Cei patru ani de criză au schimbat comportamentul clienţilor "Faur"

Aristică Brânzan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 aprilie 2012

Cei patru ani de criză au schimbat comportamentul clienţilor "Faur"
  • document ataşat Rezultate financiare (lei), Evoluţia acţiunilor "Faur" Bucureşti
    apasă aici pentru a descărca.

    Înfiinţată în urmă cu aproape un secol (anul 1921) sub forma unui modest atelier mecanic de reparat componente pentru locomotive, sub denumirea de Uzinele Malaxa, tranformându-se în numai şapte ani într-o fabrică ce producea locomotive cu abur, auto-motoare şi vagoane de călători, cunoscută în perioada anilor 1948-1990 sub numele de Întreprinderea "23 August", respectiv de "mecanic şef" al industriei româneşti, societatea Faur S.A. Bucureşti activează în prezent, cu succes, în sectoarele industriale consacrate, precum şi în unele noi, pentru care realizează instalaţii complexe şi piese de schimb aferente (industria constructoare de maşini, industria energetică, metalurgică, minieră şi a cimentului), iar mai nou în industria zahărului, energia eoliană. În prezent, compania Faur S.A. Bucureşti are un capital social de 30.341.213 lei, împărţit în 21.672.295 acţiuni cu valoarea nominală de 1,4 lei, deţinute de societatea Begacom S.A. Timişoara (46,78%), per­soan­ele fizice Cristescu Valentin-Marius (34,01%), Cristescu Emil (16,68%) şi AVAS (1,77%), în cursul acestei luni des­făşurându-şi activitatea cu 400 angajaţi. Deţine în proprietate terenuri în suprafaţă de 315.996 mp, din care 268.782 mp în incinta Faur S.A. şi 31.714 mp în afara incintei Faur, respectiv imobilizări financiare în valoare de 49.354.023 lei (39.778.415 lei, reprezentând 48,93% din capitalul social al Pro Faur Invest S.A. Bucureşti; 1.998.500 lei, reprezentând 5,55% din capitalul social al Bega Tehnomet S.A. Timişoara; 5.200.000 lei, reprezentând 6,06% din Timco S.A. Bucureşti; 836.136 lei, reprezentând 4,62% din Mecatim S.A. Timişoara). Pentru a afla mai multe amănunte despre activitatea acestei importante companii bucureştene, ne-am adresat directorului său executiv, doamna Mariana Hristea care, cu amabilitate, ne-a acordat următorul interviu.

    Interviu cu doamna Mariana Hristea, director general executiv "Faur" Bucureşti

    Reporter: Cum comentaţi evoluţia activităţii societăţii pe care o conduceţi, având în vedere specificul său, complexitatea produselor realizate şi rolul de "mecanic şef" al industriei româneşti deţinut înainte de anul 1990?

    Mariana Hristea: După anul 1989, odată cu dispariţia economiei centralizate, compania Faur S.A. Bucureşti face eforturi pentru a se adapta la economia de piaţă, însă tranziţia este dificilă. Urmează ani de pierderi şi îndatorări excesive. Pentru a acoperi o parte din datorii, se vând unele active dar, din păcate, situaţia nu se stabilizează. Destul de târziu, în data de 23 decembrie 2003, când societatea îndeplinea toate condiţiile pentru a fi declarată în faliment, Faur S.A. Bucureşti se privatizează pe un concept de Parc industrial şi devine membră a Grupului Bega Timişoara, grup patronat de fraţii Marius şi Emil Cristescu. După doi ani de eforturi manageriale şi inves­tiţionale, FAUR reuşeşte să intre pe profit şi începe să acopere pierderile acumulate în cei 15 ani de tranziţie, urmând ca din profitul net al acestui an să mai repartizeze în acest sens suma de 1.809.639 lei. Din punctul de vedere al principalilor indicatori economico-financiari, anul 2011 a fost unul bun pentru colectivul societăţii noastre, încheiat cu o cifră de afaceri în creştere şi un profit net consistent, rezultatele obţinute fiind următoarele: 28.199.292 lei cifră de afaceri, mai mare cu 5.170.129 lei, respectiv 22,45% faţă de cea realizată în anul 2010, 4.928.730 lei profit din exploatare, 1.560.552 lei profit financiar, 40.926.184 lei venituri totale, în creştere cu 7.119.039 lei, respectiv 21% faţă de cele obţinute în 2010, 5.808.650 lei profit net, de 2,72 ori mai mare faţă de cel realizat în anul anterior.

    Reporter: Ce gamă de produse cuprinde oferta Faur S.A. Bucureşti pentru clienţii săi interni şi externi?

    Mariana Hristea: În prezent, compania Faur S.A. realizează proiecte unicat şi la temă, pe baza documentaţiilor puse la dispoziţie de clienţi: echipamente si piese de schimb pentru industria cimentului, virole pentru cuptoare de ciment, răcitoare grătar, concasoare, mori de ciment şi de cărbune, lagăre, pinioane şi cuzineţi; cuptoare pentru industria siderurgică, oale de turnare, linii de extrudare şi laminare, bolţi cuptor, creuzete, cuve, centuri pentru furnale, axe cardanice industriale, reparaţii de axe cardanice; carcase de motoare şi alternatoare de mare capacitate, şasiuri şi turnuri pentru eoliene, reparaţii de reductoare şi piese de schimb; habe de apă şi păcură, rezervoare şi tancuri sferice şi cilindrice pentru industria petrochimică, reparaţii compresoare gaz. De asemenea, în ultimii ani am asimilat în producţie dispozitive de montaj pentru Airbus A 380, cristalizatoare, uscătoare, tamburi de zdrobire şi cuve de separare în industria zahărului, turnuri de eoliene şi şasiuri de grupuri generator-motor, prese de mare capacitate pentru vulcanizare etc.

    Reporter: Care este ponderea acestor grupe de produse în cadrul producţiei marfă realizată?

    Mariana Hristea: Societatea Faur S.A. Bucureşti şi-a stabilizat structura de producţie, centrată pe produsele enumerate anterior, res­pectiv: confecţii metalice pentru industria energetică (25%), indus­tria cimentului (12%), industria petrochimică (8%), axe cardanice şi piese forjate/prelucrate pentru reductoare etc. (30%), altele (industria zahărului, eoliene etc.) 25%.

    Reporter: Ce destinaţie au produsele realizate în cadrul companiei?

    Mariana Hristea: În cursul anului trecut, valoarea producţiei de marfă vândută a fost de 22.195.916 lei, din care 77% a mers la export şi 23% a reprezentat livrări pe piaţa internă, principalii noştrii clienţi fiind Grupul Emerson Leroy Somer (Franţa), Grupul Welte (Germania), Grupul Fivers (Franţa), DMT (Olanda), Mittal, Lafarge România, Holcim România, Mechel Târgovişte S.A. Târgovişte, MBT Bucureşti, Romgaz S.A. Mediaş, SNLO S.A. Tg. Jiu.

    Reporter: Ce ne puteţi spune în legătură cu investiţiile realizate în cadrul societăţii de la preluarea managementului de către acţionarul majoritar?

    Mariana Hristea: Toate aceste reuşite nu erau posibile fără implicarea patronatului societăţii Bega Grup în realizarea unui volum considerabil de investiţii, de la privatizare până în prezent, de circa 21.000.000 euro. S-au reparat şi modernizat atât halele de producţie, în care FAUR îşi desfăşoară activitatea, cât şi cele rămase disponibile după restructurare, care apoi au fost oferite spre închiriere în cadrul noului Parc industrial FAUR. S-au achiziţionat maşini şi utilaje noi şi s-au modernizat cele existente, care au fost automatizate şi dotate cu comenzi numerice şi aparatură nouă de afişaj. Astfel, s-au schimbat toate maşinile de sudură existente cu MIG-MAG-uri performante, s-au achiziţionat maşini noi de debitat oxigaz, foarfeci ghilotină şi abkant-uri automatizate, dis­pozitive performante de măsură şi control. S-au achiziţionat şi instalat o cameră modernă pentru vopsit şi una de sablat, care să respecte normele europene în materie de protec­ţia mediului. Şi pentru anul 2012 am prevăzut un volum de investiţii ambiţios, care constă în reabilitarea unor maşini-unelte şi utilaje speciale, reorganizarea fluxurilor productive şi achiziţia unor utilaje noi cu comandă numerică, în valoare de 1.200.00 euro. Inves­tiţiile deja realizate şi cele în curs ne-au permis şi ne vor permite menţinerea unui procent de 85% din cifra de afaceri la export, pe pieţele Uniunii Europene (Germania, Franţa, Belgia), respectiv Africa (Egipt) etc. la fel ca şi în anii precedenţi. Produsele noi, realizate pentru export în ultima perioadă, au fost şasiuri şi turnuri pentru centrale eoliene, habe de apă şi păcură, virole pentru diverse fabrici de ciment, răcitoare grătar, cuptoare pentru industria siderurgică.

    Reporter: Cu ce gen de probleme vă confruntaţi în activitate şi care sunt cauzele lor?

    Mariana Hristea: Au trecut deja patru ani de criză, perioadă în care s-a schimbat comportamentul clienţilor, în sensul că se doresc preţuri mai mici, termene de livrare tot mai scurte, la un nivel de calitate crescut. Pentru aceasta, am făcut şi facem eforturi zilnice. Totodată, cursul valutar a crescut, ca urmare şi preţul la materii prime, combus­tibili şi alimente, dobânzile la credite nu scad, nivelul de taxe şi impozite rămâne aproximativ în aceaşi gamă, deci ridicat. Nu s-au realizat, pe piaţa internă, investiţii de anvergură, care să mobilizeze şi dinamizeze industria pe orizontală. Din cauza problemelor generate de criză, politicile interne de stimulare a sectorului economic au fost tot mai puţine.

    Reporter: Care sunt principalele obiective ale BVC-ului pentru acest an?

    Mariana Hristea: Pentru anul 2012, prin BVC ne-am propus realizarea unei cifre de afaceri în valoare de 32.362.624 lei, în creştere cu 4.163.332 lei, respectiv 14,76% faţă de cea obţinută anul trecut, 40.251.224 lei venituri totale, 6.032.038 lei profit net. Din păcate, anul 2012 a debutat nesigur şi cu unele rezerve, date de evoluţiile economiilor europene, unde s-au înregistrat creşteri/scăderi simbolice, în sectorul industrial de 0,2% (Franţa şi Germania), acolo unde sunt localizaţi clienţii cei mai importanţi ai societăţii. Deşi nu s-au atins parametrii bugetari în primele două luni, datorită greutăţilor create de o iarnă de excepţie, sperăm să recuperăm diferenţele în trimestrele următoare ale anului şi să ne atingem obiectivele stabilite.

    Reporter: Mulţumesc.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb