CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 DECEMBRIE 2013 - 16 IANUARIE 2014 Acţiunile "Electroputere" Craiova au crescut cu 238,2%

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 20 ianuarie 2014

Acţiunile "Electroputere" Craiova au crescut cu 238,2%

Ion Milea, "Muntenia Global Invest": "Achiziţiile lui Gheorghe Iaciu dau încredere investitorilor"

Mihai Tone, "Admiral Markets": "Alegerile din a doua jumătate a anului sunt foarte importante pentru evoluţia cursului de schimb"

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "Volumele de tranzacţionare pentru acţiunile Electroputere şi Siretul nu sunt relevante"

Avansul la lună al acţiunilor societăţii "Electroputere" Craiova (simbol EPT) a fost, în perioada 16 decembrie 2013 - 16 ianuarie 2014, de 238,2%, raportat la moneda europeană, potrivit analizei ziarului "BURSA". Progresul EPT a adus investitorilor cel mai bun randament din rândul tuturor plasamentelor existente în piaţă. Preţul de închidere al acţiunilor companiei craiovene, de pe 16 ianuarie, a fost de 0,0416 lei/unitate, crescând de la 0,0119 lei/unitate, cât a fost preţul de închidere de pe 16 decembrie.

Locul al doilea al podiumului, la distanţă de 135 puncte procentuale, este ocupat de "Siretul" Paşcani (simbol SRT), a cărei cotaţie s-a apreciat, în intervalul analizat, cu 102,79%. Astfel, preţul de închidere al titlurilor SRT, din 16 ianuarie 2014, a fost de 0,0134 lei/unitate, în timp ce cotaţia SRT din 16 decembrie a fost de 0,0066 lei/unitate.

"Siretul" Paşcani este o societate în reorganizare judiciară. Tribunalul Iaşi a hotărât, în data de 21 septembrie 2010, deschiderea procedurii generale a insolvenţei, împotriva companiei, urmare atât a cererii societăţii, cât şi a cererii formulate de alţi doi creditori, se arată într-un comunicat al SRT.

Curtea de Apel Iaşi a a amânat, miercuri, cauza care respinge modificarea planului de reorganizare, pronunţată de Tribunalul Iaşi, potrivit unui comunicat al companiei. Noul termen de judecată va fi pe 3 februarie 2014, precizează aceeaşi sursă.

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a spus că evoluţia acestor companii este dată de nişte evenimente neştiute de majoritatea investitorilor. Potrivit domnului Milea, creşterile mari ale acestor acţiuni nu se bazează pe date fundamentale.

Directorul general adjunct al "Muntenia Global Invest" ne-a declarat: "Nu consider aceste creşteri bune pentru investitori, este o chestie de noroc. Nu cred că majoritatea celor care au cumpărat aceste acţiuni s-au gândit că vor câştiga sigur şi atât de mult. Unii au mers la noroc şi nu au avut date clare că titlurile vor avea o evoluţie atât de spectaculoasă. Este posibil să scadă la fel cum au urcat, dacă aceste creşteri sunt nejustificate".

Totuşi, domnul Milea consideră că aceste evoluţii sunt benefice Bursei. Pe de o parte trezesc interesul investitorilor, iar pe de altă parte, este posibil să dea nişte lecţii unor investitori, a adăugat domnul Milea.

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare de la "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Luând în considerare faptul că Electroputere a crescut, în ultima lună, pe un volum mediu de 44.000 de lei, nu putem să luăm în considerare această creştere, care, în opinia mea, este speculativă. Cred că această cotaţie ar putea să scadă, în viitor, la fel cum a şi urcat".

Domnul Mureşian este de părere că aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru acţiunile "Siretul" Paşcani, ale căror schimburi medii au fost mai puţin de 30.000 de lei, în ultima lună.

Potrivit domniei sale, investitorii s-au îndreptat spre aceste companii, datorită aprecierii blue-chips-urilor.

Dezvoltatorul imobiliar "Impact Developer&Contractor" (IMP) este societatea listată la Bursă care a înregistrat al treilea cel mai bun randament din perioada analizată, cotaţia IMP urcând cu 73,24%.

Impact este compania care anul trecut a performat cel mai bine, din punctul de vedere al randamentului, avansul titlurilor IMP fiind de 373%.

Cel mai mare acţionar al Impact este omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care a intrat în acţionariatul companiei în primăvara trecută. Domnia sa a achiziţionat, în această săptămână, prin trei tranzacţii, un număr de 4.091.500 titluri IMP, potrivit unor comunicate remise BVB. Aceste acţiuni reprezintă 2,06% din capitalul social al companiei.

Gheorghe Iaciu ne-a declarat, săptămâna trecută, că a mai cumpărat titluri ale dezvoltatorului imobiliar pentru a-şi consolida poziţia în cadrul companiei, ca să dea o linie de dezvoltare societăţii şi în urma emisiunii de obligaţiuni, care urmează să aibă loc.

Ion Milea ne-a spus că investitorul cel mai mare de la "Impact", care nu deţine încă 50% din acţiunile companiei, cumpără destul de mult. Potrivit domniei sale, aceste achiziţii dau încredere investitorilor, acesta fiind principalul motiv de creştere a cotaţiei IMP.

Domnul Milea este de părere că evoluţia "Impact" depinde de ceea ce va face în continuare Gheorghe Iaciu. Potrivit domniei sale, la Impact, lucrurile devin "serioase". Ion Milea ne-a mai declarat: "Acţiunea domnului Iaciu dă încredere pieţei şi să sperăm că Impact va deveni ceea ce a fost în trecut. Totuşi, piaţa imobiliară nu a ajuns încă la performanţele de dinainte de criză".

Mihai Mureşian ne-a spus că, la "Impact", cel mai mare acţionar a pus presiune la cumpărare, iar acest lucru s-a văzut prin creşterea cotaţiei. Directorul de tranzacţionare de la "Intercapital Invest" este de părere că importante vor fi mişcările lui Gheorghe Iaciu şi că, dacă acesta va continua să achiziţioneze acţiuni ale dezvoltatorului imobiliar, atunci cotaţia IMP ar mai putea creşte.

Preţul aurului s-a apreciat cu 1,79%, în intervalul analizat, preţul de tranzacţionare, de vineri, de pe pieţele externe, fiind de aproximativ 1.240 dolari/uncie.

Mihai Tone, analist la "Admiral Markets", consideră că suntem în continuare pe un trend descendent şi că uşoara apreciere a aurului din ultima perioadă reprezintă doar o mică corecţie a trendului, pe termen scurt.

Analistul ne-a spus că mişcarea aurului a fost generată de aprecierile de pe pieţele de capital în general. Domnia sa remarcat raportările financiare pozitive ale companiilor de pe Wall Street. Aceste veşti bune au dat încredere investitorilor şi, ca urmare, aceştia au început să cumpere şi aur, ne-a mai spus Mihai Tone.

Analistul "Admiral Markets" ne-a declarat: "Trendul rămâne unul descendent. Ar trebui ca preţul metalului preţios să se aprecieze cu cel puţin 5% pentru a putea vorbi despre o schimbare de trend".

Depozitele în euro au adus cele mai bune randamente la "Marfin Bank", respectiv 0,23%, în intervalul analizat.

În aceeaşi perioadă, depozitele în lei, tot la "Marfin Bank", au înregistrat randamente negative, de -1,26%, raportat la moneda unică europeană. Instituţia de credit este cea unde deponenţii ar fi înregistrat cele mai mici pierderi, raportate la euro, pentru depozitele în lei.

Leul s-a depreciat în raport cu moneda unică europeană, în intervalul analizat, cu 1,79%. Banca Naţională a stabilit, joi, un curs de 4,5275 lei pentru un euro, în timp ce cursul oficial euro/leu, pe 16 decembrie 2013, a fost de 4,4537. Deprecierea leului în raport cu moneda unică europeană a reprezentat, practic, motivul randamentelor negative ale depozitelor bancare în moneda naţională.

Mihai Tone este de părere că deprecierea leului se datorează scăderii ratei dobânzii de politică monetară, decisă de Banca Naţională a României (BNR). Analistul "Admiral Markets" ne-a spus că leul s-ar mai putea deprecia pe termen mediu-lung şi că euro ar putea ajunge la un prag de stabilitate de 4,5-4,6 lei. "Sunt şanse foarte mici ca pragul de stabilitate să fie la 4,3 lei pentru un euro", ne-a mai declarat Mihai Tone. Domnia sa a mai adăugat că, la finalul anului, leul ar putea să se mai întărească.

Domnul Tone ne-a declarat că, în 2012, s-au pierdut foarte mulţi bani pentru susţinerea leului. Potrivit analistului, alegerile din a doua jumătate a anului sunt foarte importante pentru evoluţia cursului de schimb, acestea putând să sporească indecizia investitorilor.

Fondul cu cel mai bun randament a fost "BT Index Austria ATX", care a urcat, în perioada 16 decembrie 2013 - 16 ianuarie 2014, cu 9,06%, depăşind cele mai bune randamente ale depozitelor bancare în lei (-1,26%) şi ale celor în euro (0,23%).

"BT Index Austria ATX" este un fond pasiv, care urmăreşte evoluţia indicelui ATX de la Viena. ATX a crescut, în ultima lună, de la 2.480 de puncte, la 2.720 de puncte.

Următoarele fonduri de investiţii, în materie de randament, au fost, în parioada analizată, "Active Dinamic", care a crescut cu 5,62%, şi "BT Index România ROTX", care a progresat cu 4,58%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi "Fondul Proprietatea" (FP), a crescut cu 3,08% în perioada 16 decembrie 2013 - 16 ianuarie 2014. Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în aceeaşi perioadă, cu 3,17%, iar BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 1,95%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In februarie 2014 va fi momentul adevarului! Atunci o sa vedem la cat se cifreaza pierderea aferenta anului 2013 pentru IMPACT!(chiar daca cifrele nu vor fi inca auditate). Asa ca toata cresterea fortata a cotatiei se va duce pe apa sambetei! Chiar sunt curios cine va pune "botul"la obligatiuni! Tot Iaciu?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb