CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2-9 MARTIE 2016 SIF Banat-Crişana, liderul creşterilor din BET-FI

ADINA LATEŞ
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 martie 2016

SIF Banat-Crişana, liderul creşterilor din BET-FI

Analiză Tradeville: "Deşi pot fi supuse unor bule speculative urmate de prăbuşiri spectaculoase, bursele de acţiuni au reuşit de fiecare dată să îşi revină pe trendul ascendent"

Acţiunile SIF1 Banat-Crişana au crescut cu 2,69%, raportat la moneda euro, în perioada 2-9 martie 2016, înregistrând cel mai bun randament din cadrul indicelui BET-FI, care arată evoluţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea.

Domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "Acţiunile SIF1 au mai avut, pe parcursul acestor perioade, evoluţii pozitive. Nu cred că este neapărat o anumită ştire legată de acest emitent. Probabil că aprecierea a fost generată de situaţia din piaţă, existând un interes destul de mare al investitorilor. Altfel, volumele nu au fost consistente pe acest emitent".

SIF1 Banat-Crişana a înregistrat, anul trecut, un profit net de 78 de milioane de lei, în scădere cu 43,9% faţă de 2014, pe IFRS, în timp ce pe RAS, câştigul fusese de 90,6 milioane de lei, la 31 decembrie 2015.

Indicele BET-FI a încheiat perioada analizată cu o apreciere de 0,68%.

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 1,43%, raportat la moneda euro, iar BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a crescut cu 1,47%.

Potrivit unei analize Tradeville, indiferent ce perioadă de 20 de ani am alege, bursele de acţiuni s-au dovedit a fi cea mai bună destinaţie pentru investiţii, depăşind cu uşurinţă câştigurile aduse de depozite bancare, titluri de stat, obligaţiuni emise de companii sau mărfuri.

"Deşi pot fi supuse unor bule speculative urmate de prăbuşiri spectaculoase, bursele au reuşit de fiecare dată să îşi revină pe trendul ascendent, susţinute de creşterea economică şi de măsurile stimulative ale băncilor centrale", se arată în analiza Tradeville.

Referindu-se la bursa românească, specialiştii detaliază: "Dacă un investitor orientat pe termen lung ar fi investit periodic în indicele BET de la crearea sa şi până acum (sfârşitul lui februarie), rămânând în piaţă inclusiv în perioadele de criză, acesta s-ar fi bucurat de un randament anualizat de 10,87%. De exemplu, dacă acest investitor ar fi alocat lunar 100 lei din economiile sale către companiile din indicele BET timp de 18 ani (adică un total de 21.600 lei, fără a ţine cont de valoarea în timp a banilor), ignorând cu răbdare volatilitatea de pe parcurs ar fi ajuns azi la un portofoliu de circa 90.650 lei. Mai mult, investitorul ar fi obţinut acest rezultat cu un minim de efort, fără a se strădui să analizeze care acţiuni ar putea depăşi piaţa în anumite perioade şi fără a urmări îndeaproape un portofoliu speculativ, ci doar investind pasiv în principalul indice bursier".

Acţiunile "Turbomecanica" (TBM) au crescut cu 28,38%, faţă de euro, în perioada analizată, rămânând pe prima poziţie în clasamentul titlurilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Turbomecanica este furnizor de componente şi reparaţii pentru industria aeronautică şi pentru alte domenii de înalt nivel tehnologic.

Podiumul este completat de acţiunile "Petrolexportimport" (+9,78%) şi de titlurile "OMV Petrom" (+7,14%).

OMV Petrom (SNP) a înregistrat anul trecut o pierdere de 690 de milioane de lei, comparativ cu profit de 2,1 miliarde de lei în anul 2014, primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, iar conducerea şi-a anunţat intenţia de a nu propune distribuirea de dividende. Pierderea pe acţiune a fost de 0,0119 lei în 2015, faţă de un profit pe acţiune de 0,0371 în anul precedent, arată un comunicat al SNP.

Potrivit brokerilor, deşi compania a raportat o pierdere pentru 2015, fiind primul rezultat negativ de la privatizarea companiei în 2004, aceasta nu a fost mai mare decât cea anticipată, fiind în ton cu aşteptările analiştilor.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, pe prima poziţie s-a clasat "Certinvest Obligaţiuni" (3,61%), urmat de fondul "ETF-BET Tradeville", cu o creştere de 2,31%, şi "Certinvest BET Index", cu o apreciere de 2,25%, comparativ cu moneda europeană.

Recent, Certinvest a lansat promoţia "Acumulează şi Certinvest te premiază", prin care bonifică investitorii care depun aceeaşi sumă de bani în fiecare lună în fondul Certinvest Obligaţiuni. Bonusurile acordate ajung până la 2% din suma pe care investitorii aleg să o economisească în fiecare lună, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Aurul a oferit investitorilor un randament de 1,18%, raportat la euro, în perioada analizată, la cursul BNR.

La depozitele în euro, cel mai bun randament ar fi fost obţinut la Bancpost (+0,02%), iar un plasament în lei la aceeaşi bancă ar fi adus un minus de 0,06% raportat la euro, în condiţiile deprecierii uşoare a monedei naţionale cu 0,10%.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb