Comisia Europeană a deschis un dosar de infringement în cazul extinderii carierelor de lignit din judeţul Gorj ce deservesc termocentralele Complexului Energetic Oltenia, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit documentului, extinderea exploatărilor de lignit pe o suprafaţă de 700 de hectare se realizează fără acord de mediu. Astfel, au fost emise acorduri de mediu doar pentru defrişarea acestor suprafeţe, fără evaluarea impactului cumulativ asupra mediului, evaluare adecvată pentru zonele protejate învecinate şi fără urmarea unei proceduri corecte de participare publică. Dosarul vizează încălcarea prevederilor Directivei 2011/92/EU privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.
Cătălina Rădulescu, avocat, membru al Asociaţiei Bankwatch România, a declarat: "Defrişarea a peste 700 de hectare şi extinderea pe această suprafaţă a exploatărilor de lignit trebuie să se conformeze normelor de protecţie a mediului prevăzute de legislaţia în vigoare, respectându-se principiul dezvoltării durabile. Comisia Europeană a procedat corect, semnalând Guvernului României necesitatea realizării unei proceduri de evaluare a acestor proiecte, toate localizate în aceeaşi zonă geografică. Impactul dispariţiei a aproximativ 700 hectare de pădure şi impactul operaţiunilor de exploatare a lignitului afectează atât traiul şi sănătatea oamenilor din zonă, cât şi integritatea factorilor de mediu. Extinderea carierelor de lignit a fost atacată în instanţele naţionale. În luna iulie 2014, unul din acordurile de mediu emise pentru defrişarea a 59 de hectare de pădure a fost anulat de Tribunalul Bucureşti. Sperăm ca acţiunea Comisiei Europene împreună cu deciziile instanţelor naţionale vor determina Complexul Energetic Oltenia, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj să intre în legalitate".
"Pădurile reduc poluarea, stabilizează solul şi reduc efectul de seră, responsabil pentru schimbările climatice. În aceste condiţii, să tăiem pădurile ca să ardem mai mult cărbune, combustibilul cu cel mai mare impact asupra climei, este un lucru cel puţin iresponsabil. Complexul Energetic Oltenia încearcă să evite legea, cu concursul autorităţilor ce ar trebui să vegheze respectarea ei, iar demersul Comisiei vine să reconfirme acest lucru", adaugă Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace România.
Cazul de infringement este înregistrat la dosarul cu numărul 4239/2014 şi a fost deschis pe 27 noiembrie 2014.