CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 15 DECEMBRIE 2013 - 15 IANUARIE 2014 Acţiunea "Electroputere" a crescut de patru ori

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 17 ianuarie 2014

Acţiunea "Electroputere" a crescut de patru ori

Marcel Murgoci, "Estinvest": "În lipsa unor fundamente, cotaţiile EPT ar putea ajunge la nivelul de la care au început creşterea"

Cristian Cochinţu, "Admiral Markets": "Următorul moment important pentru aur va fi şedinţa FED din 29 ianuarie"

Cel mai bun randament, în rândul companiilor listate la BVB, din perioada 15 decembrie 2013 - 15 ianuarie 2014, este cel al companiei craiovene "Electroputere" Craiova (simbol EPT), care a adus investitorilor un câştig de 299,97% (raportat la moneda euro), potrivit unei analize a ziarului "BURSA". Astfel, pe 15 ianuarie 2014, preţul de închidere al acţiunii EPT a fost de 0,0577 lei/unitate, faţă de 0,0140 lei/unitate, cât a fost preţul la începutul intervalului analizat.

Creşterea de aproape patru ori a acţiunilor EPT vine după ce, pe primele nouă luni din 2013, rezultatul global al anului a fost o pierdere de 46,53 milioane de lei, în creştere cu 75% faţă de perioada similară din anul anterior, când rezultatul global brut a consemnat pierderi de 26,46 milioane de lei, se arată într-un comunicat al companiei.

Acţionarii "Electroputere" sunt chemaţi, pe 20 februarie, să participe la Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) şi la Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA), potrivit unui convocator remis BVB. Pe ordinea de zi a AGOA este revocarea domnului Manfred Klepacz, din calitatea de preşedinte şi membru al Consiliului de Administraţie (CA) şi numirea unui nou membru al CA.

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni de la Estinvest, este de părere că apariţia convocatorului pentru AGEA şi AGOA nu este relevantă pentru creşterea puternică a acţiunilor EPT. Domnul Murgoci ne-a spus că nu există un suport fundamental şi a observat că, în ultimele două şedinţe, cotaţia EPT a început să "o ia la vale".

Locul al doilea al podiumului, la distanţă de 185 puncte procentuale, este ocupat de "Siretul" Paşcani (simbol SRT), a cărei cotaţie s-a apreciat, în intervalul analizat, cu 114,5%. Astfel, preţul de închidere al titlurilor SRT, din 15 ianuarie 2014, a fost de 0,0155 lei/unitate.

Principalii acţionari ai societăţii sunt "Scala Real Estate" Iaşi, cu o deţinere de 32,9% din capitalul social, "SIF3 Transilvania", cu o deţinere de 10,7%, şi "Euro Continental Invest" Iaşi, cu 10,7%. Cifra de afaceri, aferentă primelor nouă luni ale anului 2013, a fost de 7,36 milioane de lei, în creştere cu 24% faţă de perioada similară a anului 2012, când a fost de 5,89 milioane de lei, potrivit datelor companiei.

Profitul realizat de companie, pentru primele trei trimestre de anul trecut, a fost de 26.236 lei, faţă de o pierdere de 2.908.369 de lei, cât a avut în primele nouă luni din 2012, potrivit informaţiilor companiei.

La distanţă de 27 puncte procentuale, pe locul al treilea în clasamentul rentabilităţii acţiunilor cotate la BVB, se situează compania ialomiţeană "Amonil" (simbol AMO), ale cărei cotaţii s-au apreciat, în perioada 15 decembrie 2013 - 15 ianuarie 2014, cu 87,22%. Cotaţia AMO a închis şedinţa de miercuri, la 0,01 lei/unitate.

"Amonil" produce uree, azotat de amoniu, îngrăşăminte lichide, uree-azotat de amoniu, care sunt exportate în ţări din Europa, Africa, America şi Asia, potrivit datelor oferite de companie.

În cazul "Amonil" şi "Siretul" Paşcani, Marcel Murgoci apreciază că lucrurile sunt asemănătoare cu cele de la "Electroputere".

Aşa cum ne-a declarat şi la începutul săptămânii, directorul de operaţiuni de la Estinvest ne-a spus că dacă nu există fundamente, cotaţiile EPT, SRT şi AMO ar putea scădea, putând ajunge chiar la valorile de la care a început creşterea.

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a spus că EPT, AMO şi SRT sunt acţiuni foarte riscante şi că evoluţia lor din ultima perioadă este dată de factori care nu sunt foarte bine cunoscuţi în piaţă.

Evoluţie ascendentă a preţului metalului preţios, de la începutul acestui an

Preţul aurului s-a apreciat în perioada 15 decembrie 2013 - 15 ianuarie 2014, cu 1,95%. Pe 16 ianuarie, metalul preţios se tranzacţiona, pe pieţele internaţionale, în jurul valorii de 1.237 dolari/uncie.

Cristian Cochinţu, analist la "Admiral Markets", ne-a spus că aurul a retestat minimul de anul trecut, exact la 180 de zile (jumătate de an), acesta fiind un ciclu foarte important de timp. Potrivit domnului Cochinţu, acesta este motivul pentru care am avut o evoluţie ascendentă a preţului metalului preţios, de la începutul acestui an. Domnia sa a adăugat: "Pentru a vorbi de o creştere şi în continuare, ar trebui ca preţul aurului să nu scadă sub 1.200 de dolari/uncie şi, ulterior, să depăşească pragul de 1.260 de dolari/uncie".

Analistul "Admiral Markets" este de părere că următorul moment important va fi pe 29 ianuarie, când va avea loc şedinţa FED (Federal Reserve). Potrivit domniei sale, dacă FED va da semne de întărire a politicii monetare, ar putea continua declinul metalului preţios.

Randamentele cele mai bune, din perioada 15 decembrie 2013 - 15 ianuarie 2014, pentru depozitele bancare în euro au fost oferite de banca cipriotă "Marfin Bank", respectiv 0,23%.

În aceeaşi perioadă, depozitele în lei, tot la "Marfin Bank", au înregistrat randamente negative, de -1,2%, raportat la moneda unică europeană. Instituţia de credit cipriotă este cea la care deponenţii ar fi înregistrat cele mai mici pierderi, raportate la euro, pentru depozitele în lei. Motivul randamentelor negative oferite de bănci pentru depozitele în monedă naţională este deprecierea leului în raport cu euro.

Leul s-a depreciat, în perioada analizată, cu 1,57%, în raport cu moneda unică europeană, iar analiştii pun deprecierea şi pe seama scăderii ratei dobânzii de politică monetară, decizie luată, săptămâna trecută, de către Banca Naţională.

Cristian Cochinţu ne-a spus că, în acest interval de timp, şi moneda unică europeană s-a apreciat faţă de alte valute, pe motiv că investitorii nu cred că Banca Centrală Europeană va continua politica de relaxare.

Fondul de investiţii care a fost cel mai performant, în intervalul 15 decembrie 2013 - 15 ianuarie 2014 a fost "BT Index Austria ATX", care a urcat cu 7,55%, depăşind cele mai bune randamente ale depozitelor bancare. "BT Index Austria ATX" are o expunere, în proporţie de cel puţin 85%, pe acţiuni componente ale indicelui austriac ATX (Austrian Traded Index), potrivit datelor oferite de către fond. Cea mai însemnată deţinere a "BT Index Austria ATX" este pe acţiuni ale băncii austriece "Erste Group Bank AG" (simbol EBS) şi are o pondere de 17,638% din portofoliul fondului, se arată pe site-ul fondului. Cotaţia EBS a crescut semnificativ în ultimele şedinţe, ajungând maximele ultimilor doi ani.

Următoarele două fonduri, din punctul de vedere al randamentului, din acest interval de timp, au fost "Active Dinamic", care a avansat cu 4,78%, şi "BT Index ROTX", cu 3,71%.

Indicii BET, BET-XT şI BET-FI au înregistrat un avans cuprins între 2,04% şi 3,91%, în perioada analizată. Astfel, indicele care a crescut cel mai mult a fost BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi "Fondul Proprietatea" (FP), a crescut cu 3,91. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în perioada 15 decembrie 2013 - 15 ianuarie, cu 3,36%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 2,04%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb