CE VA FACE STATUL? Piaţa cere discount de 10-20% la oferta "Transelectrica"

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 martie 2012

Piaţa cere discount de 10-20% la oferta "Transelectrica"

Oamenii din piaţa de capital solicită un discount între 10% şi 20% pentru oferta de vânzare a unui pachet de 15% din acţiunile "Transelectrica", iar vânzătorul, statul român, trebuie să decidă cât de curând dacă cedează presiunii.

Potrivit declaraţiilor oficiale făcute până acum, autorităţile sunt dispuse la o reducere faţă de cotaţia bursieră, însă nu se ştie dacă aceasta va fi pe măsura aşteptărilor.

Oferta este programată pentru această lună, astfel că autorităţile ar trebui să publice, în zilele următoare, prospectul de emisiune, ce va cuprinde preţul şi mecanismul său de formare, precum şi perioada exactă de subscriere.

Statul, împreună cu intermediarii, va trebui să cântărească bine şi care vor fi cele zece zile dedicate subscrierii în ofertă, întrucât succesul ar putea depinde şi de contextul internaţional, unde tensiunile din Iran şi Grecia schimbă sentimentele investitorilor de la o zi la alta.

Un nou eşec, după cel al ofertei "Petrom", în vara anului trecut, ar fi un dezastru, sunt de părere unii analişti, care spun că ar fi mai bine ca statul să mai amâne oferta, în caz că pieţele nu sunt favorabile.

Alte voci susţin că pachetul de acţiuni "Transelectica" nu trebuie vândut la orice preţ şi că statul ar mai trebui să amâne ofertele asumate în programul cu FMI câţiva ani.

Programul de vânzare de acţiuni la companii din sectorul energetic a stârnit nemulţumirea cetăţenilor. O parte dintre cei care scandează, de săptămâni bune, împotriva guvernanţilor, au organizat, recent, un protest la Ministerul Economiei, cerând renunţarea la acest program.

Consorţiul format din "Banca Comercială Română", "SSIF Intercapital Invest" şi "Swiss Capital" a fost desemnat, pe 12 octombrie anul trecut, câştigătorul licitaţiei pentru intermedierea ofertei publice secundare de vânzare a 10,99 milioane de acţiuni "Transelectrica".

Pentru promovarea ofertei publice, reprezentanţii consorţiului de intermediere au organizat mai multe întâlniri atât cu investitorii locali cât şi cu cei străini.

Primul road-show a avut loc, la începutul lunii trecute, la sediul Bursei de Valori Bucureşti, unde au fost prezenţi atât investitori instituţionali cât şi de retail.

Săptămâna trecută, oferta "Transelectrica" a fost prezentată investitorilor din Varşovia, Frankfurt, Stockholm şi Talin, iar, la începutul acestei săptămâni, a avut loc un road-show la Londra.

În urma acordului semnat cu Fondul Monetar Internaţional, statul, prin "Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie" (OPSPI), şi-a asumat responsabilitatea că, până la finalul acestui an, va scoate la vânzare pachete de 10-15% din acţiunile companiilor aflate în portofoliul Ministerului Economiei.

"Transelectrica" a fost înfiinţată la data de 31 iulie 2000, prin Hotărârea de Guvern numărul 627/2000 privind reorganizarea Companiei Naţionale de Electricitate (n.r. Conel).

Acţiunile TEL se tranzacţionează pe piaţa reglementată a BVB la Categoria I, din data de 29 august 2006, în urma desfăşurării unei oferte publice iniţiale.

La 31 decembrie 2011 compania avea un capital social subscris şi integral vărsat în valoare de 733,03 milioane de lei, împărţit în 73,3 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 10 lei/titlu.

Acţionarii

În prezent, statul român deţine 73,6% din acţiunile companiei, "Fondul Proprietatea" 13,4%, iar cota de acţiuni care se tranzacţionează liber este de 12,8%.

Profit de zece ori mai mare

"Transelectrica" a încheiat anul trecut cu un profit de 90,27 milioa-ne de lei, de zece ori mai mare faţă de cel obţinut în 2010, în condiţiile în care, în ultimul trimestru al anului trecut a înregistrat pierderi de 63 de milioane de lei.

Afacerile companiei naţionale de transport de energie electrică au fost, în 2011, de 2,904 miliarde de lei, cu 14,08% mai mari faţă de 2010.

Veniturile operaţionale ale companiei au crescut, în 2011, cu 13,86%, fiind de 2,94 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile au urcat cu 11,13% faţă de 2010, ajungând la 2,48 miliarde de lei.

Capitalizarea bursieră a companiei a fost, în 2011, de 1,27 miliarde de lei (295 milioane de euro).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce spun oamenii de la piata !

    Discount de 15 % ! 

    Chinezii vor tot pachetul fara discount. Pe urma au sa dea si premium pentru control. 

    Parca am vinde cartofi nu o companie strategica care controleaza o veriga foarte importanta in piata energetica.  

    Petrom a fost in cel mai prost moment din piata si erau cumparatori cu banii jos dar daca au vazut ca nu mai vine vreun chinez au zis pas pentru la anu'. 

    1. Solutia pentru succesul Transelectrica este Jean Constantinescu & Adrian Malaescu !

      Americanii stiu aceasta ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb