CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 DECEMBRIE 2013 - 13 IANUARIE 2014 SIF-urile au înregistrat creşteri mai mari decât restul pieţei

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 15 ianuarie 2014

SIF-urile au înregistrat creşteri mai mari decât restul pieţei

Andrei Rădulescu, "SSIF Broker": "Deciziile luate de FED în luna decembrie au dat investitorilor un semnal de încredere"

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Zvonurile privind posibilitatea ca un SIF să poată achiziţiona titluri ale unui alt SIF au ridicat cotaţiile"

Bogdan Gherghe, "Tradeville": "Trendul actual înregistrat de cei mai importanţi indici din România ar putea continua şi în 2014"

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi "Fondul Proprietatea" (FP), a crescut cu 4,02% în perioada 13 decembrie 2013 - 13 ianuarie 2014, în timp ce indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 3,49%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 2,5%.

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul "SSIF Broker", pune evoluţia pozitivă a celor trei indici, în primul rând, pe seama contextului internaţional favorabil. În acest sens, domnia sa a dat exemplul deciziilor luate de către FED (Federal Reserve) în luna decembrie (de reducere a stimulării monetare), care au fost interpretate de investitori ca un semnal de încredere (că prima economie a lumii este mai puţin dependentă de stimularea monetară fără precedent).

Domnul Rădulescu consideră că BET-FI a crescut mai mult decât ceilalţi indici datorită speculaţiilor cu privire la modificările legislative, anunţate de către reprezentanţi ai ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară). Un alt motiv de avans al BET-FI, în opinia analistului, este şi faptul că unii investitori au intrat la cumpărare pe aceşti emitenţi, pe baza aşteptărilor cu privire la randamentul potenţial al dividendelor (oferite de aceste companii).

Andrei Rădulescu consideră că evoluţia viitoare a BET, BET-FI şi BET-XT va depinde foarte mult de ceea ce se va întâmpla pe pieţele externe.

Analistul ne-a mai declarat: "Dacă nu vor fi mari certuri politice, cred că Bursa de la Bucureşti ar putea avea o evoluţie mai bună în comparaţie cu cele externe, în acest an", a adăugat analistul "SSIF Broker". O astfel de evoluţie ar putea fi susţinută de declinul sever al costurilor de finanţare şi al dobânzilor la depozite, dar şi de excesul de lichiditate din piaţa monetară, sau de continuarea programului de listări a companiilor controlate de stat (Hidroelectrica, etc)".

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al "Estinvest", consideră că evoluţia indicilor se bazează pe trendul pozitiv al pieţei, influenţat şi de evoluţia pieţelor externe. În cazul BET-FI şi al BET-XT (în cadrul cărora intră şi SIF-urile), domnul Murgoci consideră că un alt motiv de apreciere îl constituie zvonurile privind reducerea cvorumului din Adunările Generale de la SIF-uri şi posibilitatea ca un SIF să poată achiziţiona titluri ale unui alt SIF.

Bogdan Gherghe, analist "Tradeville", consideră că ultimele 30 de zile s-au dovedit pozitive pentru acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti, performanţa fiind înregistrată într-un context bun în pieţele internaţionale. De asemenea, domnul Gherghe apreciază că, în plus, multe dintre titlurile locale sunt atractive, atât din prisma rezultatelor înregistrate în ultimele trimestre, precum şi a dividendelor care ar putea fi distribuite în următoarele luni. Analistul observă evoluţia mult mai bună din ultimele zile pentru cele cinci SIF-uri şi consideră că a fost determinată de discuţiile privind modificarea pragului maxim de deţinere şi posibilitatea achiziţionării de participaţii între ele.

Domnia sa este de părere că trendul ascendent ar mai putea continua. Bogdan Gherghe ne-a mai declarat: "Considerăm că trendul actual înregistrat de cei mai importanţi indici din România ar putea continua şi în 2014. Opinia noastră este construită pe premisele macroeconomice favorabile. De exemplu, producţia industrială îşi consolidează tendinţa ascendentă a ultimelor luni, deficitul de cont curent este redus, iar exporturile ar trebui să beneficieze de revirimentul zonei euro, principalul partener comercial. La acestea se adaugă măsurile BNR de relaxare monetară, continuate în 2014, fapt care ar face ca randamentele potenţiale oferite de acţiuni să fie mult mai atractive în comparaţie cu dobânzile titlurilor de stat. În acest context, BVB ar trebui să atragă atenţia investitorilor".

Cel mai inspirat plasament, în intervalul 13 decembrie 2013 - 13 ianuarie, ar fi fost cel în acţiuni ale companiei craiovene "Electroputere" (EPT), a căror cotaţie s-a apreciat cu 245,79%. Preţul de închidere al cotaţiei EPT, de pe 13 ianuarie, a fost de 0,05 lei/unitate. Titlurile EPT au avut o evoluţie pozitivă, 13 şedinţe consecutive, dintre care, în multe zile, cotaţia companiei craiovene s-a apreciat cu aproape 15%, maximul posibil.

La distanţă de 164 puncte procentuale, la BVB, a doua creştere, în perioada analizată, a fost înregistrată de către producătorul de metraje prin tricotare sau croşetare "Siretul" Paşcani (SRT). Cotaţia SRT a evoluat, în perioada analizată, cu 81,75% şi a închis şedinţa de luni, la valoarea de 0,0124 lei/unitate.

La o distanţă de 16 puncte procentuale, al treilea cel mai bun randament dintre acţiunile cotate la BVB, se află compania ialomiţeană "Amonil", ale cărei cotaţii au crescut, în intervalul 13 decembrie 2013 - 13 ianuarie, cu 65,6%, până la 0,0082 lei/unitate.

Mişcările preţului acţiunilor EPT, SRT şi AMO nu au un minim de legatură cu situaţia fundamentală, este de părere Simion Tihon, broker la "Prime Transaction. Domnia sa a adăugat: "Volatilitatea acestora poate fi justificată doar de interesul extrem de scăzut al investitorilor pentru aceste companii, interes măsurat prin lichiditatea foarte slabă: EPT, SRT şi AMO au cumulat, în ultimul an, tranzacţii în valoare de jumătate de milion de euro".

Cele mai bune randamente pentru depozitele bancare în euro au fost, în perioada 13 decembrie 2013 - 13 ianuarie, la "Marfin Bank", respectiv 0,23%.

Depozitele în lei, aferente aceleeaşi perioade, au fost negative. Cele mai mici pierderi la depozitele în lei, din intervalul 13 decembrie 2013 - 13 ianuarie, au fost tot la banca cipriotă "Marfin Bank", care au înregistrat randamente negative, de -1,43%, raportat la moneda unică europeană.

Leul s-a depreciat, în perioada analizată, cu 1,79%, în raport cu moneda unică europeană, iar analiştii pun deprecierea pe seama deciziilor luate de BNR, în şedinţa de politică monetară de săptămâna trecută.

Preţul aurului s-a apreciat cu 2,32%, în intervalul analizat, iar cotaţia de ieri de pe pieţele externe a metalului preţios a fost de aproximativ 1.248 dolari/uncie.

Cel mai bun randament realizat de fondurile de investiţii, în intervalul 13 decembrie - 13 ianuarie, a aparţinut "BT Index Austria ATX", care a urcat cu 4,74%.

Unul dintre motivele randamentului ridicat al "BT Index Austria ATX" ar putea fi aprecierea acţiunilor băncii austriece Erste Group Bank (simbol EBS). Banca austriacă are o pondere de 17,6% din expunerea "BT Index Austria ATX"

Următoarele două fonduri, din punctul de vedere al randamentelor obţinute au fost, în perioada analizată, şi "BT Index România ROTX", care a progresat cu 4,17% şi "Active Dinamic", care a crescut cu 4,05%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb