Aurul a reuşit să se aprecieze în sesiunile anterioare, ca răspuns la seria de date mult sub aşteptări din SUA, ce a conturat impresia că dobânzile vor rămâne la niveluri foarte coborâte pentru o perioadă îndelungată, ne-a spus Claudiu Cazacu, analist şef XTB România, după ce cotaţia aurului a atins, luni, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.
La cursul BNR, aurul a înregistrat o apreciere de 1,62% faţă de euro, în perioada 11 - 18 mai.
"Neliniştea în privinţa Greciei a fost un alt factor care a ajutat metalul preţios", ne-a mai spus domnul Cazacu, adăugând: "Pe termen scurt aurul ar putea cunoaşte o corecţie, însă reperul esenţial al perioadei următoare este Grecia: dacă vom asista la o ieşire din zona Euro, aurul ar putea cunoaşte o apreciere de până la 8 - 10%. În ipoteza finanţării line dinspre Europa, care ar asigura depăşirea perioadei de îngrijorare, aurul ar putea intra într-o evoluţie laterală. Înspre toamnă, putem vedea cum preţul cunoaşte chiar o episodică depreciere. Pentru români, însă, volatilitatea preţului în lei va depinde în continuare mai ales de mişcările dolarului american. Cursul USD/RON ar putea relua, după o perioadă de relativă stabilitate în zona 3,90 - 4,05, tendinţa de creştere".
Pe piaţa de capital, acţiunile "Teraplast" au rămas cel mai bun plasament, după o apreciere de 15,81% faţă de euro, în perioada analizată, însă pe o lichiditate redusă.
Compania Teraplast, procesator de PVC şi producător de materiale pentru piaţa construcţiilor, a anunţat, recent, că a înregistrat un profit net de 4,7 milioane lei, în primele trei luni ale anului, faţă de o pierdere de 1,2 milioane lei, în primul trimestru din 2014 şi mai mult cu 3,2 milioane lei faţă de valoarea bugetată pentru acestă perioadă, potrivit unui comunicat de presă.
Creşteri semnificative au mai fost înregistrate şi de titlurile "Prodplast" (PRSN), cu o apreciere de 14,66% şi de Stirom Bucureşti (STIB), cu un plus de 14,63%.
În perioada analizată, indicii bursieri au înregistrat scăderi, BET, indicele celor mai lichide zece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), coborând cu 0,97%. Totodată, indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 0,79%, iarindicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a consemnat o scădere de 0,89%.
În cadrul BET, creşterea cea mai mare a fost înregistrată de acţiunile Transgaz, care au urcat cu 1,8%, în timp ce titlurile Zentiva (+5,44%) au avut cea mai bună performanţă din BET-XT.
În cadrul BET-FI, acţiunile SIF5 Oltenia au reprezentat cel mai bun plasament, cu un câştig de 0,48%.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, "Certinvest Short Fund", care mizează pe deprecieri, a urcat cel mai mult, cu 1,95%, fiind urmat de "BT Index Austria ATX", cu o creştere de 1,02%, şi "You Invest Active RON", cu o apreciere de 0,34%.
Leul a înregistrat o apreciere de 0,07% faţă de euro.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor.
Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.