CE: Programul de asistenţă pentru România îşi menţine traiectoria stabilită

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 decembrie 2011

Programul de asistenţă pentru ţara noastră îşi menţine traiectoria stabilită, se arată în raportul de evaluare publicat, ieri, de Comisia Europeană (CE), în urma revizuirii periodice a programului comun de asistenţă financiară Uniunea Europeană (UE)/Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru România, care a avut loc la Bucureşti în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie.

"Autorităţile au înregistrat progrese reale în ceea ce priveşte punerea în aplicare a politicilor programului, în ciuda condiţiilor externe dificile. Pe viitor, politicile macroeconomice prudente şi reformele structurale accelerate vor juca un rol foarte important pentru garantarea unor performanţe economice remarcabile şi întărirea încrederii pieţelor", se arată în raport.

Deteriorarea continuă a calităţii activelor şi creşterea provizioanelor pentru pierderi din împrumuturi afectează în continuare profitabilitatea sectorului bancar. În ciuda tensiunilor existente pe piaţa financiară mondială şi a degradării calităţii activelor interne, sectorul bancar a fost rezistent din punctul de vedere al capitalizării aces-tuia, care a rămas la un nivel corespunzător (13,4%), se mai arată în document.

"Evoluţia finanţelor publice până la sfârşitul lunii septembrie reflectă atingerea ţintei de deficit de trezorerie de 4,4 % din PIB în 2011. Pentru 2012, în baza creşterii de 2,1%, autorităţile române au stabilit drept obiectiv atingerea unui deficit de trezorerie de 1,9% din PIB, ceea ce ar face posibilă respectarea unei ţinte de deficit ESA sub 3% în 2012, cu o marjă confortabilă", potrivit raportului.

Pentru anul acesta este estimată o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) real de 1,5-2%, peste previziunile anterioare, în timp ce pentru anul viitor este prognozată o creştere lentă de 1,75-2,25%. În raportul CE se arată că deficitul de cont curent va rămâne sub 5% din PIB atât anul acesta, cât şi în 2012.

Următoarea misiune de revizuire a programului este planificată pentru sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb