CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 23 MARTIE - 30 MARTIE SIF Transilvania - performerul emitenţilor din BET­-FI

A. I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 3 aprilie 2018

SIF Transilvania - performerul emitenţilor din BET­-FI

Beneficiind de un avans de 1,49%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână (intervalul 23 - 30 martie), acţiunile SIF Transilvania (SIF3), reprezintă singurele titluri dintre cele cinci ale societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri) care s-au apreciat, în perioada menţionată.

În intervalul avut în vedere, cotaţia SIF3 a crescut în doar două şedinţe de tranzacţionare, cea mai mare apreciere, de 1,32%, fiind consemnată pe data de 27 martie, pe fondul unui volum de 815.593 de acţiuni, sub media celor 20 zile anterioare, de circa un milion de unităţi. Cu o zi în urmă, pe 26 martie, preţul acţiunii societăţii urca cu 0,22%, în contextul unor transferuri de 747.376 de unităţi.

În restul şedinţelor de tranzacţionare incluse în perioada menţionată, cotaţia societăţii de investiţii financiare fie a stagnat, fie s-a depreciat marginal, pe fondul unor volume reduse.

Singura zi în care rulajul consemnat de titlurile SIF3 a depăşit media lunii anteriore de tranzacţionare a fost 23 martie, când au fost transferate 1,9 milioane de unităţi, preţul acţiunii coborând, în acea şedinţă, cu 0,44%.

Astfel, se observă că performanţa avută de cotaţia SIF3 a apărut pe fondul unor rulaje reduse, ceea ce reflectă interesul redus al participanţilor pieţei pentru titlurile societăţii de investiţii financiare.

În perioada 26 - 30 martie, SIF3 îşi răscumpăra 1.178.832 de acţiuni proprii, la preţuri situate între 0,2272 lei/unitate şi 0,2295 lei/unitate.

Achiziţiile fac parte din programul de răscumpărare pentru maxim 1% din acţiuni, aprobat în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, din data de 15 decembrie 2017.

Preţul minim este egal cu cel de piaţă al acţiunilor societăţii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din momentul efectuării achiziţiei, iar cel maxim de 0,32 lei/acţiune, destinaţia programului fiind reducerea capitalului social.

Pe data de 29 martie, directoratul SIF3 completa convocatorul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) din data de 27 aprilie cu puncte privind aprobarea revocării lui Constantin Frăţilă şi a lui Crinel Valer Andănuţ, din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere, dar şi privind aprobarea pornirii acţiunii în răspundere împotriva lui Mihai Fercală - Preşedinte Executiv/Director General al societăţii de investiţii financiare, potrivit unui raport al SIF3, remis bursei.

Cu o zi în urmă, societatea anunţa primirea unei cereri de completare a convocatorului AGOA din aprilie cu o propunere privind aprobarea pornirii unei acţiuni în răspundere împotriva Directoratului, venită din partea unui grup de acţionari cu deţineri cumulate de 5,000234%, motivele invocate de aceştia fiind "legate de pretinse nerespectări ale legislaţiei pieţei de capital, sancţiuni aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, pretinsa manipulare a pieţei şi un pretins management neperformant şi defectuos al Directoratului".

Totodată, în şedinţa din aprilie, acţionarii trebuie să aprobe consolidarea, prin creşterea valorii nominale a acţiunilor concomitent cu reducerea numărului total de acţiuni. Conform convocatorului, 50 de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei/titlu vor deveni o acţiune cu valoarea nominală de 5,00 lei/titlu.

Pe data de 9 martie, conducerea SIF3 propunea acţionarilor distribuirea unui dividend din rezultatul anului 2017 de 0,01 lei/unitate, care, raportat la preţul de închidere a titlurilor SIF3 din data de 29 martie, de 0,229 lei/titlu, oferă un randament brut al dividendului de 4,37%, se arată în raportul societăţii de brokeraj Prime Transaction, publicat pe data de 30 martie.

Potrivit analiştilor, randamentul oferit de SIF3 este cel mai mare dintre toate randamentele celor cinci SIF­-uri, pe următorul loc situându-se SIF Muntenia (SIF4), cu 3,75%.

Din punct de vedere tehnic, cotaţia SIF3 se află pe un trend descendent pe toate cele trei orizonturi de timp - scurt, mediu şi lung, preţul acţiunii tranzacţionându-se sub mediile mobile simple (media mobilă reprezintă un instrument de analiză tehnică folosit, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui titlu financiar cotat) de 20, 50 şi 200 de zile ce definesc aceste termene.

În anul 2017, SIF3 a înregistrat un profit net de 64,23 milioane de lei , în scădere cu 6,6% faţă de cel din 2016.

Ponderea titlurilor societăţii de investiţii financiare în indicele BET-FI, care a scăzut cu 0,93%, în intervalul de timp menţionat este de 6,28%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale pieţei, cu excepţia SIF-urilor, a urcat, în perioada 23 - 30 martie, cu 0,78%, în raport cu moneda euro.

Din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei, cea mai bună evoluţie a fost consemnată de acţiunile OMV Petrom (SNP), a căror apreciere a fost de 2,42%, în perioada avută în vedere.

Vineri, 30 martie, cotaţia SNP creştea cu 0,32%, pe fondul unui rulaj de doar 439.695 de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anteriore, de circa 11,83 milioane de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a urcat cu 0,61%, în raport cu moneda euro, în perioada 23 - 30 martie.

Din cadrul indicelui extins, cea mai mare creştere a fost bifată de acţiunile Alro Slatina (ALR), a căror apreciere a fost de 13,87%, în intervalul menţionat.

Pe data de 30 martie, preţul titlurilor producătorului de aluminiu scădea cu 1,04%, pe fondul unui volum de 22.499 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare de circa 47.860 de acţiuni.

Topul rentabilităţilor de la BVB este condus tot de acţiunile ALR, pe locul al doilea aflându-se titlurile Prefab (PREH), cu o creştere de 12,61%.

Podiumul acestei ierarhii este completat de acţiunile Romcarbon (ROCE), a căror creştere a fost de 11,85%, în raport cu moneda euro.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 22 martie - 29 martie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, cu un randament de 0,5%.

Pe poziţia a doua a acestui top se află BT Index Romania ROTX, cu o creştere de 0,49%, podiumul fiind completat de titlurile FDI Audas Piscator, cu o rentabilitate de 0,48%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 1,3%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,16%, în intervalul 23 - 30 martie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,2%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 18,55%, în intervalul 23 - 30 martie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 7.050 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 120,2 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb