CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 OCTOMBRIE - 12 NOIEMBRIE Acţiunile Antibiotice Iaşi au crescut cu 14,89%

Veronica Plăcintescu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 noiembrie 2013

Acţiunile Antibiotice Iaşi au crescut cu 14,89%

Acţiunile producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi (simbol ATB) au adus investitorilor cele mai mari randamente din piaţă, de 14,89% (raportat la moneda euro), în perioada 12 octombrie - 12 noiembrie, potrivit unei analize a ziarului BURSA.

La o distanţă de 1,23 puncte procentuale de ATB s-a aflat, în perioada analizată, cotaţia Casei de Bucovina - Club de Munte (simbol BCM), care a urcat cu 13,66%, de la 0,08 lei/unitate, pe 12 octombrie, la 0,091 lei/unitate, pe 12 noiembrie.

Al treilea randament din perioada analizată, ca valoare, a aparţinut titlurilor SIF Oltenia (simbol SIF5), care au crescut cu 10,83% între 12 octombrie şi 12 noiembrie, de la 1,593 lei/unitate, la 1,767 lei/unitate.

De la începutul anului, cotaţia ATB a crescut cu peste 41%, preţul acţiunilor la 3 ianuarie fiind de 0,3825 lei, iar pe 12 noiembrie de 0,54 lei. Titlurile companiei farmaceutice au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în creştere cu 3,7%, la 0,56 lei/unitate. Ieri au fost efectuate 78 tranzacţii cu 296.500 acţiuni ATB, în valoare totală de 163.503,5 lei.

Avansul acţiunilor ATB s-a datorat planurilor ambiţioase anunţate de companie, potrivit lui Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker. Domnia sa ne-a declarat : "În primul rând acţiunile Antibiotice Iaşi erau oarecum subevaluate. În al doilea rând, avansul acestor titluri se justifică prin faptul că producătorul de medicamente are planuri ambiţioase de internaţionalizare. Nu este exclus să revină în discuţie problematica posibilei privatizări a companiei. Se vorbea, înainte de criză, în 2007-2008, de acest subiect în presa financiară. Acum, că am depăşit punctul culminant al crizei, este posibil să revină în ecuaţie. Astfel de planuri nu se vor concretiza anul acesta, dar ambiţia statului este de a realiza profit din companiile pe care le deţine. Este greu de estimat cum vor progresa acţiunile ATB până la finele anului. Oricum, nu cred că se va mai întâmpla ceva deosebit până la sfârşitul lui decembrie".

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare la Intercapital Invest, a fost surprins să afle că acţiunile ATB au înregistrat cea mai bună evoluţie în perioada analizată. Domnia sa ne-a precizat: "Mă aşteptam mai mult la Biofarm să rezulte drept cel mai bun plasament. Cel mai probabil, investitorii anticipează o evoluţie bună a preţului ATB, datorită extinderilor programate de companie. Pe de altă parte, în această perioadă, dar şi în perioada imediat următoare, vom mai vedea, cu siguranţă, companii care ies din pluton şi consemnează creşteri foarte rapide. Aceste avansuri se vor datora fie speculaţiilor investitorilor, fie rezultatelor companiilor, fie faptului că acestea rămăseseră în urmă şi era momentul să recupereze din terenul pierdut în piaţă".

După primele şase luni ale anului, compania farmaceutică ieşeană a raportat un profit brut de 18,44 milioane lei, valoarea netă rămasă după deducerea impozitului pe profit fiind de 16,12 milioane lei.

Începând cu acest an, Antibiotice şi-a reorientat structural activitatea în prima jumătate a anului, încadrându-se şi depăşind indicatorii din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli şi înscriindu-se pe indicatorii bugetaţi până în 2015.

Potrivit calendarului financiar publicat pe BVB, producătorul de medicamente îşi va publica mâine rezultatele financiare aferente celui de-al treilea trimestru.

Antibiotice anunţa, la începutul lunii august, că intenţionează să deschidă reprezentanţe în zece state, printre care Polonia, Cehia, Slovacia, Ucraina şi Serbia, în vederea creşterii vizibilităţii şi a livrărilor pe aceste pieţe.

Vânzările de medicamente din România, la preţ de distribuţie, au scăzut, în al treilea trimestru, cu 3,3%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 2,79 miliarde lei, potrivit Cegedim România, care arată că disponibilitatea multor produse a fost afectată semnificativ.

La nivelul primelor nouă luni, valoarea totală a pieţei medicamentelor a fost de 8,69 miliarde lei (1,97 miliarde euro), în creştere cu 1,2% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent, datorită performanţei mai bune din primul semestru, precizează studiul. În euro, creşterea a fost de 1,8%.

Fondul BT Index Austria ATX, administrat de BT Asset Management, a continuat să aducă câştiguri investitorilor, încă de la începutul lunii trecute, în intervalul 12 octombrie - 12 noiembrie înregistrând un progres de 4,44%, peste randamentele oferite de plasamentele în aur (1,03%), depozitele bancare în lei (0,31%) şi cele în euro (0,23%).

Investitorii care au preferat, pe 12 octombrie, să constituie depozite în euro, ar fi obţinut cele mai bune randamente la Alpha Bank, ATE Bank, Marfin Bank şi Piraeus Bank, unde ar fi înregistrat o apreciere de 0,23%, până pe 12 noiembrie. În aceeaşi perioadă, depozitele în lei de la Credit Europe Bank au înregistrat câştiguri de 0,23%, raportat la moneda europeană.

În perioada 12 octombrie - 12 noiembrie, leul s-a depreciat cu 0,08% faţă de moneda europeană.

Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.274,5 dolari, pe pieţele internaţionale.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 3,88%, în perioada 12 octombrie - 12 noiembrie. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 3,64%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 3,01%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb