CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 22 - 29 IANUARIE Topul aprecierilor BVB, ocupat de titluri cu lichiditate redusă

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 31 ianuarie 2019

Topul aprecierilor BVB, ocupat de titluri cu lichiditate redusă

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul 22 - 29 ianuarie, este ocupat de emitenţi care au o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa noastră, elemente care favorizează oscilaţii mari de preţ, în condiţiile în care perioada avută în vedere a fost caracterizată de scăderi generalizate la BVB, doar cinci emitenţi înregistrând aprecieri ale cotaţiilor.

Practic, topul randamentelor pieţei este condus de titlurile Biofarm (BIO), al căror preţ a înregistrat un salt de 2,39%, în raport cu moneda euro.

Pentru cele patru sesiuni bursiere în care s-au înregistrat tranzacţii cu titlurile BIO, cotaţia emitentului a oscilat între o scădere de 2,69%, înregistrată în data de 22 ianuarie şi o creştere de 3,69%, consemnată în 25 ianuarie, suma transferurilor cu titlurile companiei, în intervalul menţionat, fiind de 4.955,49 de lei.

După primele nouă luni ale anului trecut, Biofarm a raportat un profit net de circa 36,1 milioane de lei, în creştere cu circa 23,4% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Valoarea de piaţă a emitentului la bursă este de circa 331,09 milioane de lei. Totuşi, free float-ul companiei la BVB este relativ redus, la finalul anului trecut 87,7% din Biofarm fiind deţinut de SIF Muntenia (SIF4) - 50,98%, SIF Banat - Crişana (SIF1) - 23,22% şi SIF Moldova (SIF2) - 13,53%.

Pe poziţia secundă în topul randamentelor de la BVB, în perioada 22 - 29 ianuarie, se găsesc acţiunile Erste Group Bank (EBS), care au cunoscut o apreciere de 2,34% în raport cu moneda unică europeană.

În intervalul menţionat, cotaţia EBS a variat între o scădere de 2,7%, înregistrată în data de 22 ianuarie şi o creştere de 5,5%, consemnată în ziua de 25 ianuarie, când banca a anunţat că se aşteaptă pentru anul 2018 la un profit net de aproximativ 1,8 miliarde de euro, mai mare decât cel din 2017 şi că intenţionează să propună acţionarilor un dividend brut de 1,4 euro/titlu, peste cel din rezultatul anului 2017, de 1,2 euro/titlu.

Valoarea transferurilor cu titlurile Erste Group Bank la Bucureşti, pentru perioada analizată, este de 323.798,8 lei, în condiţiile în care peste 70% din această sumă o reprezintă transferurile efectuate în şedinţa din 25 ianuarie, când s-au tranzacţionat titluri EBS în valoare de 235.449,2 lei.

După primele nouă luni ale anului trecut, Erste Group a înregistrat un profit net de 1,23 miliarde de euro, în creştere cu 24,4%, faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului 2017.

Capitalizarea Erste Group Bank este de 61,8 miliarde de lei, o valoare enormă dar în acelaşi timp irelevantă pentru Bursa de Valori Bucureşti, deoarece grupul bancar este listat şi la bursa din Viena, unde se realizează grosul tranzacţiilor cu acţiunile emitentului, în comparaţie cu care schimburile cu acţiunile EBS la Bucureşti sunt infime.

Cu o apreciere de 2%, în intervalul 22 - 29 ianuarie, acţiunile Transilvania Broker de Asigurare (TBK) completează podiumul rentabilităţilor de la BVB.

În perioada avută în vedere, cotaţia emitentului a oscilat între o depreciere de 4,51%, înregistrată în data de 28 ianuarie şi o creştere de 3,43%, consemnată în ultima şedinţă a perioadei menţionate, suma transferurilor cu titlurile TBK, în intervalul menţionat, fiind de 46.699,35 de lei.

După primele nouă luni ale anului 2018, compania a obţinut un profit net de 2,86 milioane de lei, cu circa 21% peste cel realizat în primele nouă luni ale anului anterior.

Transilvania Broker de Asigurare are o capitalizare de circa 30,12 milioane de lei.

Astfel, privit în ansamblu, rulajul total consemnat de acţiunile celor mai rentabile trei societăţi de la BVB, pentru întreaga perioadă avută în vedere, a fost de 375.363,64 lei, cu mult sub cel înregistrat de titlurile OMV Petrom (SNP), cel mai rentabil emitent din indicii BET şi BET-XT, care a cumulat transferuri numai în piaţa "regular" de 1.376.221,15 lei doar în data de 29 ianuarie, ultima zi din perioada avută în vedere, la care se adaugă un transfer "deal" în sumă de zece milioane de lei.

În acelaşi timp, variaţiile preţului acţiunii SNP în intervalul avut în vedere au fost mai reduse decât a celor mai rentabile trei acţiuni de la BVB, cotaţia grupului petrolier oscilând între o scădere de 1,09%, consemnată în data de 29 ianuarie şi o creştere de 1,26%, bifată în şedinţa din 25 ianuarie.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece companii de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat cu 4,33%, în perioada 22 - 29 ianuarie, în timp ce indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a înregistrat o scădere de 3,95%, în acelaşi interval.

Cu un avans de 1,75%, în perioada 22 - 29 ianuarie, titlurile SNP sunt singurele acţiuni din componenţa ambelor coşuri de acţiuni care s-au apreciat, în intervalul menţionat.

Marţi, 29 ianuarie, cotaţia SNP a coborât cu 1,09%, până la preţul de 0,318 lei, în contextul unei lichidităţi de 4,3 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 7,98 milioane de unităţi.

Ponderea titlurilor companiei în indicele BET este de 18,79%, în timp ce în cazul coşului de acţiuni extins, importanţa OMV Petrom este de 16,05%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o depreciere de 1,84%, în intervalul 22 - 29 ianuarie, toate componentele sale înregistrând scăderi, în perioada menţionată.

Acţiunile FP, ce au coborât cu 1,57%, în raport cu moneda euro, reprezintă titlurile cu cea mai redusă depreciere din cadrul indicelui financiar, în intervalul avut în vedere.

În data de 29 ianuarie, cotaţia FP a stagnat la preţul de 0,815 lei, pe fondul unui rulaj de 7,37 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare de tranzacţionare, de circa 4,42 milioane de unităţi.

Ponderea acţiunilor FP în indicele financiar este de 27,89%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 21 - 28 ianuarie, este condus de titlurile OTP Real Estate & Construction, care au crescut cu 0,52%.

Pe poziţia a doua a acestui top se găsesc unităţile fondului OTP Dollar Bond, care au avut un avans de 0,13%, podiumul acestui clasament fiind completat de fondul BT Index Austria ATX, ale cărui titluri s-a apreciat cu 0,1%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,18%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,96%, în intervalul 22 - 29 ianuarie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul precizat, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,96%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, s-a retras cu 6,44%, în perioada 22 - 29 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 10:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de aproximativ 3.460 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 60,6 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb