CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 IANUARIE - 2 FEBRUARIE Fondul Proprietatea a preluat conducerea în BET-FI, după reluarea răscumpărărilor

(A.A.)
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 februarie 2016

Fondul Proprietatea a preluat conducerea în BET-FI, după reluarea răscumpărărilor

Radu Ciofu, Admiral Markets: "Evoluţia monedei naţionale va fi, probabil, una de apreciere, ţinta principală fiind nivelul de 4,5 lei pentru un euro"

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au apreciat cu 7,39%, raportat la euro, în perioada 26 ianuarie - 2 februarie 2016, reprezentând cel mai bun plasament din cadrul indicelui BET-FI, care urmăreşte evoluţia SIF-urilor şi a FP.

Gabriel Aldea, director general adjunct în cadrul "Intercapital Invest", ne-a spus, marţi, că evoluţia pozitivă a titlurilor FP se datorează, probabil, reînceperii răscumpărărilor direct din piaţă de către fond.

Fondul Proprietatea a anunţat, pe 25 ianuarie, că a suspendat procesul privind derularea ofertei publice de cumpărare a acţiunilor proprii în cadrul celui de al şaselea program de răscumpărare, din cauza volatilităţii de pe piaţa de capital. Pe 14 ianuarie 2016, Fondul depusese spre aprobare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documentaţia pentru iniţierea unei oferte publice de cumpărare, însă ulterior a solicitat retragerea Ofertei.

Totodată, administratorul Fondului a anunţat reluarea, în data de 28 ianuarie 2016, a execuţiei zilnice a programului de răscumpărare în ceea ce priveşte acţiunile listate pe Bursa de Valori Bucureşti şi GDR-urile listate pe London Stock Exchange.

Cel de-al şaselea program de răscumpărare al FP a fost aprobat prin Hotărârea Acţionarilor nr. 5/27 aprilie 2015.

Prin oferta publică anulată, FP intenţiona să răscumpere până la 430.000.000 acţiuni (atât sub formă de acţiuni, cât şi de GDR-uri) de la acţionarii Fondului.

Impulsionat de titlurile FP, indicele BET-FI a înregistrat o apreciere de 3,53%, raportată la euro, în perioada analizată.

Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a crescut cu 1,49%, pe fondul aprecierii cu 6,16% a titlurilor Nuclearelectrica, în timp ce indicele extins BET-XT a crescut cu 1,6%.

Cele mai mari creşteri de la Bursă au continuat să fie cele ale "Albalact" (+30,23%), după acordul de vânzare către grupul Lactalis, şi "Oltchim" (+28,16%), după anunţul că un investitor chinez şi doi români sunt interesaţi de preluarea combinatului.

Radu Ciofu: "Pe termen lung, situaţia internaţională rămâne una tensionată"

În perioada analizată, leul s-a apreciat cu 0,5% faţă de euro, la cursul Băncii Naţionale, în timp ce aurul a urcat cu numai 0,21%.

Analistul Admiral Markets Radu Ciofu se aştepta ca evoluţia monedei naţionale să fie una de apreciere, în prima săptămână din februarie, ţinta principală fiind nivelul de 4,5 lei pentru un euro.

Domnia sa a comentat: "În ianuarie 2016, pieţele financiare internaţionale au fost dominate de evoluţii puternic negative (unele dintre cele mai slabe înregistrate vreodată) şi era imposibil ca leul să nu simtă şi el acest lucru. Scăderea leului (creşterea Eur/Ron) a fost în principal cauzată de evoluţiile negative din pieţele internaţionale".

Domnia sa consideră că influenţa pieţelor financiare va continua să se simtă puternic în România: "De data aceasta probabilitatea este mai mare ca pentru o perioadă limitată de timp să avem aprecieri ale monedei naţionale".

Radu Ciofu precizează că, în ultimele săptămâni, multe Bănci Centrale (Banca Centrală Europeană, a Japoniei, a Chinei etc.) au implementat măsuri de stimulare monetară, ceea ce va face ca pentru o perioadă medie de timp, pieţele financiare să aibă parte de evoluţii pozitive. "Efectul probabil va fi o apreciere temporară a leului faţă de moneda unică europeană", a adăugat analistul citat.

Domnul Ciofu mai spune că 4,5 lei/euro este un important prag psihologic: "Odată ajuns în această zonă, cursul va intra probabil într-o perioadă de stagnare cu limite superioare spre nivelul de 4,51 şi limite inferioare 4,49.

În acest moment, este dificil de spus cât ar putea dura perioada de întărire a leului, însă, probabil, va fi undeva între două săptămâni şi două luni. Pe termen lung, situaţia internaţională rămâne una tensionată, context în care tendinţa generală (pe termen lung) a leului va fi una de depreciere modestă faţă de euro".

Cei care ar fi preferat să îşi ţină banii la bănci, ar fi obţinut cele mai bune randamente la Bancpost, atât pentru sumele în lei, cât şi pentru cele în euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb