CEL MAI BUN PLASAMENT 4 IANUARIE - 4 FEBRUARIE 2014 Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Ne aşteptăm ca presiunea la cumpărare pe IMP să continue şi în lunile ce urmează"

A.S.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 6 februarie 2014

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Ne aşteptăm ca presiunea la cumpărare pe IMP să continue şi în lunile ce urmează"

Acţiunile "Electroputere" (EPT) Craiova au avut, în perioada 4 ianuarie - 4 februarie 2014, un avans de peste 103%, SRT de peste 68,75%, iar AMO - circa 57,8%.

Raportat la moneda unică, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 1,29%, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 1,61% în perioada 4 ianuarie-4 februarie 2014. În acelaşi timp, BET-FI, care urmăreşte evoluţia societăţilor de investiţii financiare şi a Fondului Proprietatea, a avut o depreciere de 3,16%.

Din cadrul indicelui principal, cel mai bun randament a fost afişat în continuare de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), în perioada analizată (+0,72%).

Din cadrul indicelui BET XT, cel mai bun randament a fost al acţiunilor Impact Bucureşti (+41,01%), iar din cadrul BET-FI cel mai bun plasament ar fi fost în acţiunile SIF 4 (-0,77%).

Ovidiu Dumitrescu, deputy general manager la Tradeville, ne-a declarat: "Acţiunea IMP a avut o creştere de +25% ytd, cel mai probabil pe fondul achiziţiilor realiate de acţionarul ce deţine poziţia de control. Cum până acum sumele cunoscute a fi fost achiziţionate de acesta nu sunt suficient de mari pentru a lansa operaţiunea de delistare ne aşteptăm ca presiunea la cumpărare să continue şi în lunile ce urmează, în special după ce mediul extern se îmbunătăţeşte".

Consiliul de Administraţie al Impact Developer&Contractor (IMP) a propus recent acţionarilor o majorare de capital social de 80 milioane lei, la 277,8 milioane lei, prin aport în numerar, pentru finanţarea proiectelor dezvoltatorului imobiliar. Propunerea va fi discutată într-o AGA programată pentru 6 martie.

Majorarea capitalului ar urma să se deruleze în două etape, una la care pot participa numai acţionarii companiei, iar în a doua fază acţiunile rămase vor putea fi cumpărate doar de acţionarii care au subscris în prima etapă, dar şi alţi investitori.

Compania are deja acordul acţionarilor pentru lansarea unei emisiuni de obligaţiuni cu maturitate de cinci ani în valoare de 100 milioane lei. Caracteristicile emisiunii de obligaţiuni au fost aprobate în decembrie de acţionari, într-o AGA. Obligaţiunile sunt convertibile în acţiuni şi au o dobândă de 7% pe an.

La capitolul fonduri de investiţii, plasamentul cel mai inspirat ar fi fost "Active Dinamic", ale cărui unităţi au consemnat un câştig de 3,68%.

Certinvest Short Fund s-a clasat pe locul al doilea cu un plus de 3,29%, iar Raiffeisen RON Plus s-a clasat pe locul al treilea (1,09%).

Depozitele bancare în euro ar fi avut cel mai bun randament, în perioada 4 ianuarie-4 februarie 2014, la "Marfin Bank" (0,23%), în timp ce depozitele în moneda naţională au consemnat creşteri de 1,03%, la aceeaşi bancă.

BNR a redus în această săptămână dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric, şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii, ambele decizii fiind anticipate de analişti.

Aurul a consemnat o creştere de 2,68%, în perioada 4 ianuarie-4 februarie 2014.

Restanţele la credite au scăzut în luna decembrie

Restanţele la creditele acordate de bănci au scăzut, în decembrie 2013 faţă de luna anterioară, cu aproape 1,3 miliarde de lei şi au ajuns la 31,5 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR publicate ieri. Astfel, restanţele la creditele de peste 20.000 de lei, pe care le centralizează Centrala Riscului de Credit, reprezentau în decembrie 10,2% din totalul creditelor acordate, faţă de 10,7% în noiembrie.

Din suma totală a restanţelor, 95% (29,9 miliarde de lei), sunt credite neplătite de peste 90 de zile. Şi aceste sume sunt, însă, în scădere, de la 31,1 miliarde de lei în noiembrie 2013, la 29,9 miliarde de lei în o lună mai târziu. Şi în cazul persoanelor fizice, restanţele la bănci au scăzut în decembrie 2013 faţă de luna anterioară cu 396 de milioane de lei (5,76%), până la 6,46 miliarde de lei.

Pe ultimele 12 luni, sumele restante înregistrate de populaţie au rămas, însă, în creştere cu 737 milioane de lei (12,9%), de la 5,72 miliarde de lei în ianuarie 2013, la 6,46 miliarde de lei la finalul anului. În decembrie 2013, peste 97% din totalul sumelor restante ale persoanelor fizice reprezentau întârzieri la plată mai mari de 90 de zile. Pe de altă parte, numărul de restanţieri persoane fizice a scăzut în ultimul an de la 198.324 persoane în ianuarie 2013 la 182.445 în decembrie 2013 (8%).

În total, în decembrie 2013, numărul clienţilor cu restanţe la bănci a ajuns la 214.045, în scădere de la 224.082 cu o lună în urmă (4,48), şi faţă de ianuarie 2013, când numărul acestora se ridica la 229.863 (6,9%).

În aceeaşi lună, numărul interogărilor la centrala Riscului de Credit a scăzut la 131.421 de la 172.974 cu o lună înainte (24%). Astfel, numărul de interogări a scăzut aproape de nivelul din ianuarie 2013, de 130.774.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. actiunile IMP au inregistrat crestere sigur, sigur, sigur, datorita achizitiilor facute de IACIU! In opinia mea se incearca o refacere(nu neaparat reusita)a imaginii puternic sifonate a acestui dezvoltator! Probabil iCIU incearca sa transmita ivestitorilor mesajul: acum eu sunt actionarul puternic, echipa manageriala s-a schimbat deci puteti avea deplina incredere in ceea ce facem in prezent sau in strategia noastra viitoare! Asta in teorie! Pentru ca si noul actionariat, si noua echipa perpetueaza cu buna stiinta vechile metehne IMPact-iste!. Concret au acceptat cu nonsalanta contractele de v/c ale unor imobile catre angajati proprii(rude, apropiati)pe baza carora au putut forta incheierea TRANZACTIEI de la Oradea! Vand in continuare case cu TVA redus de 5% desi nu se califica pentru acest TVA, conform prevederilor Codului Fiscal. Eu ma refer numai la ceea ce se intampla la Oradea desi imi sunt cunoscute si alte chestiuni de pe la Constanta< Bucuresti sau Cluj Napoca!

    1. Precizare: este vorba despre contrcate de v/c FICTIVE, altfel n-as fi zis nimic! Puteau Gina, Monica, Vladutz, tanti Marioara s.a. sa cumpere si 20 case, nu 3-4-5-6 cate "au achizitionat". Dar sa fie pe bune, adica SA ACHITE PRETUL catre IMPact! Lucru pe care nu l-au facut!

    Refacerea imaginii era necesara in primul rand pentru consortiul bancar cu care IACIU poarta negocieri! FRATZIWEAR, la noi totul e in regula, veniti, privihetoarea canta si lilialcul e-nflorit! De vazut daca vor si pune botul!

    Sigur, IMPact-ul mai spera in obtinerea a zeci de milioane de EURO de la Cluj din controversatul poriect LOMB(Clearline); pe 11 februarie este un nou termen la Tribunalul Comercial Arges! Singura problema este ca daca ar obtine suma BOC ar fi intr-o mare dificultate! Nu cred ca protectorul marinar sa-l lase din brate pe "piticul atomic"!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb