CEFC va plăti 9,1 miliarde de dolari pentru 14,16% din acţiunile Rosneft

ANDREEA STOICA
Internaţional #Energie / 9 septembrie 2017

CEFC va plăti 9,1 miliarde de dolari pentru 14,16% din acţiunile Rosneft

Grupul CEFC China Energy, care în luna decembrie nul trecut a semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar la KazMunayGas International, va plăti 9,1 miliarde de dolari pentru a prelua o participaţie de 14,16% din acţiunile gigantului petrolier rus Rosneft de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority, o tranzacţie care va întări şi mai mult parteneriatul energetic dintre Moscova şi Beijing, transmite Reuters.

Într-un comunicat de presă, Glencore a informat că CEFC va prelua acţiunile la un preţ cu 16% peste valoarea medie înregistrată în ultimele 30 de zile de titlurile Rosneft, fără a preciza preţul exact, transmite Agerpres. Ulterior, un purtător de cuvânt de la CEFC a precizat că grupul chinez va plăti 9,1 miliarde de dolari pentru pachetul de acţiuni Rosneft.

În prezent, capitalizarea de piaţă a Rosneft este de 57 de miliarde de dolari iar tranzacţia cu CEFC reprezintă cea mai mare investiţie făcută vreodată de China în Rusia. După această tranzacţie, Glencore şi Qatar Investment Authority, care anul trecut au preluat o participaţie de 19,5% din acţiunile Rosneft, vor mai deţine doar 0,5% şi, respectiv, 4,7% din acţiunile gigantului petrolier rus.

Rosneft este una dintre cele mai mari companii petroliere ruseşti, cu legături strânse cu Kremlinul, precizează sursa citată.

Guvernul rus, prin compania holding Rosneftegaz, deţine 50% din acţiunile Rosneft, după ce, în luna decembrie a anului trecut, a vândut o participaţie de 19,5% din acţiunile Rosneft către Glencore şi Qatar Investment Authority (QIA) în schimbul unei sume de peste 10,2 miliarde de euro. Un alt acţionar important la Rosneft este grupul britanic BP, cu o participaţie de 19,75%.

Tranzacţia dintre CEFC şi Rosneft vine după ce SUA a adoptat noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, ceea ce provoacă dificultăţi companiilor occidentale precum Glencore să încheie parteneriate cu firmele ruseşti de stat precum Rosneft. Compania petrolieră rusă este condusă de Igor Sechin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. Ieri, Igor Sechin a declarat că QIA şi Glencore au decis să îşi reducă participaţia la Rosneft şi din cauza deprecierii dolarului faţă de moneda euro.

Alexander Kornilov de la firma de brokeraj Aton din Moscova a declarat: "Din punctul de vedere al Rosneft, venirea unui astfel de partener este un element pozitiv deoarece demonstrează că investitorii străini sunt interesaţi în continuare de industria petrolieră rusească".

În ultimii ani, CEFC China Energy s-a transformat dintr-un trader de petrol într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor, iar tranzacţia cu Rosneft va permite Chinei să îşi extindă cooperarea cu Rusia.

Recent, vicepreşedintele pentru dezvoltare corporativă şi strategie al KMGI, Alexey Golovin, a declarat că firma chineză CEFC China Energy Company Ltd. este posibil să finalizeze achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV până în luna octombrie.

KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb