Cei mari au mai crescut, iar cei slabi au slăbit şi mai mult

Ionel Blănculescu, Consultant Economic
Ziarul BURSA #Companii / 18 noiembrie 2016

Cei mari au mai crescut, iar cei slabi au slăbit şi mai mult

Cei tari şi mari au devenit şi mai tari şi mai mari!

Cei mici şi slabi au devenit şi mai mici şi mai slabi sau s-au prăpădit în insolvenţă.

Perioada 2009-2012, nucleul dur al crizei, a modificat şi schimbat dramatic mediul de afaceri din România.

Pentru o mai bună înţelegere, închipuiţi-vă un ocean cuprins de furtună, iar navele mari, chiar dacă au fost lovite dur de valuri, au rezistat, s-au întărit, au aruncat peste bord tot ce era inutil, restructurându-se, rezervele de carburanţi fiindu-le suficiente să ajungă cu bine la destinaţie, adică la finalul furtunii, crizei, în cazul nostru.

Restul de ambarcaţiuni au avut foarte mult de suferit, cele mai mici s-au scufundat, altele mici şi mijlocii au rezistat cu greu, nerevenindu-şi nici astăzi din şocul suferit.

Multe au rămas fără carburanţi, constatând că furnizorii combustibilului necesar funcţionării au schimbat dramatic condiţiile de livrare, finanţările devenind foarte greu de obţinut, în acest sector restructurarea fiind profundă şi dură, întinzându-se până astăzi, când criza continuă să existe, sub forme metamorfozate.

În consecinţă, au apărut mutaţii extrem de radicale în arhitectura mediului de afaceri, astfel:

- Cei mari şi foarte mari, învăţând lecţiile crizei, nu mai sunt interesaţi decât de propriile interese, călcând, cum se spune, "peste cadavre", pentru a-şi atinge obiectivele;

- Cei mici şi mijlocii, care au rezistat şi şi-au construit propriile platforme de gândire şi afaceri, realizând că, pentru ei, noţiunea de "Antreprenor General" sau de "Vioara Întâi" nu va mai exista vreodată, în schimb, şi-au consolidat calitatea de sub-contractant sau alte calităţi înrudite, însă obligatoriu începând cu "sub". Marjele lor de profit s-au redus considerabil, în condiţiile în care finanţările, de asemenea, s-au îngustat teribil, posibilităţile de investiţii în ei înşişi îndreptându-se spre zero. Urmările le ştim, spunem de câteva ori pe zi, prin voci autorizate, "Capitalul autohton, practic, nu mai există!";

- Lichidităţile au devenit din " Cash-ul este Rege" în "Cash-ul este Armă", putând provoca realmente victime în rândul Concurenţei;

- Economisirea a devenit cel mai dorit instrument pentru a pune de-o parte pentru "zile negre", devenind deja un comandament, un obiectiv al oricărei strategii de business;

- În piaţă, mai ales în licitaţiile publice, a apărut fenomenul de "canibalizare", ajungându-se ca, din disperare, licitaţiile publice să fie câştigate şi cu până la 40% din preţul de pornire, anunţat de autorităţi. Pe lângă efectele negative ale acestei practici a apărut şi unul pozitiv, şi anume "liderii industriilor şi serviciilor industriale din România s-au îndreptat voit sau nevoit spre exterior, extinzându-se în afara ţării - operaţiune întârziată ce trebuia să aibă loc cu zeci de ani în urmă;

- Băncile comerciale sunt supuse asediului măsurilor populiste, fără corespondent în realitatea economică, afectându-le semnificativ funcţionarea, fără să se ţine seama că ele asigură, pe lângă procesul de creditare, întreaga activitate economică. De altfel, am putea spune că băncile fac parte din obiectivele strategice, de securitate economică naţională, fără acestea, în economie, companiile neputând face plăţile către furnizori sau primi banii de la clienţi, angajaţii nu şi-ar mai putea încasa salariile, adică economia naţională s-ar bloca total, aruncând în aer societatea, aspecte despre care nu se vorbeşte câtuşi de puţin în realitatea noastră economică;

- Legile populiste fac ravagii în retaileri, intrând cu bocancii în activitatea lor, în special în contracte, acolo unde acordul părţilor este singura lege care poate guverna.

- Piaţa energiei este foarte activă, tsunamiul "renewables" din anii 2010 aruncă preţul energiei electrice la minimuri istorice, atingând, "în rafale" pragul de 1 euro/Mw!!!

- Şi, o veste realmente bună, sectorul cu o explozie nemaiîntâlnită în dezvoltare, cel din ITC, care tinde să transforme România într-un hub în acest domeniu, pregăteşte cu sârg şi în România cea de-a patra Revoluţie Industrială - Revoluţia Digitală -, care va mai trimite, prin robotizare şi alte asemenea, acasă câteva sute de mii de muncitori, mai puţin digitalizaţi sau digitalizabili, victime colaterale, ce-i drept!

- De sectorul farma nu mai discutăm, pentru că o duce bine - ce-i al lui e-al lui -, indiferent de-i criză sau nu, pentru că, nu-i aşa, "Ce e scris şi pentru noi/ Bucuroşi le-om duce toate, de e pace", de nu e!

În concluzie, trăim o perioadă în afaceri când este foarte bine pentru unii, cei mari şi foarte mari, şi în continuare destul de greu pentru alţii - mici şi mijlocii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Marele' Blănculescu. A devenit peste noapte capitalist sadea. Plânge de grija corporatiștilor fie bănci fie mari retaileri care profitând de poziția de monopol impun contractele dorite in dauna celor mici si neaparati. Bade, mai ușor cu pianul pe scări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb