CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 FEBRUARIE Purcari Wineries - cel mai rentabil emitent din BET

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 20 februarie 2019

Purcari Wineries - cel mai rentabil emitent din BET

Marcând un salt al preţului de 9,76%, în raport cu moneda euro, în intervalul 11 - 18 februarie, titlurile producătorului de vinuri Purcari (WINE) reprezintă acţiunile cu cel mai ridicat randament din cadrul indicelui BET, al celor mai tranzacţionaţi cincisprezece emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care a marcat o creştere de 5,4%, în perioada menţionată.

La începutul şedinţei din 15 februarie, emitentul şi-a publicat rezultatele financiare preliminare pentru anul 2018, potrivit cărora Purcari a obţinut un profit net de 45,67 milioane de lei, în creştere cu 58% faţă de profitul net realizat în anul anterior, de 28,95 milioane de lei, în condiţiile în care veniturile au urcat cu 19%, până la 169 milioane de lei.

Piaţa a reacţionat la rezultatele pozitive publicate de WINE, cotaţia emitentului urcând în şedinţa din 15 februarie cu 3,41%, pe fondul unui rulaj de 7.599 acţiuni, al treilea cel mai ridicat din acest an, peste media ultimei luni de tranzacţionare, de 4.813 unităţi.

Totodată, în restul de cinci şedinţe bursiere cuprinse în perioada 11 - 18 februarie, preţul acţiunii WINE s-a tranzacţionat între o creştere de 3,86% avută în data de 12 februarie, în contextul unei lichidităţi de 5.097 titluri, aceasta fiind cea mai bună evoluţie a titlurilor producătorului de vinuri din intervalul analizat, şi o depreciere de 3,71%, apărută în şedinţa din 11 februarie, pe fondul unui volum de 3.658 acţiuni.

Compania estimează o creştere a veniturilor cu între 18% şi 22% pentru anul curent, dar şi o marjă a profitului net de circa 22-24%.

Purcari nu a prezentat încă o propunere de dividend, însă, în prospectul din 2018 de listare al titlurilor Purcari, compania spunea că va distribui dividende în proporţie de 50% din profitul net obţinut. De amintit şi că în acelaşi prospect, WINE menţiona şi existenţa unei pierderi cumulate de 14 milioane de dolari, notând că până la data la care această pierdere nu va fi acoperită societatea nu va plăti dividende.

Ieri, în jurul orei 13:30, preţul acţiunii WINE afişa un avans de 1,62%.

Compania are o valoare de piaţă de circa 370 milioane de lei.

Pe primul loc în clasamentul rentabilităţilor de la BVB s-au clasat titlurile Cemacon (CEON), cu un salt al cotaţiei de 23,7%, în raport cu moneda unică europeană, în timp ce poziţia secundă în acest top este ocupată de acţiunile Turbomecanica (TBM), ale cărui preţ au crescut cu 18,37%, în perioada 11 - 18 februarie.

Titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care s-au apreciat cu 11,08%, faţă de moneda euro, au urcat pe ultima treaptă a podiumului creşterilor de la bursa locală.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a consemnat un avans de 4,81%, în raport cu moneda unică europeană, în intervalul 11 - 18 februarie, în timp ce indicele financiar BET-FI, care este compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 2,91%, în acelaşi interval de raportare.

Din cadrul indicelui extins al BVB, cele mai rentabile titluri au fost acţiunile TBM, iar din cadrul coşului de acţiuni al societăţilor de investiţii financiare, cu o apreciere de 7,38%, FP a fost emitentul cu cea mai bună evoluţie, în perioada menţionată.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 8 - 15 februarie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX şi OTP Expert, care au urcat cu 1,75%, în timp ce titlurile Certinvest BET-FI Index, care au crescut cu 1,53%, se situează pe treapta a treia în topul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,12 %, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 11 - 18 februarie, cu 0,08%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,11%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 7,63%, în intervalul 11 - 18 februarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.864 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 68,69 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb