CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 21 DECEMBRIE 2013 - 21 IANUARIE 2014 Acţiunile Băncii Transilvania au crescut cu 7,89%

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 23 ianuarie 2014

Acţiunile Băncii Transilvania au crescut cu 7,89%

Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Cotaţia TLV a fost impulsionată de reducerea dobânzilor"

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Creşterea cotaţiei TLV este justificată şi de situaţia fundamentală bună a băncii"

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Baza creşterii cotaţiei IMP a fost Oferta Publică de Preluare a companiei, din toamna anului 2013"

Georgiana Androne, "Tradeville": "Din punct de vedere bilanţier, situaţia Impact s-a îmbunătăţit"

Acţiunile cotate la Bursă ale companiei "Electroputere" Craiova (simbol EPT) au adus investitorilor, în perioada 21 decembrie 2013 - 21 ianuarie 2014, cele mai mari randamente din piaţă, de 134,5% (raportat la moneda euro), potrivit unei analize a ziarului "BURSA".

Astfel, ultimul preţ de închidere de la începutul perioadei analizate al unei acţiuni EPT a fost de 0,0139 lei/unitate, în timp ce, pe 21 ianuarie 2014, a fost de 0,0310 lei/unitate.

La 60 de puncte procentuale distanţă, locul al doilea al clasamentului este ocupat de producătorul de metraje prin tricotare sau croşetare "Siretul" Paşcani (simbol SRT), ale cărei cotaţii au crescut, în intervalul analizat, cu 73,76%.

A treia companie dintre cele listate la Bursă, din punctul de vedere al randamentului obţinut în piaţă, este "Amonil" (simbol AMO), a cărei cotaţie s-a apreciat cu 68,8%, în perioada 21 decembrie 2013 - 21 ianuarie 2014. Brokerii din piaţă sunt de părere că evoluţia puternic ascendentă a acestei companii este de natură speculativă.

TLV, cel mai bun randament din rândul companiilor din BET

Din rândul companiilor componente ale indicelui BET, cel mai bun randament a fost obţinut de "Banca Transilvania" (simbol TLV), ale cărei cotaţii s-au apreciat, în intervalul analizat, cu 7,89%, raportat la euro. Astfel, preţul de închidere al cotaţiei TLV din 20 decembrie 2013 a fost de 1,565 lei/unitate, iar cel de pe 21 ianuarie, de 17,2 lei/unitate.

Nicu Grigoraş, directorul departamentului Front Office de la "Intercapital Invest", ne-a spus că sunt două aspecte importante pentru aprecierea cotaţiei TLV din ultima lună. Pe de o parte, domnul Grigoraş apreciază că politica monetară a BNR, de scădere a ratei dobânzii, creşte apetitul investitorilor pentru acţiuni, inclusiv pentru titlurile băncilor listate. Directorul de la "Intercapital Invest" consideră că diminuarea dobânzilor bancare ar putea conduce la reluarea creditării. "Dacă activitatea de creditare va începe să funcţioneze, acest lucru se va vedea pozitiv în activitatea băncilor", a adăugat Nicu Grigoraş.

Domnia sa opinează că un alt motiv de întărire al titlurilor TLV îl constituie programul de răscumpărare al acţiunilor proprii, care pune presiune la cumpărare, cu implicaţii pozitive asupra cotaţiei.

Domnul Nicu Grigoraş este de părere că, după ultimele creşteri de preţ, "Banca Transilvania" este evaluată corect din punct de vedere fundamental, dar că potenţialul de creştere al acţiunilor TLV este mai scăzut decât a celorlalte bănci listate.

Nicu Grigoraş ne-a mai spus că evoluţia viitoare a "Băncii Transilvania" va depinde mult de cum va evolua sistemul bancar. Domnia sa a mai adăugat: "Dacă activitatea de creditare va începe să funcţioneze, ar putea avea efecte pozitive şi asupra Băncii Transilvania".

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a spus că acţiunile "Băncii Transilvania" au beneficiat, în ultima lună, de un context bun de piaţă şi totodată de o creştere a optimismului în privinţa băncilor din Europa. Potrivit brokerului, creşterea cotaţiei este justificată şi de situaţia fundamentală bună a băncii.

Simion Tihon ne-a mai declarat: "Cred că titlurile TLV vor continua să beneficieze de o vizibilitate bună, iar în lipsa unor evenimente negative pe pieţele internaţionale, cred că actualul trend se va păstra".

Adrian Ormenişan, director de tranzacţionare la "SSIF Broker", opinează că, din punct de vedere fundamental, "Banca Transilvania" are o situaţie bună. Potrivit domniei sale, reducerea dobânzilor bancare ar putea stimula creditarea. Adrian Ormenişan ne-a mai spus că, în cazul relansării creditării, efectul ar fi unul pozitiv pentru sistemul bancar, per ansamblu, inclusiv pentru "Banca Transilvania".

Banca Transilvania (TLV) a raportat, pentru primele nouă luni de anul trecut, un profit net de 240,23 milioane lei (aproximativ 54,4 milioane euro), cu 9,5% mai redus decât nivelul din aceeaşi perioadă din 2012, potrivit unui comunicat al băncii. Activele totale au crescut, la finalul lunii septembrie 2013, cu 2,4% faţă de finalul anului 2012, la 30,28 miliarde lei.

IMP, cel mai bun randament din BET-XT

Cel mai mare avans, din perioada 21 decembrie 2013 - 21 ianuarie 2014, din rândul companiilor ce alcătuiesc BET-XT a fost înregistrat de "Impact Developer&Contractor" (simbol IMP). Acţiunile dezvoltatorului imobiliar s-au apreciat, în perioada analizată, cu 33,32%, raportat la euro.

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", este de părere că titlurile IMP au crescut datorită faptului că acţionarul majoritar al companiei, domnul Gheorghe Iaciu, a achiziţionat destul de multe acţiuni în ultima perioadă. Domnul Milea se aşteaptă ca domnul Iaciu să mai cumpere acţiuni IMP, până la o deţinere de aproape 50% din capitalul social al dezvoltatorului imobiliar. "Evoluţia cotaţiei IMP va depinde de ceea ce face principalul acţionar", a adăugat Ion Milea.

Directorul general adjunct al "Muntenia Global Invest" apreciază că, din punct de vedere fundamental, "Impact" nu stă prea bine, iar rezultatele financiare de pe primele nouă luni ale anului trecut arată acest lucru. Ion Milea ne-a spus: "Întotdeauna Bursa anticipează ceea ce va fi. Depinde dacă Impact are posibilitatea de finanţare, inclusiv dacă oferta de obligaţiuni va avea succes. Probabil că societatea vizează anumite investiţii foarte bune. Însă domeniul imobiliar nu arată deocamdată un reviriment".

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al "Estinvest", consideră că acţiunile "Impact" au fost căutate în ultima perioadă, în acest sens referindu-se la achiziţiile făcute de cei mai mari acţionari ai societăţii, Gheorghe Iaciu şi Adrian Andrici. Domnul Murgoci este de părere că baza creşterii cotaţiei IMP a fost Oferta Publică de Preluare a companiei, iniţiată de domnul Iaciu, din toamna anului 2013.

Directorul de operaţiuni de la "Estinvest" ne-a mai spus că, din punct de vedere fundamental, "Impact" nu stă "foarte strălucit", dar a adăugat că situaţia nu este nici gravă. Domnia sa apreciază că dezvoltatorul imobiliar deţine active importante, iar acţionarii IMP fac eforturi pentru ca societatea să reintre pe profit. Mai mult, brokerii preconizează că emisiunea IMP de obligaţiuni convertibile în acţiuni va avea succes.

"Cât timp există interes din partea domnului Iaciu, preţul ar putea să evolueze în jurul valorilor actuale", ne-a mai declarat directorul de operaţiuni de la "Estinvest".

Cel mai mare acţionar al "Impact", omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a mai achiziţionat, saptămâna trecută, 4.091.500 de titluri ale dezvoltatorului imobiliar, potrivit unor notificări remise BVB.

Georgiana Androne, analist "Tradeville", ne-a spus, la rândul său, că ascensiunea cotaţiei "Impact", din ultima lună, a fost susţinută de achiziţiile de acţiuni, pe care principalul acţionar, Gheorghe Iaciu, le-a făcut, chiar şi după încheierea ofertei de preluare. Doamna Androne a adăugat că aceste achiziţii au fost făcute la preţuri peste cele din piaţă.

Analistul de la "Tradeville" ne-a mai declarat: "Din punct de vedere bilanţier, situaţia companiei s-a îmbunătăţit faţă de anii precedenţi, gradul de îndatorare scăzând de la 42%, în 2008, la 12% la jumătatea anului trecut, în timp ce nivelul lichidităţii este confortabil de ridicat. Totuşi, Impact a continuat să meargă în pierdere în 2013, atât pentru că preţurile imobiliare au continuat să scadă anul trecut, cât şi pentru că managementul a implementat o strategie agresivă de restructurare, care a condus la costuri mai ridicate".

Georgiana Androne este de părere că, pe viitor, avansul cotaţiilor "Impact" ar putea avea atât o componentă speculativă, respectiv pariul că acţionarul majoritar va continua să achiziţioneze pachete importante de acţiuni, cât şi una fundamentală, respectiv că piaţa imobiliară va începe să se dezgheţe în 2014, ajutând compania să redevină profitabilă. "Cu datele observabile în acest moment, probabil că latura speculativă va domina pe termen scurt, conducând la noi creşteri impulsive ale cotaţiei", a adăugat analistul.

SIF-urile, evoluţie peste media pieţei

Indicele care a crescut cel mai mult, în perioada 21 decembrie 2013 - 21 ianuarie 2014, a fost BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi "Fondul Proprietatea" (FP), care a avansat cu 2,88%.

Indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a avansat, în intervalul analizat, cu 2,5%, în timp ce BET, al celor mai lichide zece companii listate, a urcat cu 1,57%.

SIF-urile au avut, în perioada analizată, o evoluţie peste media pieţei. Societăţile de investiţii financiare au o pondere ridicată în BET-FI, mai mică în BET-XT, în timp ce, în indicele BET, SIF-urile nu se regăsesc. Brokerii consideră că aceste motive au condus la ordinea radamentelor, în rândul indicilor bursieri.

Preţul aurului s-a apreciat cu 5,33%, în intervalul analizat, iar cotaţia de ieri de pe pieţele externe a metalului preţios a fost de aproximativ 1.240 dolari/uncie.

Cele mai bune randamente oferite pentru depozitele bancare în euro au fost, în perioada 21 decembrie 2013 - 21 ianuarie, la "Marfin Bank", respectiv 0,23%.

În aceeaşi perioadă, depozitele în lei, tot la "Marfin Bank", au înregistrat randamente negative, de -1,01%, raportat la moneda unică europeană. Instituţia de credit cipriotă este cea unde deponenţii ar fi înregistrat cele mai mici pierderi, raportate la euro, pentru depozitele în lei. Cauza pentru care depozitele în lei ar fi adus randamente negative este deprecierea monedei naţionale.

Leul s-a depreciat, în intervalul 21 decembrie 2013 - 21 ianuarie 2014, cu 1,38%, în raport cu moneda unică europeană. La oficial, cursul din 20 decembrie (ultima şedinţă de dinaintea începerii intervalului) a fost de 4,4754 lei pentru un euro, iar pe 21 ianuarie, de 4.5379 lei/euro.

Radu Ciofu, analist la "Admiral Markets", pune deprecierea leului pe seama modificărilor de politică monetară luate de Banca Naţională, acum două săptămâni. Potrivit analistului, după deprecierea leului în raport cu moneda unică europeană, cauzată de deciziile BNR, leul a recuperat o parte din pierderi.

Radu Ciofu ne-a mai spus că va urma o perioadă de stabilizare a cursului, în jurul valorii de 4,5 lei pentru un euro.

Fondul cu cel mai bun randament a fost "BT Index Austria ATX", care a urcat, în perioada 21 decembrie 2013 - 21 ianuarie 2014, cu 6,82%, şi a depăşit cele mai bune randamente ale depozitelor bancare în lei (-1,1%) şi ale celor în euro (0,23%).

"BT Index Austria ATX" este un fond pasiv, care urmăreşte evoluţia indicelui ATX de la Viena.

Următoarele fonduri de investiţii, în materie de randament, au fost, în perioada analizată, "Active Dinamic", care a crescut cu 5,59%, şi " FDI Zepter Equity ", (fost "FDI Zepter Acţiuni"), care a progresat cu 3,68%.

Potrivit datelor oferite de fond, investiţia făcută în "FDI Zepter Equity" este recomandată pe un orizont de timp de cel puţin trei ani, şi în special persoanelor cu un apetit de risc crescut, deoarece o pondere semnificativă din activele Fondului este investită în instrumente financiare cu risc ridicat, cum ar fi acţiunile.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb