Afişând o creştere de 5,92%, în intervalul 19 - 26 martie, în raport cu moneda euro, acţiunile producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG) reprezintă titlurile cu cel mai bun parcurs din rândul emitenţilor care compun indicele BET, ce a înregistrat un avans de 1,21%, în perioada menţionată.
Pentru cele şase şedinţe cuprinse în intervalul avut în vedere, cotaţia emitentului s-a tranzacţionat exclusiv în creştere, între o apreciere de 2,08%, apărută în şedinţa din 22 martie, când rulajul cu titlurile SNG a fost de 83.716 acţiuni, şi o altă apreciere, de 1,63%, avută în data de 20 martie, pe fondul unui volum de 58.598 unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, situată la un nivel de 109.007 de acţiuni.
Cotaţia acţiunilor Romgaz a evoluat în aşteptarea unui anunţ cu privire la valoarea dividendului ce urmează să fie acordat acţionarilor, care a venit pe parcursul şedinţei din 25 martie, propunerea Consiliului de Administraţie în acest sens fiind de 4,17 lei/titlu.
În total, emitentul va distribui ca dividende suma de 1,607 miliarde de lei, din care 1,214 miliarde de lei reprezintă 85% din profitul net din 2018, iar 362,3 milioane de lei este obligaţia de a vira 35% din contul "alte rezerve".
Raportat la ultima cotaţie a titlului SNG din data de 25 martie, de 31,9 lei, randamentul oferit investitorilor se ridică la puţin peste 13%.
Din punct de vedere tehnic, preţul titlului Romgaz, se află pe o tendinţă ascendentă, pe termen scurt şi mediu, SNG tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente de analiză folosite, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui activ cotat) de 20 şi 50 de zile, care definesc aceste orizonturi de timp pe graficul zilnic.
Grupul Romgaz a obţinut în anul 2018 un profit net de 1,42 miliarde de lei, în scădere cu 22,3% faţă de cel realizat în anul anterior.
De la începutul anului şi până în prezent, titlurile SNG au marcat al trei-lea cel mai bun comportament din componenţa indicelui BET, cu o creştere de 10,63% în perioada 3 ianuarie - 26 martie, după OMV Petrom cu 18,69%, respectiv Nuclearelectrica, cu un avans de 13,25%, în raport cu moneda euro.
Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 12,45 miliarde de lei.
Pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la bursa locală, în intervalul 19 - 26 martie, s-au clasat titlurile Electrocontact (ECT), care au înregistrat o creştere de 22,22%, în raport cu moneda unică europeană.
Pe locul al doilea în acest clasament au urcat titlurile Casa de Bucovina - Club de Munte (BCM), cu o creştere de 6,77%, în timp ce ultima treaptă a acestui podium este ocupată de acţiunile SNG.
Indicele BET-XT, ce este compus din cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a consemnat un avans de 0,84%, iar indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri la care se adaugă Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o scădere de 0,7%.
Din rândul indicelui extins, titlurile SNG au avut cea mai bună evoluţie,
în timp ce acţiunile FP, care au cres-cut cu 1,69%, reprezintă acţiunile cu cel mai bun parcurs din cadrul indicelui financiar.
Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 18 - 25 martie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 0,88%.
Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Romania ROTX, cu o creştere de 0,84%, în timp ce titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 0,81%, completează podiumul fondurilor de investiţii.
Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,79%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, nu a înregis-trat nicio creştere sau scădere, în perioada 18 - 25 martie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,03%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 1,52%, în intervalul 18 - 25 martie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 15:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 4.005 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 71,67 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.