CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 OCTOMBRIE Creştere de 1,87% pentru titlurile Nuclearelectrica

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 octombrie 2019

Creştere de 1,87% pentru titlurile Nuclearelectrica

Înregistrând o apreciere de 1,87%, în raport cu moneda euro, în intervalul 1 - 8 octombrie, titlurile producătorului de energie Nuclearelectrica (SNN) reprezintă acţiunile care au oferit cel mai bun randament din cadrul indicelui BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a consemnat o scădere de 0,62%, în perioada menţionată.

Este o evoluţie care apare în condiţiile în care rulajul cu acţiuni SNN a fost foarte redus pentru toate cele şase şedinţe bursiere cuprinse în perioada analizată, volumul tranzacţionat situându-se puternic sub media celor 20 de zile anterioare, situată la circa 67.000 de unităţi (până în ziua de 7 octombrie), ceea ce relevă un interes scăzut din partea participanţilor la piaţă. Totuşi, rulajul redus a fost caracteristic întregii pieţe, nu doar titlurilor SNN, în condiţiile în care cotaţiile se află la maxime multianuale, pieţele externe încă nu au conturat o direcţie clară, iar instabilitatea politică de la Bucureşti nu a ajuns încă la o concluzie, astăzi fiind aşteptat un vot în Parlament pentru supravieţuirea sau demiterea Guvernului Dăncilă.

Practic, în perioada avută în vedere, cotaţia emitentului a fluctuat între o apreciere de 1,8%, apărută pe data de 7 octombrie, în contextul unui rulaj de 13.320 de acţiuni, şi o depreciere de 1,19%, consemnată în şedinţa din 2 octombrie, pe fondul unui volum de 36.404 de unităţi.

Creşterea de 1,8% din 7 octombrie a apărut în condiţiile în care Nuclearelectrica a informat piaţa, în acea şedinţă bursieră, că a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Consorţiul Falcon (Ansaldo Nucleare, ENEA şi ICN) privind cooperarea pentru dezvoltarea unui reactor de Generaţie a IV-a, proiect intitulat Alfred. Documentul a fost semnat în data de 3 octombrie.

"Scopul acestui Memorandum de înţelegere este de a stabili un cadru de colaborare între cele două părţi în ceea ce priveşte lucrările pre-proiect şi activităţile de cercetare şi dezvoltare care urmează să fie implementate în vederea dezvoltării proiectului Alfred", arăta un comunicat.

În martie, SNN a mai semnat un alt MoU cu compania americană NuScale pentru evaluarea dezvoltării, autorizării şi construcţiei de reactoare modulare mici (SMR) ca o potenţială soluţie pentru ţara noastră.

În acest an, titlurile Nuclearelectrica au bătut maxim după maxim la BVB, în condiţiile favorabile de piaţă şi a rezultatelor financiare puternic pozitive. Compania este aşteptată să acorde dividende suplimentare în acest final de an, la cererea Statului.

De altfel, după primele nouă luni ale anului, cea mai bună evoluţie din cadrul principalului indice al pieţei, BET, a fost bifat de acţiunile Nuclearelectrica, a căror rentabilitate cu tot cu dividende a fost de 78,64%, pe locul al doilea situându-se titlurile OMV Petrom (SNP), la distanţă cu un randament de 50,33%.

În primul semestru al acestui an, compania a obţinut un profit net de 290,66 milioane de lei, în creştere cu 59,4% faţă de perioada similară a anului trecut, cel mai alert ritm de creştere din rândul companiilor din BET. Rezultatul puternic pozitiv a venit, în principal, ca urmare a creşterii cu 22% a preţului mediu ponderat al producţiei vândute, în condiţiile vânzării unei cantităţi totale de energie electrică în S1 2019 cu doar 1% mai mică decât cantitatea totală vândută în S1 2018.

Compania controlată de Statul Român are o valoare de piaţă la BVB de circa 4,07 miliarde de lei.

Pe prima poziţie în clasamentul randamentelor bursei noastre se situează titlurile Electroputere (EPT), cu o apreciere a cotaţiei de 4,83%, în raport cu moneda euro, afişată în intervalul 1 - 8 octombrie, în timp ce acţiunile Casa de Bucovina - Club de Munte (BCM) ocupă poziţia secundă în topul celor mai rentabili emitenţi de la BVB, cu o creştere de 4,59%. Podiumul acestui clasament este completat de acţiunile Prebet Aiud (PREB), a căror apreciere a fost de 2,59%, în perioada menţionată.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de companii de la BVB, s-a corectat cu 0,71%, în perioada menţionată, în timp ce SNN reprezintă acţiunile cu cel mai bun parcurs şi din acest coş de acţiuni.

Indicele BET-FI, care include în structura sa cele cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea, a înregistrat un recul de 1,23%, în raport cu moneda unică europeană. Toţi emitenţii din rândul celor care compun acest indice financiar au înregistrat scăderi, în perioada 1 - 8 octombrie, cea mai mică fiind avută de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut 0,39%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în perioada 26 septembrie - 7 octombrie, este condus de titlurile Fortuna Classic, care au crescut cu 1,59%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat BT Index Romania ROTX, ale cărui titluri au înregistrat o creştere de 0,34%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BRD Obligaţiuni, care au urcat cu 0,31%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul 1 - 8 octombrie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,1%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, s-a depreciat cu 1,78%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,07%, în aceeaşi perioadă.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 15:50, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.160 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 147,4 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb