CE vrea să interzică cuştile pentru animalele din ferme

G.B
Internaţional / 1 iulie 2021

CE vrea să interzică cuştile pentru animalele din ferme

Comisia Europeană vrea să elimine cuştile pentru o serie de animale crescute la ferme şi a anunţat că va veni cu o propunere legislativă până în 2023. Anunţul vine în urma unei iniţiativei cetăţeneşti europene susţinute de peste un milion de oameni, potrivit Digi24.

Măsura ar putea fi aplicată din 2027 şi vizează într-o primă etapă eliminarea treptată a cuştilor, urrmând ca apoi acestea să fie interzise.

"Un sistem alimentar durabil este indisolubil legat de respectarea unor standarde ridicate de bunăstare a animalelor. Mulţumită cetăţenilor noştri, Comisia îşi va spori şi mai mult ambiţiile în această privinţă şi va elimina treptat utilizarea sistemelor de cuşti pentru fermele de animale", a spus Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură.

Propunerea va face parte din procesul de revizuire a legislaţiei privind bunăstarea animalelor în cadrul strategiei "De la fermă la consumator", proces care se află în desfăşurare, anunţă un comunicat al CE.

Această iniţiativă cetăţenească reflectă cererea de tranziţie către sisteme agricole mai etice şi mai durabile, ceea ce presupune o revizuire a normelor UE existente în materie de bunăstare a animalelor.

Deşi toate animalele de fermă beneficiază de legislaţia actuală privind protecţia animalelor, numai găinile ouătoare, puii de carne, scroafele şi viţeii fac obiectul normelor privind plasarea în cuşti. În răspunsul său la iniţiativa cetăţenească europeană, Comisia se angajează să prezinte, până la sfârşitul anului 2023, o propunere legislativă de eliminare treptată şi, în cele din urmă, de interzicere a utilizării sistemelor de cuşti pentru toate animalele menţionate în iniţiativă, se arată în comunicat.

Propunerea Comisiei va viza, pe de o parte, animalele care fac deja obiectul legislaţiei - găinile ouătoare, scroafele şi viţeii. Pe de altă parte, sunt vizate şi alte animale şi păsări menţionate în iniţiativa cetăţenească - iepuri, puicuţe, găini ouătoare pentru reproducere, pui de reproducţie pentru puii de carne, prepeliţe, raţe şi gâşte.

Pentru aceste animale, Comisia a solicitat deja Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară să completeze dovezile ştiinţifice existente în vederea stabilirii condiţiilor necesare pentru interzicerea cuştilor.

Pe de altă parte, Comisia va încerca să identifice măsuri de sprijin financiar şi stimulente pentru a-i ajuta pe fermieri să-şi modernizeze unităţile, astfel încât acestea să ţină mai mult seama de bunăstarea animalelor şi să corespundă noilor standarde.

În condiţiile în care interzicerea cuştilor va necesita modificări ale sistemelor agricole actuale, Comisia va analiza implicaţiile socio-economice şi de mediu ale măsurilor ce urmează a fi adoptate, precum şi beneficiile în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor. În acest context, cel târziu până la începutul anului 2022 va fi organizată o consultare publică. Comisia va evalua în ce măsură eforturile menite să ducă la intrarea în vigoare a legislaţiei propuse începând cu 2027 au sorţi de izbândă, potrivit comunicatului.

"După cum reiese din rezultatul pozitiv al acestei iniţiative, contribuţia cetăţenilor poate să aibă o foarte mare însemnătate, ducând la propuneri legislative concrete din partea Comisiei. Am auzit preocupările exprimate de milioane de cetăţeni cu privire la condiţiile de viaţă ale animalelor de fermă şi vom veni cu un răspuns în acest sens. Mesajul meu către cetăţenii UE este simplu: Iniţiativa cetăţenească europeană vă stă la dispoziţie, folosiţi-o fără şovăire!", a spus vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

"Animalele sunt fiinţe sensibile şi ne revine răspunderea de ordin moral şi cetăţenesc de a ne asigura că acest lucru se reflectă la nivelul condiţiilor existente la ferme. Răspunsul de astăzi reprezintă un pas important către o revizuire ambiţioasă a legislaţiei privind bunăstarea animalelor în cursul anului 2023, ceea ce a reprezentat o prioritate de când mi-am preluat mandatul. Angajamentul nostru este limpede: eliminarea treptată a cuştilor pentru animalele de fermă va face parte din măsurile pe care le vom întreprinde în cadrul strategiei "De la fermă la consumator" şi va conduce la sisteme agricole şi alimentare mai durabile. Sunt hotărâtă să mă asigur că UE îşi păstrează rolul de pionier în materie de bunăstare a animalelor pe plan mondial şi că ne ridicăm la nivelul aşteptărilor societăţii", a spus şi Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb