Ce este Noviciok "arma" chimică folosită în otrăvirea lui Alexei Navalnîi

J.P.
Miscellanea / 2 septembrie 2020

Ce este Noviciok "arma" chimică folosită în otrăvirea lui Alexei Navalnîi

Ce este Noviciok şi unde a mai fost folosit: Numele Noviciok înseamnă "nou venit". Este utilizat pentru o familie de agenţi care afectează sistemul nervos foarte toxici, cu o compoziţie uşor diferită de gazele otravitoare mai cunoscute VX şi sarin.

Se crede că agenţii Noviciok sunt de cinci până la 10 ori mai letali decât aceste substanţe, deşi nu există utilizări cunoscute înainte de 2018, când Noviciok a fost utilizat pentru otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei acestuia. Moscova nu a declarat niciodată Noviciok sau ingredientele sale către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) din Haga.

Trasformarea în armă a oricărei substanţe chimice este interzisă în temeiul Convenţiei privind armele chimice din 1997, a cărei semnatară este Moscova. În noiembrie 2019, membrii OPCW au fost de acord să extindă lista substanţelor chimice interzise din "Lista 1" pentru a include agenţi Noviciok.

Această interdicţie a intrat în vigoare pe 7 iunie 2020. Noviciok a fost realizat cu produse chimice agrochimice, astfel încât producţia sa să poată fi ascunsă mai uşor ca fiind o industrie comercială legitimă, potrivit expertului american în arme chimice Amy Smithson. Rusia şi Statele Unite au avut două dintre cele mai mari programe de arme chimice din lume.

Rusia a finalizat anul trecut distrugerea unui depozit declarat. Statele Unite se află în etapele finale de distrugere a propriului depozit. Cu toate acestea, dezvoltarea şi testarea Noviciok în anii 1990 a ridicat suspiciunile SUA că Uniunea Sovietica are un program secret de arme şi nu şi-a declarat stocul complet când a aderat la OIAC.

Se credea că Rusia posedă mii de tone de Noviciok şi precursorii acestuia, potrivit unui raport din 2014 al Iniţiativei privind Ameninţarea Nucleară, un grup nepartizan care lucrează pentru a reduce ameninţarea armelor de distrugere în masă. Substanţa chimică "determină încetinirea inimii şi restricţionarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere", potrivit profesorului Gary Stephens, expert în farmacologie la Universitatea din Reading.

"Unul dintre principalele motive pentru care aceşti agenţi sunt dezvoltaţi este că pările lor componente nu sunt pe lista interzisă." Marea Britanie spune că Rusia a folosit Noviciok pentru a otravi fostul spion Sergei Skripal şi fiica sa Yulia în oraşul britanic Salisbury în urmă cu doi ani. Rusia a negat în repetate rânduri orice implicare în atac.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb