CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 - 23 MAI Podiumul creşterilor bursei - dominat de titluri cu lichiditate slabă

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 mai 2018

Podiumul creşterilor bursei - dominat de titluri cu lichiditate slabă

Pe fondul scăderii cotaţiilor tuturor indicilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul 16 - 23 mai, primele două poziţii ale topului celor mai rentabile acţiuni ale pieţei este ocupat de titluri cu o lichditate redusă, în comparaţie cu cea înregistrată de acţiunile importante de la BVB.

Astfel, pe primul loc al acestui clasament se situează titlurile STK Emergent (STK), cu un avans de 2,18%, în raport cu moneda euro.

STK Emergent este un fond de acţiuni locale, deţinând o cotă de circa 26% din piaţa fondurilor închise de acţiuni, potrivit datelor prezentate de STK Financial SAI, administratorul fondului.

În intervalul 16 - 23 mai, au avut loc transferuri cu titlurile STK în cinci şedinţe, valoarea totală a tranzacţiilor ridicându-se la 72.052,4 lei.

Poziţia a doua a celor mai rentabile titluri ale bursei este ocupată acţiunile Bermas Suceava (BRM), ce au marcat o creştere de 2,01%, în acelaşi interval de timp.

În cazul producătorului de bere, în perioada menţionată, au avut loc tranzacţii la BVB doar în patru şedinţe, suma transferurilor fiind de 5.651,6 lei.

Spre deosebire, valoarea înregistrată cu tranzacţiile acţiunilor Transgaz (TGN), care se situează pe treapta a treia în topul creşterilor de la BVB, cu un avans de 1,98%, în raport cu moneda euro, a fost, doar pe data de 23 mai, de 345.253,5 lei, de peste patru ori mai mare decât cea consemantă cu titlurile STK şi BRM, pentru întreaga perioadă avută în vedere. ­

De altfel, titlurile TGN reprezintă acţiunile cu cea mai bună rentabilitate din cadrul indicilor BET şi BET-XT, care s-au depreciat, în intervalul menţionat, cu 2,59%, respectiv 2,67%, în raport cu moneda euro.

Transportatorul de gaze naturale este singurul emitent din componenţa celor doi indici ai cărui acţionari nu au votat, încă, propunerea legată de distribuirea de dividende în acest an.

Propunerile înaintate de Ministerului Economiei, în calitate de acţionar majoritar al emitentului, pe de o parte şi a Consiliul de Administraţie al societăţii, pe de altă parte, pentru adunarea din data de 7 iulie, sunt de 45,38 de lei/titlu, respectiv 25,22 lei/titlu.

Pe data de 23 mai, preţul acţiunii transportatorului de gaze naturale se deprecia cu 0,52%, pe fondul unui volum de numai 907 de unităţi, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare de circa 3.860 de acţiuni.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,29%, în raport cu moneda euro, în intervalul 16 - 23 mai.

Din cadrul său, singurele titluri care s-au apreciat, în perioada menţionată, sunt cele ale SIF Moldova (SIF2), a căror creştere a fost de 0,1%, în raport cu moneda euro.

Pe de altă parte, la BVB, cotaţia a stagnat (având în vedere preţul mediu al acţiunii din intervalul 16 ­ 23 mai), astfel încât randamentul de 0,1%, se datorează, exclusiv, aprecierii monedei naţionale în raport cu cea europeană.

În ultima şedinţă de tranzacţionare din perioada avută în vedere cotaţia, SIF2 stagna, pe fondul unui volum de 3.703 titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de 78.150 de unităţi.

Ponderea titlurilor SIF2 în indicele financiar este de 17,6%.

De altfel, în ultima săptămână (intervalul 16 - 23 mai), doar şapte titluri de la BVB au avut parte de aprecieri, în raport cu moneda euro, în trei cazuri plusul fiind dat doar de creşterea monedei naţionale în comparaţie cu cea europeană.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 14 - 21 mai, este condus de titlurile BRD Obligaţiuni, care au urcat cu 0,21%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI MONILITH, cu o creştere de 0,19%, în timp ce titlurile BRD Simfonia, care s-au apreciat cu 0,16%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 1,09%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 16 - 23 mai, cu 0,1%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,14%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 9,12%, în intervalul 16 - 23 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 7.700 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 131,8 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb