CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 OCTOMBRIE - 26 NOIEMBRIE BET-FI a crescut, impulsionat de răscumpărările FP

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 28 noiembrie 2013

BET-FI a crescut, impulsionat de răscumpărările FP

Ursache a anunţat ieri că vrea creşterea pragului la SIF-uri

Update 14:41 În urma unei tranzacţii, acţionarul Adrian Andrici deţine 16,15% din Impact

Acţionarul Adrian Andrici a ajuns să deţină 16,15% din acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP), în urma unei tranzacţii efectuate pe piaţa de capital, arată Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Andrici controla înainte un număr de 27,31 milioane acţiuni, reprezentând 13,8% din titlurile IMP.

---

BET-FI, care reuneşte cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF-uri) şi Fondul Proprietatea (FP) a fost, în perioada 25 octombrie - 26 noiembrie, indicele care a performat cel mai bine la BVB, crescând în această lună cu 9,52%.

Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la "Intercapital Invest", observă că BET-FI este indicele de la Bursă care s-a apreciat cel mai mult în ultima lună, dar consideră că acest lucru survine după o perioadă de timp în care indicele "nu a arătat mare lucru".

În privinţa evoluţiei BET-FI, domnul Mureşian consideră că trebuie luată în considerare şi oferta răscumpărării de acţiuni proprii demarată de Fondul Proprietatea, care, în opinia domniei sale, a avut efectul să ridice preţul acţiunilor FP.

BET FI a crescut ieri cu 2,18%

Ieri, BET-FI a crescut cu 2,18% pe fondul declaraţiilor lui Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil pe piaţa de capital, potrivit cărora pragurile de deţinere la BVB şi SIF-uri ar putea fi modificate. Domnia sa susţine că nu este niciun stat european care să aibă praguri la Burse, întrucât este o îngrădire a dreptului de proprietate. Decizia va fi, însă, luată de Parlament. În prezent, pragul de deţinere la SIF-uri este de 5%, acesta fiind ridicat în luna ianuarie 2012, de la 1%, deşi iniţial proiectul viza eliminarea pragului de deţinere.

Vicepreşedintele ASF a amintit că există aproape nouă milioane de persoane care deţin pachete foarte mici de acţiuni la SIF-uri, din perioada privatizării în masă, când au fost înfiinţate aceste societăţi.

Adrian Simionescu, directorul general al "Vienna Investment Trust", este de părere că ridicarea pragului la SIF-uri va avea un efect de creştere a valorii acestora. De asemenea, domnia sa vede acelaşi efect şi dacă SIF-urilor li se va permite să cumpere acţiuni ale celorlalte SIF-uri.

Domnia sa îşi doreşte ridicarea pragului de deţinere sau chiar desfiinţarea acestuia şi ne-a declarat: "Cred că pragurile trebuie ridicate. Acestea sunt nişte măsuri care nu mai au legătură cu realitatea. Acum, piaţa noastră este matură şi nu mai avem nevoie de praguri".

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al "Intercapital Invest", se aşteaptă ca pe viitor să asistăm la o evoluţie ascendentă a fondurilor din componenţa BET-FI, în acest sens declarându-ne: "Mă aştept la evoluţii pozitive pentru majoritatea companiilor listate la Bursă, inclusiv pentru societăţile financiare".

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni "Estinvest", este de părere că evoluţia pozitivă a BET-FI a survenit în ultima perioadă a intervalului măsurat. Directorul de operaţiuni al "Estinvest" atribuie aprecierea indicelui BET-FI, în perioada analizată, şi datorită ofertei răscumpărării acţiunilor FP, societate care are o pondere însemnată în indicele BET-FI (30,77%).

Domnia sa ne-a mai spus că, având în vedere cele mai recente ştiri despre SIF-uri se aşteaptă ca, până la sfârşitul anului, societăţile componente indicelui analizat să îşi continuie trendul ascendent.

Un alt broker din piaţă consideră că propunerea de majorare a pragului la SIF-uri le-a impulsionat cotaţiile, acest lucru putându-se vedea în piaţă. Potrivit brokerului, un alt motiv de apreciere ale celor cinci SIF-uri este discuţia pe tema acceptului ca un SIF să poată cumpăra acţiuni ale altui SIF.

Brokerii susţin că, ieri, SIF1 Muntenia a avansat cu 4,65%, iar SIF1 Banat-Crişana cu 4,06%, ceea ce arată că piaţa se aşteaptă ca cele două SIF-uri să-şi cumpere reciproc acţiunile, asta în condiţiile în care SIF1 controlează SAI Muntenia, administratorul SIF4.

În perioada 25 octombrie - 26 noiembrie, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a apreciat cu 3,91%, în timp ce indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, a avansat cu 6,1%.

Acţiunile Impact, din creştere în creştere

Compania listată la Bursă, care a crescut cel mai mult în această perioadă, a fost Impact Developer&Contractor (IMP), cotaţia IMP crescând în acest interval de timp cu 44,55%, creştere realizată pe volume mai mari decât de obicei.

La cumpărare de acţiuni Impact au intrat, în acest interval, atât Gheorghe Iaciu (cel mai mare acţionar al companiei), Adrian Andrici (al doilea cel mai mare acţionar al societăţii), precum şi directorul general al Impact, domnul Lucian Claudiu Mateescu. Numai marţi, 26 noiembrie, cele trei persoane au cumpărat 10.151.564 titluri IMP, reprezentând 5,13% din capitalul social al companiei, potrivit unor comunicate remise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cotaţia "Impact" a avansat, ieri, cu 15%, procent maxim permis.

Al doilea plasament, din punctul de vedere al aprecierii cotaţiei, a fost producătorul de motoare, generatoare şi transformatoare electrice "Electroputere" (simbol EPT), care s-a apreciat, în perioada analizată, cu 41,98%.

Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la "Intercapital Invest", ne declarase, în urmă cu o lună: "Mă aştept ca, în perioada următoare, să vedem o volatilitate ridicată pentru titlurile EPT, cu reveniri foarte ample şi corecţii pe măsură".

Locul trei al clasamentului randamentelor aduse de acţiunile cotate la BVB revine iFond Financial România (IFR), a cărei cotaţie a crescut cu 17,83% în intervalul de timp analizat.

Evoluţia preţului aurului şi-a continuat trendul descendent, înregistrând o scădere, în intervalul 25 octombrie - 26 noiembrie, cu 4,93%. Ieri, uncia de aur se tranzacţiona în jurul preţului de 1.250 dolari, pe pieţele internaţionale.

Fondul "Certinvest BET-FI Index" a urcat, în perioada studiată, cu 8,25%, depăşind cele mai bune randamente ale depozitelor bancare în lei (0,62%, obţinute la Credit Europe Bank) şi cele în euro (0,23%, încasate de la ATE Bank, Marfin Bank sau Piraeus Bank România).

Imediat după fondul administrat de "Certinvest", în rândul fondurilor de investiţii, au urmat, în materie de randament, "Raiffeisen România Acţiuni", care a crescut cu 7,59%, şi "Erste Equity România", care a progresat cu 7,46%.

În intervalul 25 octombrie - 26 noiembrie, leul s-a apreciat faţă de moneda unică europeană cu 0,22%. Pe 25 octombrie, cursul afişat de Banca Naţională a României (BNR) era de 4,4537 lei/euro, iar pe 26 noiembrie, de 4,4438 lei/euro.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb