Aurul s-a apropiat săptămâna trecută de un nou record istoric, ajungând, pentru puţin timp, la un preţ de 2.458 de dolari pe uncie, apreciere determinată de amplificarea scăderilor pieţelor bursiere globale, scrie Investing.com.
Investitorii s-au îndreptat către metalul de refugiu, în condiţiile în care mai multe date economice slabe, între care cele privind piaţa forţei muncii din Statele Unite care se răceşte accelerat, au intensificat îngrijorările cu privire la încetinirea celei mai mari economii din lume, precizează sursa citată.
Pieţele de acţiuni asiatice, europene şi cele din Statele Unite au avut scăderi semnificative la finele săptămânii trecute, declansând o mişcare masivă de tipul "risk-off" în pieţe, ceea ce a alimentat cererea pentru aur.
Un alt motiv care stă la baza creşterii preţului la aur este conflictul din Orientul Mijlociu, care în ultimele zile s-a intensificat, după ce liderul Hamas a fost ucis de armata israeliană, mai scrie Investing.com.
Aurul a câştigat 1,8% săptămâna trecută, deoarece creşterea tensiunilor din Orientul Mijlociu şi a aşteptărilor privind reducerile ratelor de dobândă de către Rezerva Federală a SUA au făcut ca metalul să fie mai atrăgător pentru investitori, relatează CNBC.
Ieri, cotaţia metalului galben a avut o scădere de circa 1,4%, coform datelor Investing.com.
• Indici - depreciere de 0,84% pentru BET
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 0,84%, în perioada 26 iulie - 2 august. Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,49%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a depreciat cu 0,82%, în perioada menţionată.
• Carbochim - cel mai mare randament dintre acţiunile din Piaţa Reglementată de la BVB
Acţiunile Carbochim, se situează în topul randamentelor din Piaţa Reglementată de la BVB, din intervalul 26 iulie - 2 august, cu o creştere de 7,58%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se clasează titlurile Zentiva, cu un randament de 6,8%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile Aquila, ce au urcat cu 3,86%, în raport cu euro, în perioada avută în vedere.
• Fonduri de investiţii - randament de 13,32% pentru FDI Audas Piscator
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 25 iulie - 1 august, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 13,32%. Titlurile OTP Real Estate & Construction Clasa E s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 2,78%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Real Estate & Construction Clasa L care au urcat cu 2,74%.
Bitcoin a avut o scădere de 11,69%, în perioada 26 iulie - 2 august. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,11%, în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.