Acţiunile SIF2 Moldova s-au apreciat cu 6,99%, în perioada 24-31 mai, reprezentând cea mai mare creştere de la Bursa de Valori Bucureşti, şi propulsând indicele SIF-urilor, BET-FI, la +2,27%, în perioada analizată.
Topul creşterilor a fost completat de "Romgaz" (+6,49%) şi "Oltchim" (+5,13%).
Romgaz şi-a bugetat pentru anul acesta venituri totale în scădere cu aproape 16%, la 3,8 miliarde de lei, dar mizează pentru perioada 2017-2018 pe o redresare a încasărilor. Astfel, compania estimează că în 2017 va putea genera încasări de 4,27 miliarde de lei. Scăderea veniturilor ar urma să fie acompaniată anul acesta de o scădere similară, de circa 16%, a profitului brut până la 1,2 miliarde de lei.
Combinatul chimic "Oltchim" a înregistrat un profit brut de 1,3 milioane euro, în primul trimestru din acest an, şi o cifră de afaceri de 37,8 milioane de euro.
La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a anunţat că a deschis o investigaţie aprofundată, pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.
În aprilie anul trecut, ca urmare a rămânerii definitive a deciziei judecătoreşti de aprobare a planului de reorganizare, combinatului Oltchim i-au fost şterse datorii de 2,38 miliarde lei. În urma acestei anulări, datoriile totale ale companiei au scăzut de la 3,74 la 1,36 miliarde lei.
Înafară de BET-FI, indicii principali ai BVB au fost uşor pe minus, în intervalul analizat.
Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a coborât cu 0,71%, în timp ce indicele extins BET-XT s-a depreciat cu 0,03%, raportat la euro.
Pe segmentul fondurilor de investiţii, cel mai mult au crescut titlurile "Active Dinamic", cu 3,55%, în perioada analizată.
Acestea au fost urmate de două fonduri administrate de BT Asset Management - "BT Austria ATX" (+2,87%) şi "BT Index Romania ROTX" (+2,77%).
Cotaţia aurului a scăzut cu 2,15%, în timp ce moneda naţională a stagnat faţă de euro.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.