CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 23 - 30 MAI SIF Moldova urcă pe podiumul rentabilităţilor bursei noastre

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 3 iunie 2019

SIF Moldova urcă pe podiumul rentabilităţilor bursei noastre

Marcând un salt de 9,61%, în intervalul 23 - 30 mai, în raport cu moneda euro, acţiunile SIF Moldova (SIF2) reprezintă titlurile cu al doilea cel mai bun parcurs din rândul tuturor emitenţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Este un parcurs ce apare în contextul în care titlurile societăţilor care compun indicele BET-FI, respectiv cele cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), au fost impulsionate de sentimentul pozitiv ce a caracterizat ultimele şedinţe de tranzacţionare de la BVB, dar în special, în cazul SIF-urilor, de proiectul de lege privind eliminarea pragului de deţinere ce a fost aprobat în şedinţa de guvern de joi, 30 mai, şi trimis în Parlament.

Practic, cotaţia societăţii de investiţii financiare cu sediul în Bacău a oscilat între o scădere de 0,42%, suferită în data de 23 mai, apărută pe fondul unui rulaj de 105.241 de unităţi şi o creştere de 3,67%, avută în şedinţa din 30 mai, când volumul tranzacţionat cu titlurile SIF2 a crescut la 413.757 de acţiuni, al patrulea cel mai mare din an, cu mult peste media ultimei luni de tranzacţionare, situată la 107.987 de titluri.

Totodată, în şedinţele din 28 şi 29 mai au fost realizate două tranzacţii "deal" în cadrul cărora s-au mai transferat 2.350.000 de titluri SIF2, echivalentul a aproximativ 0,231% din capitalul social al emitentului.

În ansamblu, BET-FI a marcat creşteri în ultimele trei şedinţe din intervalul menţionat, cea mai importantă fiind înregistrată în data de 30 mai, când coşul de acţiuni al societăţilor de invetiţii a câştigat 1,325.56 de puncte, echivalentul unui salt de 3,68%.

În primele trei luni din acest an, SIF Moldova a realizat un profit net de 1,69 milioane de lei, de aproape şase ori mai mare faţă de cel înregistrat la finele lunii martie 2018, îndeosebi ca urmare a obţinerii unor venituri brute din dividende de 1,55 milioane de lei, cu mult peste cele doar 0,008 milioane de lei raportate pentru primele trei luni din 2018.

La data de 30 mai 2019, Valoarea Unitară a Activului Net al SIF Moldova era de 1,8504 lei care, raportată la cotaţia SIF2 din aceeaşi zi, oferă un discount de tranzacţionare de circa 31%.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa locală, a marcat un avans de 3,51%, în perioada 23 - 30 mai, în timp ce indicele BET-FI a urcat cu 4,71%, cel mai bun parcurs din rândul coşurilor de acţiuni analizate.

Din cadrul celor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile SIF2, ce au o pondere de 18,61% în indicele BET-FI, respectiv de 3,34% în BET-XT.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat cu 3,36%, în intervalul menţionat mai sus, cea bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei noastre fiind marcată de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au avut un salt de 8,55%, în raport cu moneda euro.

Cu o pondere de 20,69% în indicele BET, titlurile grupului financiar din Cluj au cea mai mare importanţă în principalul coş de acţiuni al pieţei noastre.

Topul randamentelor titlurilor de la Bursa de Valori Bucureşti, în intervalul 23 - 30 mai, este condus de acţiunile Conted (CNTE), ce au crescut cu 13,96%, în timp ce pe poziţia a treia se află tot titlurile TLV.

Pe prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, din perioada 22 - 29 mai, se află titlurile ETF - BET Tradeville, ce au raportat o creştere de 4,77%.

Unităţile fondului de investiţii Certinvest BET Index au avut un plus de 4,15%, în timp ce titlurile BT Index Romania ROTX s-au apreciat cu 3,83%.

Cotaţia aurului s-a depreciat marginal cu 0,02%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,04%, în intervalul 23 - 30 mai.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, pentru perioada menţionată, în timp ce randamentul depozitelor în lei a fost de 0,07%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 5,59%, în intervalul 23 - 30 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 14:30, criptovaluta se tranzacţiona la nivelul de 8.271 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 146,9 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb