CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 IANUARIE - 18 IANUARIE Acţiunile SIF Oltenia, la un nou maxim post-criză

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 22 ianuarie 2018

Acţiunile SIF Oltenia, la un nou maxim post-criză

Beneficiind de o apreciere a cotaţiei de 3,09%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână (intervalul 11 ianuarie - 18 ianuarie), acţiunile SIF Oltenia (SIF5) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din indicele BET-FI, care a urcat, în aceeaşi perioadă, cu 0,89%.

George Brande, analist în cadrul Interfinbrok, ne-a transmis că indicele BET-FI, îşi continuă evoluţia pozitivă avută în anul 2017, semnalând o reorientare a investitorilor către societăţile de investiţii financiare.

SIF Oltenia a crescut în trend cu celelalte SIF-uri, având o lichiditate bună, a spus domnul Brande, adăugând: "Odată cu aprecierea din ultima perioadă, care continuă tendinţa de creştere avută de SIF5 în ultima parte a anului trecut, acţiunile societăţii au atins un nou maxim post-criză în aşteptarea mai multor informaţii despre programul de răscumpărare de acţiuni aprobat de societate, în condiţiile unor rezultate financiare pe anul 2017 în scădere faţă de cele din 2016".

Pe data de 6 septembrie, acţionarii aprobau, în cadrul AGA, constituirea unui fond de rezervă de 49,06 milioane lei, reprezentând 48,44% din profitul net al anului 2016, pentru răscumpărarea unui număr de acţiuni proprii în scopul reducerii capitalului social prin anularea acestora. Preţul minim per acţiune va fi de 1,5 lei, iar cel maxim de 2,5 lei, durata programului urmând să fie de maxim douăsprezece luni de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al României.

Joi, 18 ianuarie, cotaţia societăţii de investiţii stagna la preţul unitar de 2,43 de lei.

Pentru perioada avută în vedere, acţiunile SIF5 au urcat în patru din cele şase şedinţe de tranzacţionare incluse în acest interval, preţul oscilând între o creştere de 1,51%, pe data de 11 ianuarie, în contextul unui rulaj de 374.372 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 229.000 de titluri, şi o scădere de 0,42%, pe fondul unui rulaj de 50.444 de acţiuni.

Analiştii Banca Transilvania: "Obiectivul de preţ pentru cotaţia SIF5 se află în zona 2,45 - 2,5 lei"

Pe de altă parte, analiştii de la Banca Transilvania (BT) punctau, în raportul de analiză tehnică al societăţii din data de 15 ianuarie: "Întrerupt doar de foarte scurte momente corective, preţul SIF5 a continuat parcursul ascendent, astfel că acum am validat şi obiectivul ţintă prevăzut în cea mai recentă analiză (n.r. din 27 noiembrie), de 2,32 de lei".

Deşi nu excludem posibilitatea ca de la acest nivel să asistăm la o temperare a mişcării ascendente, păstrăm în vedere următorul obiectiv de preţ de la 2,45 - 2,5 lei, acolo unde se suprapun o multitudine de proiecţii Fibonacci relevante (n.r. concept de analiză tehnică ce se referă la zone potenţiale de suport - ce acţionează ca o barieră în faţa scăderii preţului, sau de rezistenţă - ce acţionează ca o barieră în faţa creşterii cotaţiei), precizau analiştii, conchizând: "Pentru eventuale corecţii apărute pe parcurs, ne uităm acum spre fosta rezistenţă de la 2,25 de lei, care ar trebui să joace de acum rol de suport".

În primele nouă luni ale anului 2017, SIF5 a înregistrat un profit net de 50,3 milioane de lei, în scădere cu 47,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, când valoarea acestui indicator a fost de 95,8 milioane de lei.

Ponderea titlurilor SIF5 în indicele financiar este de 16,54%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 11 ianuarie - 18 ianuarie, cu 2,22%, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile Romgaz (SNG), a căror cotaţie a urcat cu 6,21%.

Pe data de 18 ianuarie, titlurile SNG urcau cu 0,43%, în contextul unui rulaj de 224.405 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 95.000 de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la bursă, a crescut cu 1,97%, în intervalul de timp avut în vedere.

Ca şi în cazul BET, cel mai bun comportament din cadrul indicelui extins a fost bifat de titlurile SNG.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în intervalul 11 ianuarie - 18 ianuarie, de acţiunile Dafora (DAFR), care au crescut cu 10,99%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc acţiunile Sinteza (STZ), care au urcat cu 7,57%, podiumul randamentelor de la bursa locală fiind completat de titlurile SNG.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 10 ianuarie - 17 ianuarie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, cu o apreciere de 3,07%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Certinvest BET Index, ce a înregistrat o creştere de 2,86%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Index România ROTX, ce au avut un avans de 2,51%.

Cotaţia aurului a coborât cu 1,51%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,3%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 11 ianuarie - 18 ianuarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,26%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 16,98%, în perioada 11 ianuarie - 18 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 15:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 11.840 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 200 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In afara de grafice si analize tehnice , la o societate cotata la bursa , ca de ex. SIF5 ,mai exista si analiza unor realitati evidente .

    O realitate este de exemplu faptul ca SIF5 detine 6,3% din BCR .

    Aceasta participatie in evidentele Sif5 figureaza la o valoare de cca. 100 mil. EUR , dar in realitate valoreaza mult mai mult .  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb