Autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene au des-chis ieri o procedură de inves-tigare privind posibilele încălcări ale legislaţiei blocului european referitoare la ajutorul de stat în cazul vânzării uzinei Petrotub Roman către Mittal Steel, relatează Reuters.
Comisia Europeană afirmă că există posibilitatea ca Româ-nia să fi încălcat legislaţia când a şters sau a reeşalonat datoria grupului ce se ridica la 26 milioane euro (36,6 milioane dolari) cu ocazia privatizării care a avut loc în urmă cu patru ani.
"Comisia trebuie să verifice dacă aceste reeşalonări şi ştergeri ale datoriei trec aşa-numitul test al operatorului economiei de piaţă, adică dacă aceas-tă privatizare a fost mult mai avantajoasă din punct de vedere economic pentru autorităţile de stat decât lichidarea companiei", a declarat Comisia într-un comunicat.
Mittal Steel Roman, producător de ţevi şi conducte, denumită Petrotub înainte de privatizare, va trebui să returneze sumele primite drept ajutor din partea statului, în cazul în care Comisia Europeană va decide că acordarea acestora a fost ilegală.
Acest ajutor a fost acordat înainte ca România să devină stat membru al Uniunii Europene, în 2007, însă tratatul de aderare semnat de România conţine prevederi conform cărora Comisia Europeană poate controla ajutoarele oferite pentru restructurarea industriei siderurgice chiar şi înainte de data aderării, precizează Reuters.
Mittal Steel a preluat de la acea dată rivalul Arcelor, noul grup fiind numit Arcelor Mittal.
Producătorul de ţevi fără sudură Mittal Steel Roman (PTRO) a afişat în primul semestru din 2007 un profit net de 28,57 milioane lei (9,12 milioane euro), în scădere cu 14,24% faţă de perioada similară din 2006, pe fondul comprimării afacerilor cu 3,43%.
În prima jumătate a anului trecut, Mittal Steel Roman obţinuse un profit net de 30,98 milioane lei. Afacerile companiei au scăzut cu 3,43% în primele şase luni ale acestui an, până la 465 milioane lei, comparativ cu intervalul echivalent din 2006, când cifra de afaceri a fost de 481,5 milioane lei.
Mittal Steel Roman este specializată în producţia de ţevi fără sudură din oţel. Capitalul social al Mittal Steel Roman este de 36.11 milioane de lei, divizat în 14.44 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 2,50 lei. Mittal Steel Holdings AG controlează aproape 70% din companie, prin deţinerea a 10,08 milioane de acţiuni, conform raportărilor din 13 septembrie 2004. SIF Moldova şi-a diminuat în acest an deţinerea de la 17,41% până la 14,08.
Acţiunile Mittal Steel Roman sunt tranzacţionate pe piaţa Rasdaq, la categoria I, sub simbolul PTRO. Ultima cotaţie a titlurilor Mittal Steel Roman a fost de 24,80 lei, în şedinţa de marţi, ceea ce dă o capitalizare de 358,22 milioane lei (105,76 milioane euro).
Combinatul Mittal Steel Roman (fost Petrotub) a fost preluat la sfârşitul anului 2003 de grupul siderurgic Mittal, care mai deţine în România fostele combinate Sidex Galaţi, Siderurgica Hunedoara, Tepro Iaşi, precum şi operatorul portuar Romportmet Galaţi.
Marţi, Comisia Europeană a deschis o altă procedură oficială de investigaţie privitoare la România, tot în baza normelor în materie de ajutor de stat din Tratatul CE, în cazul privatizării societăţii Tractorul şi al vânzării acesteia către Flavus Investments SRL în iulie 2007. Comisia a cerut, de asemenea, României să suspende acordarea oricărui ajutor ilegal până când Comisia nu ia o decizie cu privire la compatibilitatea ajutorului de stat în cazul Tractorul.