CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 IANUARIE - 12 FEBRUARIE 2013 SIF1 Banat-Crişana - cel mai bun randament din BET-FI

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 februarie 2014

SIF1 Banat-Crişana - cel mai bun randament din BET-FI

Gherghe, Tradeville: "Pentru SIF1 ne aşteptăm la o surpriză, fiind destul de probabil ca, în acest an, acţionarii să fie recompensaţi cu dividende"

Acţiunile SIF1 Banat-Crişana au avut cea mai mare creştere (+5,2%), în cadrul indicelui BET-FI, în perioada 12 ianuarie - 12 februarie 2014, aprecierea luând prin surprindere brokerii.

Adriana Marin, analist SSIF "Broker", ne-a spus: "Mi se pare destul de surprinzătoare creşterea (n.r. SIF1), în condiţiile în care SIF1 a raportat cel mai mic profit în 2013 şi este foarte probabil ca politica de a nu distribui dividende pentru anul fiscal 2012 să continue şi în acest an".

Printre aspectele pozive, analistul enumeră creşterea cea mai mare de VUAN an/an în 2013 (parţial datorată nedistribuirii de dividende) şi rezervele de cash şi depozite destul de importante (91 milioane lei la decembrie 2013, din nou însă parţial datorită nedistribuirii de dividende). "Un motiv al aprecierii ar putea fi faptul că acest SIF se tranzacţionează la cel mai mare discount faţă de valoarea unitară a activului net (comparativ cu celelalte SIF-uri), deşi credem că aspectele menţionate mai sus (nedistribuirea de dividende, transparenţa mai scazută privind anumite tranzacţii) justifică acest lucru", ne-a declarat doamna Marin, adăugând: "Fiind un SIF care nu şi-a vândut până acum prea mult din participaţiile majore lichide (FP, EBS, BRD, TLV etc.), SIF1 are perspective de a obţine un profit în creştere în 2014, dacă se hotărăşte să devină mai agresivă pe partea de vânzări de active din portofoliu (ceea ce însă nu pare a fi politica obişnuită a acestuia). Detalii legate de distribuţia de dividend, achiziţii în alte SIF-uri ar putea influenţa cotaţiile viitoare ale SIF1".

Potrivit lui Bogdan Gherghe, analist "Tradeville", ultimele 30 de zile au marcat o perioadă de volatilitate extremă pentru SIF-uri, evoluţia fiind determinată de mişcările burselor internaţionale, dar în mai mare măsură de discuţiile din cadrul ASF privind eliminarea barierelor privind achiziiţile între SIF-uri sau modificarea pragului de deţinere.

"În acest context, SIF Banat-Crişana a revenit în graţiile investitorilor după o perioadă de câteva luni în care rezultatele financiare nu au excelat, iar deciziile managementului nu au fost în linie cu aşteptările pieţei", ne-a spus domnul Gherghe, continuând: "Totuşi, îmbunătăţirea indicatorilor de profitabilitate pe final de an şi discountul de peste 50% faţă de activul net, cea mai mare valoare înregistrată din sectorul său, au fost argumente importante pentru intrarea la cumpărare".

În opinia sa, în perspectivă, cotaţiile SIF-urilor urmează să evolueze în ton cu propunerile de dividend formulate de management: "Este de aşteptat ca, pe finalul lunii februarie, să avem publicate convocatoare pentru adunările generale ale acţionarilor şi o primă imagine asupra sumelor care urmează să fie distribuite către acţionari.

Pentru SIF1 ne aşteptăm la o surpriză, fiind destul de probabil ca, în acest an, acţionarii să fie recompensaţi cu dividende, după ce în 2013 nu au primit nimic".

Indicele BET-FI, care arată evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, a încheiat perioada analizată cu o apreciere de 0,04%.

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 2,71%, raportat la moneda euro, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 1,79%.

Plus de 52,93% pentru acţiunile "Cemacon"

Acţiunile "Cemacon" ar fi adus investitorilor, în perioada 12 ianuarie - 12 februarie, un câştig de 52,93%, raportat la moneda europeană.

Georgiana Androne, analist "Tradeville", ne-a transmis: "Acţiunile Cemacon s-au bucurat de trei şedinţe consecutive de tranzacţionare în care s-au apreciat cu 15%, limita zilnică de variaţie la BVB. Explicaţia pentru această evoluţie spectaculoasă stă în intrarea fondului de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief în acţionariatul Cemacon, prin preluarea unei creanţe de 12 milioane euro pe care BCR o avea asupra companiei. Evenimentul este unul în mod inechivoc pozitiv, dat fiind gradul ridicat de îndatorare al Cemacon, îndeosebi în valută, ceea ce lasă compania expusă unei deprecieri a leului similară cu cea din vara lui 2012.

În plus, fondul oferă un vot de încredere revenirii operaţionale a Cemacon, fiind în acelaşi timp un pariu pe revirimentul pieţei locale a materialelor de construcţii (de altfel, în ultimele luni am asistat la intrări similare ale fondurilor de investiţii în companii afectate de criză din sectorul imobiliar, atât la BVB, cât şi pe pieţe internaţionale, cum ar fi Spania)".

În noiembrie 2013, Cemacon, acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română (BCR) au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro, contractat de Cemacon la BCR.

Afacerile producătorului de cărămizi Cemacon (CEON) s-au majorat cu 38% anul trecut, de la 34,8 milioane lei la 48 milioane lei, iar pierderile s-au redus de la 17 milioane lei la 5,7 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare, comunicat joi de companie.

Veniturile companiei au crescut cu 21% anul trecut, de la 45,4 milioane lei la 54,9 milioane lei, iar cheltuielile s-au majorat cu 11%, la 60,6 milioane lei, de la 54,8 milioane lei în 2012.

Liviu Stoleru, directorul general şi preşedintele CA al companiei, a declarat:

"Am atins deja o încărcare a capacităţilor de producţie care ne determină să ne concentrăm pe valoarea adăugată a vânzării. Din această perspectivă, anul 2014 va fi determinant pentru decizia de extindere a afacerii".

Potrivit estimărilor Cemacon, preţurile medii la materialele de construcţii ar putea creşte în acest an, producătorii fiind forţaţi spre astfel de măsuri în contextul modificărilor fiscale şi a liberalizării preţurilor la energie, factori care pun presiune puternică pe costurile de producţie.

Acţiunile "Impact" şi "Electroargeş" au completat top trei randamente, cu aprecieri de 47,16%, respectiv 18,49%.

Georgiana Androne ne-a transmis: "În 2013, titlurile Impact au fost vedetă incontestabilă a pieţei locale, datorită achiziţiilor omului de afaceri Gheorghe Iaciu, care a intrat în acţionariat în luna martie cu o participaţie de 23%, completată ulterior până la pragul de control cu pachetele unor acţionari minoritari şi, în luna octombrie, cu o ofertă publică de preluare. Dezamăgit că la aceasta din urmă au subscris numai 0,6% din acţiunile de pe piaţă, Iaciu şi-a continuat achiziţiile la începutul lui 2014, ajungând, la cea mai recentă raportare, la o deţinere de 44%. În 2014, avansul cotaţiilor Impact ar putea avea atât o componentă speculativă, respectiv pariul că Iaciu va continua să achiziţioneze titluri spre o poziţie majoritară în acţionariat, cât şi una fundamentală, respectiv că piaţa imobiliară va începe să se dezgheţe în acest an, ajutând compania să redevină profitabilă. Cu datele observabile acum, latura speculativă poate domina pe termen scurt, conducând la noi creşteri impulsive ale cotaţiei".

Pe segmentul fonduri de investiţii, cea mai mare creştere în intervalul analizat a fost raportată de FDI Audas Piscator, ale cărui unităţi au urcat cu 7,71%, faţă de euro. Topul fondurilor a fost completat de Active Dinamic (3,15%) şi BT Obligaţiuni (1,94%).

Depozitele bancare în euro ar fi avut cel mai bun randament, în perioada 12 ianuarie - 12 februarie 2014, la "Marfin Bank" (0,23%), în timp ce depozitele în moneda naţională au consemnat creşteri de 1,85%, la aceeaşi bancă. Leul s-a apreciat cu 1,49% faţă de euro, în perioada analizată. BNR a redus recent dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric, şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO). În intervalul analizat, cotaţia aurului a crescut cu 4%, faţă de moneda europeană. Analiştii pun aprecierea aurului pe seama deprecierilor acţiunilor de pe bursele internaţionale.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. La ce ajuta aceste analize post factum?interesant ar fi ca sa ni se spuna in ce anume sa investim pt un randament maxim in urmatoarele 30 de zile!vorba proverbului " dupa razboi multi viteji se arata" complet nefolositoare aceasta analiza.

    Ar trebui sa ne dati niste actiuni de urmarit.

    Încălcarea termenilor contractului de asociere în participațiune 14.519/2004, lucrări de proastă calitate la Oradea, terenuri luate cu japca de la persoane fizice/Băneasa, datorii in RED față de constructori/Greenfield, bătaie de joc față de clienții din Constanța, facturi supraîncărcate la Cluj/LOMB, contracte de v/c fictive/Oradea cu scopul de a pune mâna pe terenuri, TVA ilegal de 5% la vânzarea unor case nefinisate și/sau situate pe terenuri mai mari de 250 mp/Oradea. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume li s-a spus simplu: IMPact! So, I LOVE YOU, IMPact! „Happy” Valentine’s Day! KPMG Romania, fă-ți treaba!

    Istoria ne ajuta sa nu mai facem aceleasi greseli ca intrecut!

    "Un om care nu-și cunoaște istoria, este un om fără identitate." 

    Asta asa, ca sa divaghez putin. Dar, sincer, analizele nu se fac pe baza datelor reale, legate de evenimentele trecute? Altfel cum putem sa luam atitudine daca nu stim ce s-a intamplat in mod real? Uite, la SIF1, e important sa vedem cum evolueaza, ca acolo sunt tot felul de probleme legate de noua conducere si de ce face ea in societate. Oare vor da dividende mari? Oare au avut rezultate bune? Oare insiderii actionarilor mari ai SIF1 cumpara actiuni acum sau vand?  

    Acum, cinstit vorbind, cine vrea sa sa stie in ce trebuie sa investeasca in urmatoarele 30 de zile, ar trebui sa plateasca ceva pentru asta, nu? Ca daca luam proverbul mentionat, recunoastem ca singurii care nu sunt platiti sunt cei de dupa razboi. Inainte de razboi si in timpul razboiului se platesc cei ce participa la el, nu? Militarii, in general.

    Pe de alta parte presa, are si ea nevoie sa-si umple spatiul, cu costuri mici, mai ales avand in vedere criza actuala. Plus ca la datele acestea, se mai numesc si diversi analisti de la diverse societati, sa le vada oamenii, poate poate... 

    PE pONT BURSIER

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb