"CEFC China Energy" negociază preluarea unei participaţii la "Rosneft"

G.T.
Internaţional #Energie / 19 august 2017

"CEFC China Energy" negociază preluarea unei participaţii la "Rosneft"

Grupul "CEFC China Energy", care în luna decembrie 2016 a preluat 51% din acţiunile "KazMunayGas International" (KMGI), poartă discuţii pentru a prelua o participaţie la gigantul petrolier rus "Rosneft", au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea discuţiilor.

Potrivit surselor, o serie de directori de la ambele companii au în prezent discuţii preliminare, iar în ultimele două luni au avut loc două întâlniri între preşedintele CEFC, Ye Jianmin şi directorul general de la "Rosneft", Igor Sechin.

Deocamdată nu este clar cât de mult va investi CEFC la "Rosneft" şi nici dacă societatea chineză va achiziţiona acţiuni existente sau noi acţiuni emise de "Rosneft". O sursă apropiată de "Rosneft" a declarat că grupul rus ia în calcul să vândă către CEFC o participaţie la divizia sa de retail care include aproape 3.000 de benzinării.

Rugat să comenteze aceste discuţii, un purtător de cuvânt de la CEFC a declarat că cele două firme au semnat un acord de cooperare în data de 2 august, când Igor Sechin a vizitat cartierul general al CEFC de la Shanghai. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a CEFC, este vorba de un acord care acoperă mai multe domenii de la explorarea de petrol şi gaze şi până la servicii financiare. Purtătorul de cuvânt nu a dorit să comenteze dacă discuţiile implică şi achiziţionarea unei participaţii.

La rândul său, un purtător de cuvânt de la "Rosneft" a precizat că firma rusă consideră China un partener strategic şi că lucrează împreună cu o gamă largă de companii chineze, inclusiv CEFC. "Rosneft" a informat: "Considerăm piaţa chineză drept cea mai promiţătoare şi o dezvoltăm în mod activ. Compania îşi va creşte cooperarea cu partenerii chinezi în toate domeniile de activităţi şi face declaraţii publice în funcţie de evoluţia proiectelor comune".

Dacă discuţiile se vor concretiza, atunci CEFC va fi prima companie privată chineză care investeşte într-o mare companie petrolieră, scrie Agerpres, care notează că, în mod normal, pentru investiţiile sale strategice, guvernul de la Beijing recurge la cele trei mari companii petroliere de stat.

SUA şi Uniunea Europeană (UE) au impus sancţiuni Rusiei după anexarea peninsulei Crimeea. "Rosneft", companie al cărui director este un apropiat al lui Vladimir Putin, este singura companie rusească supusă atât sancţiunilor SUA, cât şi celor ale UE. Aceste sancţiuni sunt un subiect de îngrijorare pentru CEFC, a declarat o sursă chineză din apropierea discuţiilor. "Compania a angajat avocaţi şi evaluează cu atenţie obstacolele juridice care ar putea apărea în urma sancţiunilor", a declarat sursa, adăugând că este prea devreme să se discute despre o anumită sumă.

O altă sursă a declarat că CEFC a pus la punct o echipă compusă din aproape 40 de persoane pentru a analiza această investiţie şi este posibil ca un acord să fie anunţat la începutul lunii viitoare, când o serie de oficiali de rang înalt de la Moscova urmează să viziteze Beijingul.

Rusia a devansat Arabia Saudită din poziţia de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, iar "Rosneft" este de departe cea mai mare şi mai influentă companie petrolieră rusă, cu legături strânse cu Kremlinul, notează Agerpres. Accesul la rezervele şi capacităţile de rafinare ale "Rosneft" ar reprezenta un pas important în strategia CEFC de a deveni un jucător important pe piaţa energetică internaţională şi un rival pentru traderii de genul "Glencore", mai scrie agenţia citată.

Guvernul rus, prin compania holding "Rosneftegaz", deţine 50% din acţiunile "Rosneft", după ce în luna decembrie a anului trecut a vândut o participaţie de 19,5% din acţiunile "Rosneft" către "Glencore" şi "Qatar Investment Authority" (QIA) în schimbul unei sume de peste 10 miliarde de euro. Un alt acţionar important la "Rosneft" este grupul britanic "BP", cu o participaţie de 19,75%.

În decembrie 2016, a fost semnat acordul între KMG şi CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acţiunile Grupului KMGI, care deţine şi desfăşoară activităţi de rafinare, comercializare şi distribuţie ţiţei şi produse petroliere prin reţeaua proprie de benzinării "Rompetrol" în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum şi prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre.

Compania CEFC a primit, recent, acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al "KMG International". Aprobările primite din partea autorităţilor abilitate din ţara noastră reprezintă o etapă importantă în derularea procedurilor tranzacţiei, de aceea, după derularea tuturor demersurilor legale necesare, aceasta poate fi încheiată în toamna anului 2017.

Deţinut integral de compania petrolieră "KazMunayGas" din Kazahstan, "KazMunayGas International" este prezent în unsprezece ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din ţara noastră) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi ("Rompetrol") în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb