Marcând o creştere de 5,34%, în intervalul 22 februarie-1 martie, în raport cu moneda euro, acţiunile Turism Felix (TUFE) au urcat pe poziţia secundă în topul aprecierilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.
În data de 22 februarie, chiar cu o şedinţă bursieră înaintea celei din 25 februarie, când compania şi-a prezentat rezultatele financiare preliminare pentru 2018, preţul acţiunii a urcat cu 6,47%, pe fondul unui volum de 11.051 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de 8.434 de titluri.
Pentru restul şedinţelor bursiere din perioada 22 februarie-1 martie, preţul acţiunii operatorului hotelier a oscilat între o apreciere de 1,35%, consemnată pe 26 februarie, în contextul unui rulaj de 7.227 de acţiuni, respectiv o depreciere de 0,67%, apărută în data de 27 februarie, pe fondul unui volum de doar 459 de unităţi.
În anul 2018, Turism Felix a obţinut un profit net de 11,25 milioane de lei, reprezentând o creştere de 161% faţă de profitul net obţinut în anul anterior, evoluţie apărută pe fondul unui avans de 32% a cifrei de afaceri, până la 79,39 milioane de lei.
George Brande, trader în cadrul Interfinbrok, ne-a transmis: "Titlurile din industria hotelieră au beneficiat de voucherele de vacanţă acordate în sectorul bugetar şi au raportat profituri în creştere de trei şi chiar şase ori (n.r. grupul Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră a raportat pentru 2018 un profit net preliminar de 5,83 ori mai mare decât în 2017, de 9,4 milioane de lei)".
Acţionarii Turism Felix sunt convocaţi, în data de 5 aprilie, pentru aprobarea distriburii unui dividend brut în valoare totală de 4,61 milioane de lei (45,47% din profit), echivalentul unui dividend de 0,0093/titlu, care, raportat la preţul unitar al acţiunii TUFE din 1 martie, de 0,298 lei, oferă un randament de 3,12%.
De menţionat că emitentul are o capitalizare şi lichiditate redusă, elemente care favorizează oscilaţii mari de preţ.
Valoarea de piaţă a societăţii la BVB este de circa 147,85 milioane de lei.
Pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la bursa locală, în intervalul 22 februarie - 1 martie, s-au clasat titlurile Aages (AAG), care au înregistrat o creştere de 6,21%, în raport cu moneda unică europeană, ultima treaptă a acestui podium fiind ocupat de acţiunile Erste Group Bank (EBS), cu un avans al cotaţiei de 4,82%.
Toţi cei trei indici analizaţi au înregistrat deprecieri ale cotaţiilor, în perioada menţionată, cea mai redusă fiind a indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), care a consemnat o scădere de 0,49%, în raport cu moneda unică europeană.
Indicele BET-XT, care include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a suferit cea mai accentuată depreciere, de 0,99%, în raport cu moneda unică europeană.
Preţul acţiunii SIF Transilvania (SIF3) a crescut cu 1%, în perioada 22 februarie-1 martie, cotaţia SIF3 având cel mai bun parcurs din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, în perioada menţionată.
Totodată, indicele BET a consemnat o depreciere de 0,94%, în raport cu moneda euro, în condiţiile în care preţul acţiunii Banca Transilvania (TLV) a înregistrat un avans de 0,92%, în perioada 22 februarie-1 martie, cel mai bun parcurs dintre toate componentele ce cuprind referinţa bursei noastre.
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 21-28 februarie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, care au urcat cu 0,68%.
Pe următoarele două locuri în acest top se află titlurile BRD Simfonia şi Erste Bond Flexible RON, care s-au apreciat cu 0,59%.
Cotaţia aurului a cunoscut o scădere de 1,33%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a consemnat o apreciere de 0,39%, în intervalul 22 februarie-1 martie.
Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,42%.
Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a cunoscut un picaj de 7,14%, în perioada 22 februarie-1 martie.
Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de circa 3.674 de dolari.
Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 66 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".
• Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.