Turcia a fost condamnată, astăzi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că a arestat doi judecători care au eliberat în 2015 persoane suspectate că aparţineau unui grup considerat terorist de către Ankara, relatează AFP, conform News.ro.
Instanţa europeană a constatat o încălcare a articolului 5.1 (dreptul la libertate şi securitate) şi a obligat Ankara să plătească fiecărui judecător câte 5.000 de euro pentru prejudiciu moral, potrivit unui comunicat de presă.
Reclamanţii, Mustafa Baser şi Metin Ozcelik, lucrau la momentul incidentului în instanţe penale din Istanbul. În 2015, aceştia au participat la decizia de eliberare a şefului unui grup de presă, Hidayet Karaca, precum şi a aproximativ şaizeci de poliţişti arestaţi la sfârşitul anului 2014 pentru că, potrivit justiţiei, au complotat împotriva preşedintelui turc.
Toţi erau suspectaţi că aparţin "Organizaţiei Teroriste Fethullahiste/Structura Statală Paralelă", indică CEDO. Cei doi judecători au fost la rândul lor suspectaţi că aparţin mişcării predicatorului Fethullah Gulen, stabilit în Statele Unite şi considerat de preşedintele Erdogan drept instigator al tentativei de lovitură de stat din iulie 2016.
Odinioară aliat al lui Recep Erdogan, Fethullah Gulen a fost ulterior acuzat de autorităţile turce că a răspândit suspiciuni de corupţie care vizau guvernul în decembrie 2013, când Erdogan ocupa încă funcţia de prim-ministru.
Arestaţi în 2015, cei doi judecători au fost condamnaţi în 2017 la 10 ani de închisoare pentru "apartenenţa la o organizaţie teroristă" şi "abuz de putere", indică instanţa în comunicatul său de presă. În sentinţa instanţei, care vizează doar arestarea lor preventivă, CEDO a subliniat în special "ilegalitatea" acestei detenţii şi "absenţa unor motive plauzibile (...) din care să rezulte suspiciunea că ar fi săvârşit o infracţiune".