Conducerea institutului naţional de statistică din Bulgaria consideră că scandalul declanşat după ce Comisia Europeană (CE) şi-a anunţat îngrijorările legate de statisticile economice bulgare reprezintă "o neînţelegere", transmite agenţia Novinite. "Misiunea luată în considerare de biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, este o vizită obişnuită, care nu reprezintă o surpriză. Deoarece Bulgaria este membru al Uniunii, statisticile statului sunt monitorizate cu atenţie. Este clar o neînţelegere când susţii că această acţiune de verificare a CE este prima", a declarat Mariana Kotseva, directorul institutului naţional de statistică, citată de Mediafax.
Ultimul audit efectuat de CE în Bulgaria a avut loc în martie 2008, iar următorul fusese programat pentru martie 2010, însă a fost amânat din cauza agendei încărcare a auditorilor, a precizat ea.
"Ce am învăţat din toate acestea este că trebuie să discutăm mai mult despre cum funcţionează institutul de statistică, pentru ca situaţia să fie clară societăţii, politicienilor şi miniştrilor", a adăugat Kotseva, după ce i s-a cerut să comenteze afirmaţiile comisarului european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, potrivit cărora CE are anumite îngrijorări legate de calitatea statisticilor bulgare.
Ea a subliniat că ar trebui făcută diferenţa între datele furnizate de Ministerul de Finanţe şi cele ale institutului de statistică.
La sfârşitul lunii aprilie, premierul bulgar, Boyko Borisov, şi ministrul de Finanţe, Simeon Djankov, au anunţat că guvernul anterior nu a bugetat mai multe achiziţii, care au majorat deficitul din 2009 de la 1,9% din Produsul Intern Brut (PIB) la 3,7% din PIB. Eurostat a menţionat, într-un raport privind finanţele publice din cele 27 de state ale UE, că deficitul bugetar bulgar a fost anul trecut de 3,9% din PIB.
"Singura cifră publicată de noi despre deficit este de 3,9% din PIB", a afirmat Kotseva.
CE a solicitat miercuri Bulgariei să justifice de ce a majorat substanţial estimarea de deficit bugetar pentru acest an, de la 0% din PIB la 3,8% din PIB. Sofia a motivat decizia majorării estimării de deficit prin scăderea veniturilor în contextul recesiunii prelungite.
Comisia a anunţat, totodată, că Eurostat va trimite în Bulgaria o misiune pentru a evalua dacă autorităţile au ţinut corect evidenţa finanţelor publice. Misiunea ar putea fi prima de acest fel după ce Eurostat va fi învestit cu puteri sporite de verificare a datelor raportate de statele membre.
Calitatea datelor statistice a devenit o problemă foarte sensibilă în Uniune după ce în 2009 s-a aflat că Grecia a publicat timp de mai mulţi ani informaţii incorecte, ceea ce a declanşat o criză a datoriilor în statul elen şi zona euro.