CEA MAI MARE TRANZACŢIE DIN SISTEMUL BANCAR EUROPEAN: "UniCredito" preia HVB

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 iunie 2005

Pe piaţa românească, efectele preluării vor fi simţite în toamnă, susţine Dan Pascariu, preşedintele "HVB România"

UniCredito Italiano SpA, a doua bancă din Italia după valoarea activelor, a decis să cumpere "HVB Group" Germania, în schimbul sumei de 19,2 miliarde de euro (23,3 miliarde de dolari) în acţiuni, dînd naştere astfel celei mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est. Din suma amintită, "UniCredito" plăteşte 3,83 miliarde de euro în titluri acţionarilor diviziilor HVB din Austria şi Polonia.

Investitorii HVB vor primi cîte cinci acţiuni "UniCredito" pentru fiecare titlu pe care îl deţin. Oferta evaluează un titlu HVB la 20,48 euro, cu 6,7% peste preţul de închidere din data de 25 mai - înainte să apară speculaţiile privind preluarea băncii germane.

Achiziţia este cea mai mare tranzacţie peste graniţe făcută vreodată în Europa, pe segmentul bancar, şi va da naştere unei entităţi cu 11 milioane de clienţi în estul şi centrul Europei, regiune în care activităţile de creditare cresc de aproape trei ori mai repede decît în ţările care împart moneda unică. Costul tranzacţiei "UniCredito" - HVB depăşeşte preţul de 15,2 miliarde de dolari plătit, anul trecut, de "Santander Central Hispano" SA - cea mai mare bancă din Spania şi America Latină, pentru preluarea creditorului ipotecar britanic "Abbey National".

"< UniCredito > va avea numeroase avantaje din această afacere", declară Filippo De Luca, administrator de fonduri la "LMF Servizi Finanziari" SA din Lugano (Elveţia).

În opinia sa, aceasta este o investiţie pentru viitor şi, dacă va fi bine administrată, ea va aduce mari beneficii.

"UniCredito", condusă de directorul executiv Alessandro Profumo, aşteaptă să realizeze economii anuale nete de 745 milioane de euro din această achiziţie, începînd cu anul 2008. Tranzacţia va aduce băncii costuri de 1,35 miliarde de euro în 2005. Alessandro Profumo va conduce şi noul grup bancar, care va avea sediul principal la Milano.

Tot datorită acestei achiziţii, "UniCredito" va deveni a opta bancă din Europa, cu active de 733 miliarde de euro. Obţinînd controlul la "Bank Austria" (deţinută de HVB), care operează în 11 ţări europene, "UniCredito" îşi va dubla valoarea activelor în regiune, acestea depăşind 60 de miliarde de euro. În şedinţa de tranzacţionare de ieri, acţiunile "UniCredito" au urcat cu 3,8% pe piaţa din Milano, iar cele ale HVB - cu 3,4% pe cea din Frankfurt.

7% dintre angajaţii noului grup vor fi disponibilizaţi

Noul grup bancar rezultat din fuziunea "UniCredito" - HVB îşi va reduce cu aproximativ 7% numărul angajaţilor, în următorii trei ani, afirmă directorul Alessandro Profumo: "Nu vor fi concedieri demarate peste noapte, ci mai degrabă o reducere de personal. În urmă-torii trei ani ne aşteptăm la o optimizare a forţei de muncă, prin reducerea numărului total de angajaţi cu aproximativ 7%".

Împreună, "UniCredito" şi HVB au aproximativ 126.000 de angajaţi, iar în săptămînile care au precedat anunţul oficial de preluare, salariaţii băncii germane şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu siguranţa locurilor de muncă în cazul preluării de către "UniCredito".

Banca italiană ar putea elimina 9.200 de poziţii în Germania şi Europa de Est după preluare, spun specialiştii, subliniind că majoritatea disponibilizărilor vizează Europa de Est.

"UniCredito" a încercat să se extindă în Germania, pentru prima oară, în 2001. Banca italiană a renunţat, în acelaşi an, la negocierile cu a treia bancă din ţară, "Commerzbank" AG, după ce acţiunile sale au pierdut 21% în numai o lună.

"UniCredito" a convocat pentru data de 27 iulie o Adunare Generală a Acţionarilor, care va aproba majorarea de capital necesară finanţării achiziţiei HVB. Tranzacţia se va finaliza pînă la sfîrşitul lunii octombrie.

Dan Pascariu, preşedintele HVB Bank România, ne-a declarat că achiziţionarea HVB de către "Unicredito" va avea consecinţe pozitive pentru piaţa românească, prin crearea unei bănci mai mari şi mai puternice. Procesul de achiziţie este valabil şi la noi în ţară, dar se va realiza efectiv în toamnă, după obţinerea avizelor din partea autorităţilor competente în domeniu. Domnul Pascariu ne-a declarat, de asemenea, că este prematur să vorbim de schimbările care ar putea avea loc în conducerile celor două bănci.

În luna mai, HVB Bank şi "Banca Ion Ţiriac" au semnat precontractul de fuziune. În termen de 30 de zile, fuziunea trebuie notificată la Consiliul Concurenţei. În urma acestor mişcări în piaţă, HVB şi "UniCredit" ar putea dobîndi o poziţie dominantă pe piaţă. Legea nu incriminează o astfel de poziţie, ci doar abuzul exercitat în aceste condiţii. (Virginia Balcu)

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb