Ce trebuie să ştii când te afli la început de drum în carieră

Mihaela Pascari
Media-Advertising / 22 septembrie 2022

Ce trebuie să ştii când te afli la început de drum în carieră

Atunci când te afli la început de carieră, e important să fii pregătit atât pentru situaţii plăcute, cât şi pentru cele mai provocatoare. E perioada în care trebuie să arăţi că îţi meriţi locul sau salariul şi, totodată, te bucuri de numeroase oportunităţi şi te formezi ca un adevărat profesionist. Ca să ai parte de un început mai uşor, am pregătit o listă cu câteva situaţii cu care te poţi confrunta şi pe care nu ar trebui să le iei ca pe nişte eşecuri, ci mai degrabă ca pe nişte lecţii numai bune pentru viitorul tău traseu profesional.

Domeniul în care ai visat să lucrezi nu e ceea ce îţi doreşti

Alegerea facultăţii şi a drumului profesional are legătură, de regulă, cu un vis din adolescenţă. În momentul în care intri în contact direct cu domeniul ales de tine, cu rigorile şi cerinţele aferente şi interacţionezi cu specialişti, manageri se întâmplă să nu mai fie atât de frumos.

Să-ţi placă ceea ce faci depinde şi de adaptarea ta, precum şi de comunicarea cu oamenii care ştiu să-ţi fie mentori. Dacă drumul profesional ales nu te face fericit, nu înceta să cauţi. Merită să testezi pentru a vedea ce-ţi place şi îţi aduce satisfacţie. Mai ales că astăzi există diverse modalităţi prin care te poţi reprofila oricând şi la orice vârstă.

Spre exemplu, poţi apela la cursuri de dezvoltare profesională în domeniul de interes pentru tine. Un astfel de curs dedicat pasionaţilor de domeniul IT, este proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanţat din Fondul Social European, parte a programului Operaţional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real şi să faci schimb de experienţă cu ceilalţi cursanţi. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îţi va oferi suportul necesar pentru a-ţi găsi job.

Iată care sunt condiţiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

-ai domiciliul sau reşedinţa în orice judeţ din România (cu excepţia judeţului Ilfov şi Municipiului Bucureşti

-ai o vârstă cuprinsă între 25 şi 65 de ani

-eşti angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI

-ai absolvit cel puţin 8 clase

-dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) - cursurile au loc doar online

-ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen

-ai în posesie difuzor/căşti şi microfon pentru a participa la discuţii

-eşti un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deţii competenţe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 - Educaţie şi competenţe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

Nu te-ai pregătit suficient pentru interviu şi ai ratat jobul mult dorit

Convingerea că eşti capabil şi deschis să începi orice job nou, te poate determina să nu acorzi prea multă atenţie informaţiilor despre compania angajatoare, întrebărilor cheie din procesul de recrutare, precum şi cerinţelor jobului.

În cazul în care ai simţit că nu te-ai pregătit aşa cum trebuie pentru un interviu, trimite o notă de mulţumire recrutorului în care să-ţi recunoşti greşeala şi să arăţi că eşti deschis pentru o nouă oportunitate.

Ai spus prea repede "Da!"

În frenezia de a descoperi şi de a asimila cât mai multe cunoştinţe despre domeniul preferat, ai acceptat un job care doar la prima vedere părea ceea ce îţi doreai. Ai arătat ambiţie şi iniţiativă. Succesul pe termen lung înseamnă setarea aşteptărilor şi clarificarea detaliilor atunci când porneşti la drum. Ce ar fi bine să faci data viitoare? Întreabă mai multe despre stilul de lucru, despre deadline-uri, clienţi parteneri, strategii şi reguli de lucru. Astfel vei putea face o alegere corectă în carieră.

Poţi trece prin concedieri

Ai fost concediat? Nu o lua personal, ci acţionează pentru a-ţi continua cariera. Adesea să nu primeşti ceea ce doreşti în carieră e mai valoros decât să primeşti. Poţi începe un business pe cont propriu care să-ţi placă şi să-ţi aducă numeroase satisfacţii. Sau îţi poţi găsi un loc de muncă mai bun, mai bine plătit şi cu o echipă în care să te integrezi perfect.

Managerul nu e tocmai prietenos

Din experienţele mai puţin plăcute, înveţi cum să acţionezi şi să comunici, îţi testezi limitele şi îţi îmbunătăţeşti rezultatele. Nu încerca să-i spui şefului să se schimbe, cel mai bine este să păstrezi comunicarea la subiect, pe un ton civilizat şi să eviţi situaţiile pe care le-ar putea folosi împotriva ta.

Poţi obţine un job bine plătit, dar care nu îţi place

Banii sunt o parte importantă din viaţa ta, îţi oferă stilul de viaţă pe care ţi-l doreşti, însă nu sunt întotdeauna totul. Cel mai mult contează cum te simţi la job în fiecare zi, ce te inspiră şi te face să fii mai bun în profesia ta. Echilibrul dintre job şi viaţa de familie şi o cultură corporativă motivantă concurează adesea cu salariul mare. De aceea, este important să defineşti ce îţi doreşti mai mult în carieră şi cu ce preţ.

Bonus: Greşeli pe care să le eviţi în carieră:

1.Să nu-ţi fixezi un plan de carieră pentru următorii 5 ani. Lipsa unui plan strict te determină să ratezi oportunităţile care apar în cariera ta.

2.Să nu-ţi dai voie să comiţi greşeli. Când ştii că nu ai voie să greşeşti nu poţi fi original sau creativ. Cel mai bine e să ai atitudine deschisă şi iniţiativă.

3.Să pierzi şanse pentru că nu ai curaj. Comunică şi întreabă oamenii din jurul tău, aşa poţi afla informaţii valoroase pentru cariera ta.

Începuturile în carieră nu sunt uşoare şi pot aduce după sine multe provocări sau chiar eşecuri. Cu toate acestea, e important să ştii că acestea vin în calea ta pentru a te modela ca viitor profesionist. Din astfel de experienţe îţi pot da seama ulterior exact ce îţi doreşti, cum arată jobul potrivit pentru tine, dar şi care este viziunea ta per ansamblu despre muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb