CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18 - 25 FEBRUARIE 2016 ETF - BET Tradeville, cel mai performant fond

A.L.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale #Jurnal Bursier / 29 februarie 2016

ETF - BET Tradeville, cel mai performant fond

Fondul "ETF - BET Tradeville" a înregistrat o creştere de 0,92%, raportată la moneda europeană, fiind cel mai profitabil fond de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 18-25 februarie.

"În ultima săptămână, bursele vestice şi-au revenit pe fondul unui reviriment al preţurilor petrolului", ne-a declarat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville".

Potrivit domniei sale, acest lucru s-a tradus printr-un sentiment pozitiv pe piaţa locală, fapt ce a favorizat fondurile de tip ETF, ce replică indici bursieri.

"ETF BET Tradeville este singurul astfel de fond de la bursă din Bucureşti", a adăugat domnul Dumitrescu.

Potrivit datelor de pe site-ul administratorului, ETF BET Tradeville are ca obiectiv replicarea indicelui BET al Bursei de Valori Bucuresti. Fondul este administrat de SAI Vanguard Asset Management şi are o valoare iniţială a activului net de 500.000 lei. Depozitarului fondului este BRD - Groupe Societe Generale. Blocul minim de tranzactionare este de o unitate, preţul de referinţă în prima zi fiind de 5 lei/unitate.

Topul fondurilor a fost completat de "Certinvest BET Index", cu o creştere de 0,9%, şi "YOU INVEST Active EUR", cu un avans de 0,84%.

Acţiunile "Electroputere" îşi continuă aprecierea

Titlurile societăţii "Electroputere" Craiova (EPT) au crescut, în perioada 18-25 februarie, cu 46,66% raportat la moneda europeană, rămânând pe prima poziţie în clasamentul acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Unii brokeri pun aprecierea cotaţiei EPT pe seama anunţului de reducere a pierderilor cu 60% în 2015.

"Electroputere" Craiova, compania ce are ca obiect de activitate fabricarea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice, a încheiat anul 2015 cu pierderi de 14,47 milioane lei, în scădere faţă de cele raportate la finele anului 2014, de 35,97 milioane de lei, potrivit datelor financiare transmise Bursei de Valori Bucureşti.

În 2007, Electroputere a fost cumpărată de firma saudită Al-Arrab Contracting Com­pany Limited, care a ajuns să deţină 95,5% din capitalul social.

În urma titlurilor EPT s-au situat acţiunile societăţii "Artego" Târgu-Jiu (ARTE), care s-au apreciat, în aceeaşi perioadă, cu 14,37%, raportat la moneda europeană.

Acţionarii "Artego" Târgu Jiu (ARTE) au fost convocaţi, pe 12 martie, să decidă aprobarea unui program de răscumpărare pentru 10% din acţiuni, conform unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Valoarea minimă la care urmează să fie dobândite propriile acţiuni este de 2,5 lei/acţiune, iar valoarea maximă este de 10,5 lei/acţiune. Răscumpărările se vor face în scopul reducerii capitalului social al societăţii, potrivit convocatorului citat.

"Artego" a raportat un profit net de 11.709.113 lei, în 2015, în creştere cu 132% faţă de anul 2014, potrivit unui raport remis BVB.

Podiumul este completat cu titlurile "Electroargeş" (ELGS), care au crescut, în perioada 18 - 25 februarie, cu 8,87% raportat la moneda euro.

Constantin Relative Investments deţinea, la sfârşitul anului trecut, 31,78% din acţiunile ELGS.

"OMV Petrom", cel mai bun randament din BET şi BET-XT

Acţiunile companiei "OMV Petrom" (SNP) s-au apreciat, în perioada 18 - 25 februarie, cu 8,83%, raportat la moneda europeană, reprezentând cel mai bun plasament din cadrul indicilor BET, al celor mai lichide zece companii listate, şi din BET-XT.

OMV Petrom a înregistrat anul trecut o pierdere de 690 de milioane de lei, comparativ cu profit de 2,1 miliarde de lei în anul 2014, primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, iar conducerea şi-a anunţat intenţia de a nu propune distribuirea de dividende. Pierderea pe acţiune a fost de 0,0119 lei în 2015, faţă de un profit pe acţiune de 0,0371 în anul precedent, mai arată comunicatul OMV Petrom.

Deşi compania a raportat o pierdere pentru 2015, fiind primul rezultat negativ de la privatizarea companiei în 2004, aceasta nu a fost o pierdere mai mare decât cea anticipată, fiind în ton cu aşteptările analiştilor, spun brokerii.

Atât indicele BET, cât şi BET-XT, au crescut în perioada analizată cu 2,18%, respectiv 2,07%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 0,8% raportat la moneda europeană, tras în sus de acţiunile SIF Muntenia, care au crescut cu 5,19%.

Aurul a oferit investitorilor un randament de 3,56%, raportat la euro, în perioada 18-25 februarie, la cursul Băncii Naţionale a României, în condiţiile în care leul s-a depreciat cu 0,27%.

La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Bancpost (+0,02%), iar un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un minus de 0,23% raportat la euro, în condiţiile deprecierii monedei naţionale.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb