CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 - 19 FEBRUARIE Aurul îşi continuă avansul spre maximele lui 2016

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 februarie 2019

Aurul îşi continuă avansul spre maximele lui 2016

Aurul se află din nou în atenţia investitorilor, cotaţia metalului galben marcând o creştere de 0,95%, în perioada 12 - 19 februarie, în timp ce marţi, 20 februarie, preţul aurului a depăşit, pentru prima dată în ultimele zece luni, nivelul de 1.340 de dolari/uncie.

În acea zi, activul de refugiu a consemnat o creştere de 1%, evoluţia metalului preţios apărând în contextul în care bursele europene au fost trase în jos de sectorul bancar şi de preocupările cu privire la posibila creştere, de către Statele Unite, a tarifelor vamale aplicate importurilor de maşini din Europa.

O contribuţie la creşterea aurului a adus-o şi scăderea cotaţiei dolarului, care s-a depreciat după ce un reportaj al Bloomberg arăta că Washingtonul caută să primească în negocierile comerciale cu China un angajament de la partea chineză, conform căruia Beijingul nu îşi va mai devaloriza moneda naţională, potrivit Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a mai spus marţi că SUA ar putea prelungi termenul limită pentru a încheia cu succes negocierile comerciale, în condiţiile în care partea americană este aşteptată să ridice la 25% de la 10% tarifele vamale pe bunuri importate din China, de la începutul lunii martie.

În data de 20 februarie, cele două părţi au reluat negocierile comerciale, cu o sesiune între reprezentanţii de rang înalt stabilită să înceapă astăzi, după o altă rundă de negocieri la Beijing săptămâna trecută.

Separat, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a avertizat că indicatorul trimestrial care reflectă tendinţa comerţului internaţional a atins cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani, ceea ce ar putea să semnaleze o scădere mai cuprinzătoare a activităţii economice mondiale, OMC subliniind nevoia de a reduce tensiunile comerciale.

Potrivit estimărilor lui David Brady, director general al casei de brokeraj Global Pro Traders, aurul urmează să ajungă la pragurile de 1.360-1.370 de dolari/uncie, respectiv nivelurile maxime ale anului 2016 (cel mai ridicat nivel de preţ pentru aur din 2014 încoace), după care va înregistra o retragere importantă, dar temporară, în condiţiile în care pragurile de 1.300, 1.240 şi 1.220 dolari/uncie vor acţiona ca suport (nivel de preţ care acţionează ca o barieră împotriva scăderii cotaţiei).

Acesta a explicat pentru Kitco News: "După această retragere, aurul îşi va continua foarte probabil avansul către noi maxime anuale, pe fondul posibilităţii ca băncile centrale să reînceapă programele de relaxare cantitativă şi ca guvernele să aplice noi politici fiscale de stimulare a economiilor, în timp ce dolarul va continua să se deprecieze".

David Brady a adăugat: "Managerii de fonduri şi-au schimbat percepţia asupra aurului, trecând de la poziţii short (n.r. care mizează pe scăderea unui activ cotat) record la poziţii nete long (n.r. care mizează pe creştere)".

În acelaşi timp, George Milling-Stanley, şeful strategiei de tranzacţionare a aurului de la State Street Global Advisors a notat pentru Kitco că majoritatea analiştilor se aşteaptă ca aurul să crească în acest an şi că estimările variază de la 1.350 dolari/uncie la 1.400 de dolari/uncie, ceea ce ar însemna o creştere de mai mult de 4% de la nivelurile curente.

Din punct de vedere tehnic, preţul metalului galben se află, pe graficul zilnic, pe o tendinţă ascendentă, atât pe termen scurt şi mediu cât şi pe termen lung, aurul tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente de analiză folosite, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui activ) de 20, 50 şi 200 de zile, care definesc aceste orizonturi de timp.

În piaţa noastră de capital, indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 2,57%, în perioada 12 - 19 februarie, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o creştere de 2,34%, în acelaşi interval.

Cea mai bună evoluţie din cadrul referinţei pieţei noastre a fost bifată de acţiunile Electrica (EL), a căror cotaţie a urcat cu 7,52%, în raport cu moneda euro, în timp ce, cu un salt de 16,29%, titlurile Turbomecanica (TBM) reprezintă acţiunile care oferă cel mai bun randament din cadrul indicelui extins.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat cea mai mare creştere din rândul celor trei coşuri de acţiuni analizate, de 2,82%, în intervalul 12 - 19 februarie, în raport cu moneda euro, acţiunile FP marcând cel mai important avans din rândul componentelor acestui indice, de 6,63%.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în perioada avută în vedere, de acţiunile TBM, în timp ce pe locul al doilea în acest clasament s-au regăsit titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), a căror apreciere a fost de 11,44%.

Pe ultima treaptă a podiumului randamentelor de la bursa noastră se află acţiunile Cemacon (CEON), care au crescut cu 10,34%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 11 - 18 februarie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au crescut cu 5,17%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Certinvest BET Index, ale cărui titluri au înregistrat o creştere de 4,82%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest XT Index, care au urcat uşor cu 4,15%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul 12 - 19 februarie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,11%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, s-a apreciat cu 8,01%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,14%, în perioada 12 - 19 februarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 12:45, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de aproximativ 3.936 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 70,03 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb