CEL MAI BUN PLASAMENT 6 IANUARIE - 6 FEBRUARIE 2014 Cel mai mare furnizor de aur la nivel mondial intră pe piaţa noastră

C.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 februarie 2014

Cel mai mare furnizor de aur la nivel mondial intră pe piaţa noastră

Rand Refinery, principalul furnizor mondial de aur, intră pe piaţa din România. Înfiinţată în anul 1920, în Africa de Sud, de către Ministerul Minelor cu scopul de a rafina aurul din minele naţionale, Rand Refinery este în prezent cel mai mare complex integrat de topire şi rafinare a metalelor preţioase. De la înfiinţare, Rand Refinery a rafinat aproape 50.000 tone de aur pur, ceea ce reprezintă 30% din cantitatea totală de aur rafinată în lume din antichitate până în prezent, se arată într-un comunicat al companiei.

Rand Refinery a evoluat de la un producător de aur semipur (doré, un aliaj de aur şi argint ce rezultă din rafinarea primară a minereului de aur chiar la gură minei) la o companie integrată ce produce o gama largă de produse finite, de la lingouri turnate, la lingouri ştanţate, monede, medalioane şi plancheţi, semi-fabricate pentru industria bijuteriilor şi industria producătoare.

Oficialii companiei au anunţat: "Rand Refinery este singura companie autorizată legal să bată moneda sud-africană Kruggerrand şi este singurul furnizor autorizat din lume pentru această monedă, care este folosită că bun de schimb în toată lumea. Totodată, Rand Refinery este una dintre singurele cinci companii producătoare de aur acreditate LBMA (London Bullion Market Association) din lume şi singura de acest fel din emisfera sudică".

Pentru a obţine un grad de puritate a metalelor preţioase de 99,99%, Rand Refinery foloseşte procedeul de rafinare electrolitică (Wohlwill), prin care aurul brut este turnat în formă de anozi şi este purificat electrolitic până la 99,99% aur pur.

Pe lângă serviciile de topire, rafinare şi imprimare, Rand Refinery oferă şi o gama largă de servicii suport, de la logistică până la depozitare de valori. Compania este agent exclusiv de depozitare pentru metale preţioase pentru clienţii săi, iar divizia de marketing internaţional se ocupă de distribuţia produselor Rand în toată lumea.

Acţiunile SRT, cea mai mare creştere, de aproape 75%

Acţiunile SRT, EPT şi AMO, considerate "exotice" de brokeri, rămân în topul randamentelor la o lună, având aprecieri spectaculoase. Brokerii recomandă investitorilor să fie atenţi cu astfel de acţiuni şi să îşi balanseze portofoliile.

Acţiunile Siretul Paşcani (SRT) au înregistrat în perioada 6 ianuarie - 6 februarie o creştere de circa 74%. Acţiunile Electroputere (EPT) s-au situat pe locul al doilea, cu o creştere de peste 61%, iar Amonil Slobozia (AMO) au înregistrat o apreciere de peste 58%.

Raportat la moneda unică, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 0,73%, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 0,05% în perioada 6 ianuarie - 6 februarie 2014. În acelaşi timp, BET-FI, care urmăreşte evoluţia societăţilor de investiţii financiare şi a Fondului Proprietatea, a avut o apreciere de 0,75%.

Din cadrul indicelui principal, cel mai bun randament a fost afişat în continuare de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), în perioada analizată (+3,06%).

Din cadrul indicelui BET XT, cel mai bun randament a fost al acţiunilor Impact Bucureşti (+38,92%), iar din cadrul BET-FI cel mai bun plasament ar fi fost în acţiunile SIF 4 (4,75%).

La capitolul fonduri de investiţii, plasamentul cel mai inspirat ar fi fost "Active Dinamic", ale cărui unităţi au consemnat un câştig de 3,79%.

Certinvest Short Fund s-a clasat pe locul al doilea cu un plus de 2,41%, iar FDI Carpatica Obligaţiuni s-a clasat pe locul al treilea (1,17%).

Depozitele bancare în euro ar fi avut cel mai bun randament, în perioada 6 ianuarie - 6 februarie 2014, la "Marfin Bank" (0,23%), în timp ce depozitele în moneda naţională au consemnat creşteri de 1%, la aceeaşi bancă. BNR a redus săptămâna trecută dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric, şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO).

Plasamentul în aur ar fi adus, în perioada analizată, un câştig de 2,32% raportat la moneda europeană.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb