CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 APRILIE Avans de 5,82% pentru titlurile SIF Muntenia

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 20 aprilie 2018

Avans de 5,82% pentru titlurile SIF Muntenia

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 5,82%, în raport cu moneda euro, în intervalul 11 - 18 aprilie, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicilor BET-FI şi BET-XT, în perioada menţionată.

Pe data de 18 aprilie, cotaţia SIF4 creştea cu 4,19%, pe fondul unui rulaj de 160.912 de titluri, peste media celor 20 de zile anteriore, de circa 60.500 de acţiuni, aceasta fiind cea mai bună evoluţie a acţiunilor societăţii de investiţii financiare, atât din punctul de vedere al preţului cât şi al volumului, în intervalul 11 - 18 aprilie.

În acea zi, cotaţia titlului a atins un maxim de 0,95 lei/unitate, cu 12,56% mai mult faţă de preţul de deschidere, de 0,844 lei/unitate, încheind şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 0,896 lei.

Potrivit datelor afişate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pe data de 18 aprilie, Dan Marinescu, în calitate de persoană iniţiată, a vândut 338 de titluri SIF4, la preţul de 0,95 lei/acţiune.

Potrivit unui broker, este posibil ca cineva să fi lansat un ordin greşit în piaţă fie ca preţ, fie ca sens (cumpărare în loc de vânzare).

Domnia sa a explicat: "De exemplu, un investitor dorea să achiziţioneze o cantitate mare de acţiuni SIF4 la preţul de 0,85 de lei/titlu, dar, din greşeală, a lansat ordinul la 0,95 de lei/acţiune, astfel încât a ras toate nivelurile de preţ din ask până la acel prag.

Acest scenariu este susţinut şi de faptul că nu au existat ştiri în piaţă care să impulsioneze creşterea cotaţiei, iar, ulterior tranzacţiei, preţul SIF4 a scăzut.

Probabil, persoana iniţiată avea un ordin de vânzare de tip limită care a fost activat.

De-a lungul timpului, au mai apărut astfel de cazuri".

În restul şedinţelor de tranzacţionare, din intervalul avut în vedere, cotaţia SIF4 a oscilat între o scădere de 1,18%, pe data de 12 aprilie, în contextul unor transferuri de 36.774 de titluri şi o creştere de 1,88%, pe data de 16 aprilie, pe fondul unui volum de 36.126 de unităţi.

Trebuie precizat că, din punct de vedere tehnic, cotaţia SIF4 se află pe un trend descendent pe termen mediu şi lung, preţul acţiunilor societăţii de investiţii financiare tranzacţionându-se sub mediile mobile simple (instrumente tehnice folosite, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui instrument financiar listat) de 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp.

Pe data de 18 aprilie, preţul acţiunii a închis peste media mobilă simplă de 20 de zile, ce defineşte termenul scurt. Totuşi, pentru a putea vorbi de o inversare a tendinţei pe aceste orizont de timp, este necesar ca preţul acţiunii să continue să se menţină peste reperul menţionat.

În raportul de analiză tehnică publicat de Banca Transilvania, pe data de 16 aprilie, se specifică preţul de 0,8 lei drept prag de suport (nivel de preţ ce funcţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei), în timp ce preţul de 0,93 de lei constituie rezistenţă (nivel de preţ ce funcţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei).

Evaluate din perspectiva indicatorului Price-Earnings Ratio (multiplu de piaţă care arată cât trebuie să plăteas-că un investitor pentru o unitate monetară din câştigul prezent al unei companii), titlurile SIF 4 prezintă un raport de circa 13,4, inferior acţiunilor SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Oltenia (SIF5), de 20,5, res-pectiv 17,4, dar mai mare decât cele ale SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3), cu niveluri ale multiplului de piaţă de 8,8 şi 7,7.

Conducerea SIF Muntenia (SIF4) a convocat acţionarii pentru data de 26/27 aprilie în vederea aprobării distribuirii unei sume de 28 de milioane de lei, sub formă de dividende, din profitul anului trecut, de 51 milioane de lei.

Astfel, gradul de repartizare este de 54,9%, dividendul brut/acţiune fiind de 0,0347 lei. Calculat la valoarea medie anuală de tranzacţionare a acţiunii SIF4 din 2017, randamentul dividendului este de 4,25%

Anul trecut, valoarea totală a activelor SIF Muntenia a fost de 1,29 miliarde lei, faţă de 1,12 miliarde de lei în 2016.

Ponderea acţiunilor SIF4, în indicele BET-FI care s-a depreciat cu 0,85%, în raport cu moneda euro, în intervalul 11 - 18 aprilie, este de 9,21%.

În ceea ce priveşte indicele BET-XT, care a urcat cu 1,08%, ponderea acţiunilor societăţii de investiţii financare este de doar 1,73%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale pieţei, cu excepţia SIF-urilor, a urcat, în perioada 11 - 18 aprilie, cu 1,34%, în raport cu moneda euro.

Cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni, în perioada avută în vedere, a fost avută de acţiunile Transgaz (TGN), care au avansat, cu 4,27%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 18 aprilie, cotaţia TGN urca cu 0,12%, pe fondul unui rulaj de 2.210 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 2.630 de unităţi.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Carbochim (CBC), cu un avans de 16,84%, în raport cu moneda euro, pe locul al doilea în acest clasament situându-se titlurile Cemacon (CEON), cu o creştere de 7,92%.

Podiumul acestei ierarhii este completat de acţiunile SIF4.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 10 - 17 aprilie, este condus de titlurile Active Dinamic, cu un randament de 1,57%.

Pe poziţia a doua a acestui clasament se află ETF - BET Tradeville cu o creştere de 1,07%, locul al treilea fiind ocupat de titlurile BRD Index, cu o rentabilitate de 1,02%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,1%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 11 - 18 aprilie, cu 0,15%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,19%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 17,71%, în intervalul 11 -- 18 aprilie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.185 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 139,2 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb