CEA MAI IMPORTANTĂ EXECUTARE A FISCULUI ÎN BRAŞOV Belgienii de la "Cora" preiau activele "Hidromecanica", prin Olanda

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 3 iunie 2010

Belgienii de la "Cora" preiau activele "Hidromecanica", prin Olanda

Tranzacţia s-a realizat prin vehiculul olandez, care operează hypermarketurile din ţara noastră

Belgienii au oferit 54 de milioane de lei pentru 40.000 de metri pătraţi, adică 325 de euro pe metrul pătrat

Grupul belgian "Delhaize", care operează în ţara noastră hypermarketurile "Cora", a cumpărat, ieri, activele din Centrul Civic al municipiului Braşov, care aparţineau societăţii "Hidromecanica".

Terenul de 40.000 de metri pătraţi cu construcţii, pe care s-a aflat compania "Hidromecanica" Braşov până în urmă cu doi ani, a fost vândut la preţul de 54,080 milioane de lei, aproximativ 13 milioane de euro, licitaţia fiind organizată de Adminis-traţia "Contribuabili mijlocii" din cadrul fiscului braşovean.

Lucian Voinescu, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov, susţine că este cea mai mare executare silită care a fost făcută de fiscul braşovean, urmată de vânzarea activelor "Romradiatoare", realizată în urmă cu cinci ani, la preţul de 6 milioane de euro. Tranzacţia de ieri a fost realizată la un preţ de 325 de euro pe metru pătrat, în condiţiile în care, înainte de apariţia crizei, în zona amintită un teren similar era vândut cu 1.000 de euro pe metrul pătrat.

Compania "Provera Rom", prin care s-a făcut tranzacţia, are ca acţionar o firmă olandeză înregistrată în Rotterdam, "Delparro" BV, administrată de aceeaşi persoană care se află şi în conducerea companiei "România Hypermarche". De altfel, vehiculul olandez, "Delparro", controlează afacerea cu hypermarketuri "Cora", de câteva luni, după ce înainte acţionar era direct grupul belgian "Delhaize", care mai deţine, la vedere, şi supermarket-urile "Profi" şi "Mega Image", precum şi alte afaceri imobiliare în Cluj şi Bucureşti.

Datoriile societăţii "Hidromecanica" la finele exerciţiului financiar 2009 au crescut cu 95,8%, până la 122,522 milioane de lei, în principal din cauza adăugării la soldul datorat şi a sumelor care iniţial au fost cuprinse într-un ordin comun care privea ştergerea dobânzilor şi penalităţilor în cazul în care noul patronat urma să asigure plata datoriei de bază. În aceste condiţii, din vânzarea activelor amintite societatea nu îşi va putea acoperi nici măcar jumătate din datoriile acumulate. Altfel ar fi stat, însă, lucrurile dacă societatea ar fi negociat vânzarea în nume propriu, aşa cum intenţiona în urmă cu câteva luni.

Fostul director general al companiei, Lorant Biro, ne spunea atunci că se purtau discuţii cu mai mulţi dezvoltatori imobiliari interesaţi, dar se pare că negocierile nu au ajuns la niciun rezultat.

Pierdere pe salariat de 52.000 de lei

Compania "Hidromecanica" şi-a majorat anul trecut pierderile de mai bine de două ori, de la 7,128 milioane de lei la 14,874 milioane de lei. Cifra de afaceri a companiei a scăzut drastic anul trecut, de la 21,922 milioane de lei la 9,467 milioane de lei, rezultând că în 2009 compania "Hidromecanica" Braşov a avut pierderi mai mari decât cifra de afaceri a societăţii.

Veniturile companiei au scăzut de 2,17 ori, de la 26,050 milioane de lei la 11,933 milioane de lei, în timp ce cheltuielile s-au redus cu doar 23%, de la 33,18 milioane de lei la 26,853 milioane de lei. Potrivit raportului de audit al companiei, pierderea medie pe un salariat a crescut de trei ori, de la 18.277 lei la 57.431 de lei.

În concordat preventiv

Compania braşoveană "Hidromecanica", producător de motoare şi turbine, s-a pus la adăpost de solicitările creditorilor de declarare a insolvenţei, solicitând Tribunalului Braşov să aprobe procedura de concordat preventiv şi mandatul ad-hoc. Aceasta a fost deschisă în urma sentinţei Tribunalului Braşov din 21 ianuarie. Scopul urmărit prin această procedură este acela de "salvgardare a societăţii, în vederea continuării activităţii, păstrarea locurilor de muncă şi acoperirii obligaţiilor de plată".

Practic, toate datoriile companiei vor fi eşalonate pentru o perioadă de 18 luni, durata planului de reabilitare a activităţii prezentat de conducere creditorilor. Cea mai mare parte a acestor datorii sunt istorice, ele refiind puse pe hârtie în momentul în care societatea nu a mai putut susţine obligaţia de a achita o parte din datoriile vechi ale societăţii. Prin contract, acţionarul majoritar, în caz că achită o parte din datorii, mai exact jumătate dintre acestea, ar urma să beneficieze de ştergerea penalităţilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. o gramada de bani. ce face fiscul cu banii aia acum?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb