"CE Oltenia este puternic dezavantajată de actuala legislaţie rezultată din tendinţa de «decarbonizare»"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii / 23 aprilie 2018

Sorin Boza: "CE Oltenia este o companie cu o cifră de afaceri de 2,9 miliarde lei, care nu are datorii către bugetul consolidat al statului".

Sorin Boza: "CE Oltenia este o companie cu o cifră de afaceri de 2,9 miliarde lei, care nu are datorii către bugetul consolidat al statului".

(Interviu cu domnul Sorin Boza, preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia)

"Investiţiile pentru dezvoltare durabilă - soluţiile pentru industria de cărbune"

"Cărbunele demonstrează în fiecare an că este cea mai sigură sursă de producere a energiei electrice, în special pentru poziţia geografică a României şi resursele de care dispune această ţară"

"CE Oltenia produce astăzi energie curată în urma investiţiilor pentru care s-a cheltuit circa un miliard de euro"

"Pentru anul 2018, CE Oltenia are contracte încheiate pentru toată capacitatea disponibilă"

"Asocierea numelui Complexului Energetic Oltenia cu termenul de insolvenţă se respinge în mod categoric"

Reporter: Cum apreciaţi activitatea Complexului Energetic Oltenia (CEO) în acest an?

Sorin Boza: Am început anul în forţă, cantitatea de energie realizată de CE Oltenia în primul trimestru înregistrând o creştere cu circa 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ca în fiecare an, CE Oltenia a susţinut şi va susţine siguranţă SEN (Sistemul Energetic Naţional) în perioadele cu temperaturi extreme, aşa cum a dovedit şi în iarna care a trecut, prin eforturile de necontestat ale angajaţilor săi, care au dovedit încă o dată că presupusa "lipsa a stocurilor" nu este decât subiectul de sezon preferat pentru spaţiul public.

Din punct de vedere financiar, începând din 2017, CE Oltenia a demonstrat că se poate situa în rândul companiilor profitabile, rezultatele înregistrate urmând o direcţie puternic ascendentă faţă de anii anteriori. Considerăm că putem menţine această direcţie, ţinând cont şi de faptul că, pentru anul 2018, CE Oltenia are contracte încheiate pentru toată capacitatea disponibilă.

Desigur, există şi probleme legate de restricţiile noilor reglementări de mediu, de evoluţia preţului certificatelor de CO2, de exproprierile necesare deblocării activităţii miniere. În acest moment, prioritatea noastră este obţinerea aprobărilor necesare funcţionarii depozitului de la Roşia şi declanşării procedurilor de exproprieri pentru deblocarea excavatoarelor din cariera Jilţ Sud, aprobări pe care sperăm să le obţinem în perioada imediat următoare, iar pentru exproprierile din zona carierelor Roşiuţa şi Pinoasa avem în curs de elaborare do­cumentaţia necesară rectificării de buget.

Reporter: Care credeţi că este viitorul CEO, în contextul în care normele europene prevăd producerea, din ce în ce mai puţin, a energiei pe cărbune? Care sunt soluţiile industriei de cărbune?

Sorin Boza: Într-adevăr, actualele orientări europene din domeniul energetic consideră că energia produsă pe baza de cărbune este principalul res­ponsabil pentru încălzirea globală. CE Oltenia este puternic dezavantajată de actuala legislaţie rezultată din tendinţa de "decarbonizare", cu toate că există studii care arată că emisiile de gaze cu efect de seră din Europa ajung doar la un procent de 10% la nivel mondial.

În acest context, suntem ţara care a depăşit încă din 2014 cota stabilită pentru anul 2020 la capacităţile de energie verde instalate.

Aşa cum se ştie, în iulie 2017 Comisia Europeană a publicat Decizia BAT privind cele mai bune tehnici disponibile pentru instalaţiile mari de ardere, prin care s-au stabilit valori limită foarte stricte pentru emisiile de NOx, SO2, pulberi. Procesul de implementare până la data de 17 august 2021 a unor instalaţii noi care să respecte aces­te limite, din toate punctele de vedere (încheiere contracte, montare, punere în funcţiune), va avea un impact major asupra asigurării cu energie electrică a SEN, prin indisponibilizarea în perioa­da 2019-2021 a unei puteri instalate cuprinse între 1800 MW şi 2600 MW. Din analizele noastre, pentru a nu pune în pericol siguranţă SEN, este imperios necesar ca termenul din 2021 să fie decalat până în 2024.

Mulţi doresc eliminarea energiei pe bază de cărbune şi înlocuirea acesteia cu energie regenerabilă. Trebuie ţinut cont de faptul că şi CE Oltenia produce astăzi energie curată în urma inves­tiţiilor pentru care s-a cheltuit circa un miliard de euro. Acestea sunt soluţiile pentru industria de cărbune: in­vestiţiile pentru dezvoltare durabilă.

Pentru România, este bine ştiut faptul că energia pe baza de cărbune a fost de fiecare dată pionul principal pentru siguranţa Sistemului Energetic Naţional, indiferent de condiţiile at­mosferice.

Reporter: Care au fost concluziile reuniunilor pe care le-aţi avut, recent, la Bruxelles privind viitorul Complexului Energetic Oltenia?

Sorin Boza: Zilele trecute am participat la şedinţa trimestrială a Asociaţiei Europene a Producătorilor de Energie pe Cărbune, care a avut loc la Bruxelles. Este foarte mult de muncă pentru a demonstra tuturor celor care vor o reducere drastică a energiei produsă pe bază de cărbune că suntem des­chişi în a face paşi importanţi în procesul de recunoaştere a noastră ca parteneri ce vor să fie prezenţi în piaţa producătorilor de energie mult timp de acum înainte.

O etapă importantă ce va începe în luna mai a.c. este negocierea dintre reprezentaţii Parlamentului European, ai Consiliului Europei şi ai Comisiei Europene (aşa-numitul trialogue) care urmează să aprobe un subiect important pentru noi ca producători de energie, respectiv "mecanismul de capa­citate".

Reporter: Are România nevoie de energia produsă la Complexul Energetic Oltenia (CEO)?

Sorin Boza: Cărbunele demonstrează în fiecare an că este cea mai sigură sursă de producere a energiei electrice, în special pentru poziţia geografică a României şi resursele de care dispune această ţară.

Neavând posibilităţi de stocare a energiei de mari capacităţi (zeci de mii de MWh), sistemul energetic al Româ­niei nu poate exista fără energia produsă pe bază de cărbune, care acoperă o cota de 25- 30% din piaţă şi care menţine siguranţa SEN în condiţiile aleatorii de funcţionare a energiilor regenerabile.

Bazându-se inclusiv pe energia produsă pe baza de cărbune, România are potenţial să devină un centru regional major al energiei în Sud-Estul Europei şi poate fi un exportator net de energie electrică, cu implicaţii pozitive în plan social pe termen lung. În acest caz se justifică investiţiile făcute de producătorii convenţionali de energie pentru respectarea condiţiilor de mediu.

Reporter: Care sunt cheltuielile anuale ale CEO cu certificatele de CO2? Dar pentru certificatele verzi şi drepturile de poluare?

Sorin Boza: Cheltuielile cu achiziţia certificatelor de CO2 diferă de la an la an, în funcţie de producţia realizată şi de preţul certificatului, care a avut variaţii mari de-a lungul timpului. În total, de la înfiinţare până în prezent, CE Oltenia a cheltuit aproape 2 miliarde de lei pentru achiziţia certificatelor de CO2, cu menţiunea că, începând din anul 2013, cotele gratuite alocate au fost eliminate, conform directivelor Comisiei Europene.

De asemenea, CE Oltenia este obligată să cumpere certificate verzi în valoare de circa 5 milioane de euro anual, deşi marii consumatori de energie din România au fost scutiţi de la achiziţia unei cantităţi considerabile de certificate verzi, cu excepţia CE Oltenia, care este al treilea mare consumator de energie din ţară, după Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi. Conform legislaţiei, producătorii sunt scutiţi de la plata certificatelor verzi cores­punzătoare energiei utilizate în consumul propriu tehnologic, dar energia utilizată de CE Oltenia pentru exploatarea cărbunelui nu este considerată consum propriu tehnologic.

În plus, chiar dacă sunt respectate limitele de poluare prevăzute de legislaţia în vigoare, CE Oltenia plăteşte anual taxe la fondul de mediu raportat la producţia realizată. În 2017, de exemplu, acestea au depăşit suma de 4 milioane de lei.

Acestea sunt prevederi legislative vechi, ce solicită eforturi financiare mari din partea CE Oltenia şi care ar putea fi modificate dacă ar fi reanalizate în mod obiectiv.

Reporter: Câţi salariaţi are CEO în prezent? Care este salariul mediu în cadrul CEO? Aţi operat majorări salariale în acest an?

Sorin Boza: La sfârşitul anului 2017, CE Oltenia avea aproximativ 13.300 de salariaţi, cu un salariu mediu de circa 3700 lei. Prin noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) încheiat în acest an, toţi salariaţii beneficiază de o serie de drepturi financiare suplimentare, ce reprezintă un efort financiar pentru companie de circa 80.000.000 lei anual.

Politica de personal adoptată a demonstrat, pentru prima dată de la înfiinţarea companiei, că este orientată către acordarea de beneficii suplimentare tuturor salariaţilor şi că drepturile acestora constituie un obiectiv prioritar pentru actuala conducere. Este o realitate faptul că acum CE Oltenia are cel mai bun CCM şi, în acelaşi timp, este o companie cu obiective de performanţă stabilite pentru fiecare salariat şi cu un sistem de evaluare clară a activităţii, ceea ce nu există până în 2017.

Consider că este, de asemenea, un obiectiv cu adevărat important pentru politica noastră de personal necesitatea întineririi forţei de muncă. Pentru realizarea acestui obiectiv chiar ne-am implicat creând parteneriate cu inspectoratele şcolare în vederea derulării programelor de calificare prin şcoli profesionale de stat, precum şi de formare profesională prin învăţământ dual. În calitate de potenţial angajator şi partener de practică, CE Oltenia va susţine, în perioada 2018-2021, calificarea profesională prin învăţământ dual a 180 de elevi, pentru meserii specifice producerii energiei electrice şi extracţiei de lignit.

Reporter: Care a fost profitul înregistrat de CEO anul trecut?

Sorin Boza: 2017 a fost un an remarcabil pentru CE Oltenia, deoarece compania a înregistrat profit după trei ani consecutivi cu pierderi.

Am finalizat anul cu o producţie de aproximativ 15 TWh şi 23 milioane tone de cărbune, profitul brut înregis­trat fiind de aproximativ 276 milioane de lei. Este de subliniat faptul că rezultatele pozitive nu s-au înregistrat numai datorită poziţiei avute pe piaţă de energie, ci şi ca urmare a scăderii costurilor de producţie atât pe tona de cărbune, cât şi pe kWh produs.

Reporter: Cum comentaţi zvonurile privind intrarea companiei în insolvenţă?

Sorin Boza: CE Oltenia este o companie cu o cifră de afaceri de 2,9 miliarde lei, care nu are datorii către bugetul consolidat al statului, a onorat toate plăţile către băncile finanţatoare şi către furnizori în termenele contractuale, a achiziţionat necesarul de certificate de CO2 şi are contracte de vânzare a energiei electrice încheiate inclusiv pentru anul 2019.

Reamintim că, în urma prezentării către instituţiile bancare a activităţii companiei, respectiv a rezultatelor financiare înregistrate în cursul anului 2017, CE Oltenia a trecut din categoria de performanţă financiară D în categoria de performanţă financiară A.

Prin urmare, asocierea numelui Complexului Energetic Oltenia cu termenul de insolvenţă se respinge în mod categoric. Considerăm că astfel de mesaje care aduc prejudicii grave societăţii, într-un an în care compania a înregistrat profit, nu se justifică decât prin prisma rating-ului, intrând în aceeaşi categorie cu "lipsa stocurilor la CEO", despre care am mai vorbit.

Reporter: La ce valoare se ridică datoriile CEO şi cine sunt principalii creditori?

Sorin Boza: 2017 a fost primul an în care CE Oltenia a avut în fiecare luna certificatul de atestare fiscală 0, respectiv fără datorii la bugetul statului.

Toate datoriile către furnizori sau către băncile finanţatoare ale proiectelor de mediu implementate se încadrea­ză în termenele contractuale prevăzute, astfel încât CE Oltenia nu are datorii restante.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb