Titlurile Banca Transilvania (TLV), una dintre cele mai importante societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au înregistrat o creştere de 0,83%, în raport cu moneda euro, în perioada 23 - 30 iulie, enumerându-se astfel printre puţinele acţiuni cu randament pozitiv din indicele BET.
Grupul financiar îşi va prezenta, în data de 20 august, rezultatele obţinute în primul semestru al anului.
Alin Brendea, directorul de operaţiuni al Prime Transaction, a scris, în ultima sa analiză: "O economie care a crescut în ultimul an peste aşteptări şi o inflaţie care începe să scadă, însă nu de o maniera convingătoare, formează unul dintre cele mai bune scenarii pentru bănci. Activitatea de creditare creşte, creditele neperformante se menţin la niveluri minimale iar, cel mai important, dobânzile se păstrează ridicate oferind o remunerare excelentă activelor bancare".
În acest context, în opinia brokerului ne putem aştepta ca băncile să livreze rezultate pozitive, chiar dacă în cazul lor este posibil ca efectul de bază să nu fie foarte favorabil, în condiţiile în care, în trimestrul al doilea al anului trecut, acestea au obţinut de asemenea rezultate excelente. "După cum ne-a obişnuit la ultimele raportări financiare, Banca Transilvania pare mai bine plasată pentru a extrage mai multă profitabilitate din acest mediu economic", spune Alin Brendea.
Recent, grupul financiar din Cluj a anunţat că a finalizat preluarea OTP Bank România, precum şi celelalte subsidiare OTP Group din ţara noastră, printr-o tranzacţie ce s-a ridicat la 347,5 milioane euro.
La finele lunii iunie, deţinerea fondurilor de pensii Pilon II era de aproape 26,3% din Banca Transilvania, peste deţinerea de 25,9% din mai. Creşterea provine din achiziţiile realizate de fondul Vital, administrat de Carpathia Pensii, ce şi-a mărit deţinerea de la 1,78% în mai, la 2,31% în iunie.
Pe de altă parte, findurile AZT Viitorul Tău, Metropolitan Life şi cel administrat de BCR Pensii şi-au diminuat uşor investiţia în acţionariatul băncii din Cluj, conform datelor disponibile pe site-ul desprepensiiprivate.ro.
Vânzările apar şi în contextul în care, legislaţia impune o limită de deţinere a fondurilor de pensii de 5% într-un emitent ce nu are statul drept acţionar majoritar.
În perioada 23 - 30 iulie, topul randamentelor din indicele BET a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea, cu plus 5,1%, urmate de titlurile Aquila, cu plus 1,96%. Acţiunile Banca Transilvania s-au situat pe poziţia a treia.
• Indici - depreciere de 0,89% pentru BET - XT
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 0,67%, în perioada 23 - 30 iulie. Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,57%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a depreciat cu 0,89%, în perioada menţionată.
• Zentiva - cel mai mare randament dintre acţiunile din Piaţa Reglementată de la BVB
Acţiunile Zentiva, se situează în topul randamentelor din Piaţa Reglementată de la BVB, din intervalul 23 - 30 iulie, cu o creştere de 16,89%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea s-au clasat titlurile Fondul Proprietatea, iar pe poziţia a treia se află acţiunile ElectroArgeş, ce au urcat cu 4,04%, în raport cu euro, în perioada avută în vedere.
• Fonduri de investiţii - randament de 5,83% pentru FDI Audas Piscator
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 22 - 29 iulie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 5,83%. Titlurile OTP Dinamic Clasa E s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 0,53%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Dinamic Clasa L care au urcat cu 0,5%.
Bitcoin a avut o creştere de 0,4%, în perioada 23 - 30 iulie, iar cotaţia aurului a urcat cu 0,43%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,05%, în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2024, 21:05)
Stai ca prin septembrie-octombrie baga Ciolacu o ordonanta misto prin care sanchi va colecta mai multi bani la buget. O sa scada mult TLV cand vor afla actionarii ca profitul se va diminua din cauza ordonantei.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2024, 08:12)
Iar tu astepti, cu sacul cu bani, sa cumperi atunci?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.08.2024, 00:57)
BT cel mai tare emitent de la BVB de peste 20 de ani,
"daca nu te pricepi, tacerea e de aur"