Comisia Europeană (CE) a prezentat, astăzi, o primă analiză cuprinzătoare a situaţiei "pieţei unice" a cercetării, cunoscută ca Spaţiul European de Cercetare (SEC), potrivit unui comunicat al Reprezentanţei CE în ţara noastră.
Raportul oferă o bază concretă pentru evaluarea progreselor în zone ţintă, cum ar fi recrutarea deschisă şi echitabilă a cercetătorilor sau mai buna circulaţie a cunoştinţelor ştiinţifice. Acesta arată că s-au făcut unele progrese, dar şi că până şi cele mai performante institute de cercetare au încă probleme de rezolvat înaintea termenului 2014 pentru SEC, stabilit de liderii UE. Există, de asemenea, un decalaj semnificativ între cele mai bune şi cele mai slabe institute.
Comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: "Raportul arată că încă mai trebuie depuse multe eforturi. Investiţiile în C&D sunt vitale, dar avem nevoie de sisteme de cercetare şi inovare complet funcţionale pentru ca banii să fie cheltuiţi în mod optim. În prezent, e nevoie ca toate statele membre ale UE şi toţi cei implicaţi în cercetare şi în finanţarea acesteia să depună eforturi mari pentru realizarea SEC".
Spaţiul European de Cercetare are menirea de a permite cercetătorilor, institutelor de cercetare şi societăţilor comerciale să se deplaseze, să concureze şi să coopereze mai bine independent de graniţe. Aceasta ar consolida sistemele de cercetare ale statelor membre ale UE, ar spori competitivitatea acestora şi le-ar permite să colaboreze într-un mod mai eficace pentru a găsi soluţii la provocările majore.
Chiar dacă raportul subliniază că au fost realizate progrese în toate domeniile vizate, el evidenţiază o serie de domenii marcate de preocupări continue, incluzând investiţiile publice în C&D ca procent din totalul cheltuielilor publice care sunt în scădere în numeroase state membre.
"Programele naţionale de cercetare continuă să funcţioneze conform unor norme diferite, de exemplu privind raportarea, ceea ce determină dificultăţi în cooperarea transnaţională în domeniul cercetării. De asemenea, dezvoltarea şi implementarea infrastructurilor, cum ar fi laserele cu intensitate foarte mare sau telescoapele extrem de mari, sunt îngreunate de obstacole financiare, manageriale şi politice, iar, adesea, normele naţionale sau costurile mari de acces împiedică cercetătorii din alte state membre să aibă acces la ele2, potrivit raportului.
Conform sursei citate, proporţia mică a femeilor înseamnă că talentul cercetătorilor de sex feminin este în continuare irosit, acesta fiind domeniul în care progresele au fost cele mai mici, în timp ce relativ puţini cercetători din Europa sunt angajaţi în industrie, iar aceşti cercetători nu sunt suficient de bine pregătiţi pentru piaţa muncii.