CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 23 - 29 NOIEMBRIE SIF Banat - Crişana, liderul creşterilor din BET-FI

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 3 decembrie 2018

SIF Banat - Crişana, liderul creşterilor din BET-FI

Titlurile SIF Banat - Crişana (SIF1), care au înregistrat o creştere de 3,16%, în intervalul 23 - 29 noiembrie, în raport cu moneda euro, reprezintă acţiunile cu cel mai bun comportament din cadrul indicelui BET-FI, care include cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) plus Fondul Proprietatea (FP), în perioada menţionată.

În cele şase zile bursiere cuprinse în intervalul analizat, cotaţia SIF1 s-a tranzacţionat între o apreciere de 3,13%, înregistrată în şedinţa din 23 noiembrie, pe fondul unui rulaj de 54.162 de titluri, sub media celor 20 de şedinţe anterioare, de 92.327 de acţiuni, şi o depreciere de 0,87%, consemnată pe 26 noiembrie, în contextul unui rulaj de 31.759 de unităţi.

Totodată, creşterea SIF1 în intervalul 23 - 29 noiembrie a fost completată de o apreciere importantă, avută în data de 29 noiembrie, de 2,61%, în contextul unui volum tranzacţionat de 75.689 de acţiuni, de asemenea sub media ultimelor 20 de şedinţe.

Practic, creşterea marcată de titlurile SIF1 a avut loc pe fondul unei lichidităţi reduse, ceea ce indică interesul relativ redus al participanţilor pieţei pentru acţiunile emitentului, în sigura şedinţă bursieră din intervalul 23 - 29 noiembrie în care activitatea cu titlurile societăţii de investiţii financiare s-a situat peste media ultimei luni de tranzacţionare, cotaţia a stagnat.

Totuşi, din punct de vedere tehnic, titlurile SIF1 se situează pe o tendinţă descendentă pe termen mediu şi lung, cotaţia acţiunii tranzacţionându-se sub mediile mobile simple (instrumente folosite, îndeosebi, pentru identificarea trendului unui activ financiar listat) de 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp.

Odată cu saltul preţului acţiunii din data de 29 noiembrie, cotaţia SIF1 a depăşit media mobilă simplă de 20 de zile, o eventuală evoluţie în următoarele şedinţe peste acest reper confirmând înscrierea acţiunii societăţii de investiţii financiare pe un trend ascendent, pe termen scurt, pe graficul zilnic.

Pentru primele nouă luni ale acestui an, SIF Banat - Crişana a raportat un profit net de aproximativ 65,5 milioane lei, în creştere cu 18,45% faţă de cel din perioada similară a anului trecut, de 55,26 milioane lei, în timp ce valoarea activelor totale deţinute la data de 30 septembrie 2018 a fost de 2,612 miliarde lei, în creştere cu 5% faţă de valoarea celor existente la sfârşitul anului 2017.

Pentru finalul lunii octombrie, societatea de investiţii financiare a raportat o Valoare Unitară a Activului Net (VUAN) de 5,2419 lei/unitate, care, raportat la cotaţia SIF1 din data de 29 noiembrie, de 2,36 lei, oferă un discount de tranzacţionare de aproape 55%.

Valoarea de piaţă a emitentului la BVB este de circa 1,22 miliarde de lei.

Ponderea titlurilor SIF1 în indicele financiar, care a crescut cu 1,08%, în perioada 23 - 29 noiembrie, este de 17,78%.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 1,73%, în intervalul 23 - 29 noiembrie, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei noastre a avut un avans de 1,68%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost marcată de titlurile Nuclearelectrica (SNN), al căror randament a fost, în perioada menţionată, de 5,83%.

Joi, 29 noiembrie, cotaţia SNN a urcat cu 1,92%, pe fondul unui volum de 189.627 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de 164.919 de unităţi.

În perioada 30 octombrie - 29 noiembrie, preţul titlurilor SNN a crescut cu 21,86%, în raport cu moneda unică europeană, a patra cea mai mare creştere de la BVB, în ansamblu, şi prima în comparaţie cu emitenţii care compun indicele BET, pentru perioada de raportare menţionată.

Pe locul întâi în topul rentabilităţilor de la bursa locală, în intervalul 23 - 29 noiembrie, s-au clasat titlurile Electromagnetica (ELMA), care au înregistrat o apreciere de 6,35%, în raport cu moneda unică europeană.

Pe poziţia secundă în această ierarhie s-au situat acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), care au crescut cu 6,05%, în timp ce titlurile SNN completează podiumul celor mai rentabili emitenţi de la bursa locală, în intervalul 23 - 29 noiembrie. Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 21 - 28 noiembrie, este condus de titlurile OTP Global Mix, care au urcat cu 1,11%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Fortuna Classic, cu o creştere de 1,07%, în timp ce titlurile OTP Real Estate & Construction, care s-au apreciat cu 0,98%, s-au situat pe ultima treaptă a podiumului fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a cunoscut o apreciere de 0,32%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a consemnat o creştere minoră de 0,05%, în intervalul 23 - 29 noiembrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,07%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a cunoscut o creştere de 7,37%, în intervalul 23 - 29 noiembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, la ora 11:45, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de circa 4,161 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 73,2 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb