o f buna diplomatie si in nici un caz o apropiere de unul sau celalalt prea mult , o neutralitate , statul roman modern a fost construit pe aceste principii ptr a nu apartine nici unuia din cele 3 imperii otoman , tarist si austro ungaria, noi avem necazuri tocmai din aceasta cauza, brincoveanu este un exemplu chiar daca a gresit la final

    "Trump poate fi mai bun pentru Europa decât Clinton". 

    Edmund Stoiber, fost premier al Bavariei" 

     

    : In mod sigur Trump va fi mai bun;chiar daca va fi mai rau si le va descide ochii politicienilor Europei.

    contra celor vehiculate de "furiosii " de pe la noi, ceea ce este cu rosu reprezinta in USA victoria lui Trump..opozantul idiotilor care au participat si la "Occupy Wall Street ...si care manisfesteaza si inprezent pe strazile marilor orase..(finantarea isi spune cuvantul si isi arata puterea..au de pierdut sorosistii si folosesc batalioanele de manevra)Asa ca aceasta culoare "rosu" nu prea este bine folosita in ceea ce priveste zona care inconjoara Romania care chipurile ar fi o zona rusofila...nu se leaga..propaganda..isterizata a celor de la noi...ce sa intelegem ca Trump este rusofil?? poate este vorba de altceva mult mai complex..popoarele s-au saturat de discrepantele mari dintre o mana de magnati si marea majoritate saracita,,,poate este momentul daramarii acestui sistem putred care nu mai merge..s-a dus comunismul..probabil trebuie sa dispara si acest sistem depasit?? cine stie ce ne mai pregatesc oamenii din umbra pentru a multumii putin si clasa exploatata..turma ??

    Migranti sau simpli cetateni americani "nu fac nimic dar beneficiaza de pe munca altora" tocmai din cauza derglementarii pietei muncii si a lipsei unui interventionism eficient din partea statului. Impunerea unui venit minim si crearea unor politici de activare, orientate catre formarea de competente (folosirea beneficiilor sociale ca pe o investitie in capital uman, in crearea de competente la nivelul celor slab calificati de care au profitat pana acum magnati zeflemisti si corupti precum TRUMP) este solutia si nu o mai mare dereglementare care va spori numarul muncitorilor la negru, slab calificati. NU ESTE VINA IMIGRANTILOR SAU A "ASISTATILOR SOCIALI" pentru ineficienta guvernelor, sau pentru lipsa de oportunitati, ci a extremistilor neo-liberali, inchisi la minte care poarta ochelari de cal atunci cand analizeaza problemele sociale ale oamenilor de rand.

    TRUMP si discursul lui toxic este rezultatul absentei sigurantei locurilor de munca pe care nici "obamacare", nici lipsa zidurilor contra migrantilor nu au accentuat-o. 

    Migranti sau simpli cetateni americani "nu fac nimic dar beneficiaza de pe munca altora" tocmai din cauza derglementarii pietei muncii si a lipsei unui interventionism eficient din partea statului. Impunerea unui venit minim si crearea unor politici de activare, orientate catre formarea de competente (folosirea beneficiilor sociale ca pe o investitie in capital uman, in crearea de competente la nivelul celor slab calificati de care au profitat pana acum magnati zeflemisti si corupti precum TRUMP) este solutia si nu o mai mare dereglementare care va spori numarul muncitorilor la negru, slab calificati. NU ESTE VINA IMIGRANTILOR SAU A "ASISTATILOR SOCIALI" pentru ineficienta guvernelor, sau pentru lipsa de oportunitati, ci a extremistilor neo-liberali, inchisi la minte care poarta ochelari de cal atunci cand analizeaza problemele sociale ale oamenilor de rand.

    TRUMP si discursul lui toxic este rezultatul absentei sigurantei locurilor de munca pe care nici "obamacare", nici lipsa zidurilor contra migrantilor nu au accentuat-o. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb