CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 MARTIE - 2 APRILIE Certinvest BET Index - poziţia secundă pe podiumul fondurilor de investiţii

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 aprilie 2019

Certinvest BET Index - poziţia secundă pe podiumul fondurilor de investiţii

Afişând un avans de 2,11%, în raport cu moneda euro, unităţile de fond ale Certinvest BET Index ocupă locul al doilea în clasamentul randamentelor fondurilor de investiţii, în perioada 25 martie - 1 aprilie.

Certinvest BET Index este un fond de acţiuni de tip index, administrat pasiv, ce urmăreşte reproducerea structurii indicelui BET. Fondul are la bază dispersia riscului, investind în cele mai lichide companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), corelându-şi structura în proporţie de minimum 90% cu cea a indicelui BET.

Pentru perioada menţionată, performanţa fondului a fost influenţată de evoluţia titlurilor distribuitorului de energie Electrica (EL), care au urcat cu 6,42%, în raport cu moneda euro, în perioada 26 martie - 2 aprilie, acţiunile emitentului având cea de-a şaptea pondere în indicele BET şi, implicit, în structura fondului Certinvest BET Index.

Creşterea titlurilor EL din intervalul menţionat a avut loc în contextul în care, săptămâna trecută, proiectul de modificare a OUG a fost adoptat de Guvern, acesta crescând nivelul ratei reglementate de rentabilitate (RRR) cu aproape 22%, de la 5,66% (redusă iniţial prin OUG 114 de la 7,7%) la 6,9% pentru distribuitorii de electricitate şi gaze.

RRR reprezintă un parametru foarte important, luat în considerare la stabilirea veniturilor reglementate ale operatorilor de distribuţie concesionari, potrivit ANRE.

Totodată, nouă din cei şaisprezece emitenţi care compun referinţa pieţei noastre de capital au marcat aprecieri ale cotaţiilor în perioada 26 martie - 2 februarie, acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au a doua cea mai mare pondere în cadrul indicelui BET şi în fondul Certinvest BET Index, marcând un avans de 2,78%, faţă de moneda euro, în timp ce BRD - Groupe Societe Generale (BRD), emitentul cu a cincea pondere în BET şi Certinvest BET Index, a înregistrat o apreciere de 2,08%.

Pe primul loc în clasamentul fondurilor de investiţii a urcat fondul Active Dinamic, care a consemnat o creştere de 2,58%, în perioada 25 martie - 1 aprilie. Active Dinamic este un fond de acţiuni ce urmăreşte plasarea fondurilor în investiţii în acţiuni, potrivit informaţiilor prezentate de adminis­tratorul SAI Swiss Capital Asset Management.

Potrivit informaţiilor prezentate de administratorul SAI Swiss Capital, la data de 1 aprilie, aproximativ 96% din activele fondului erau plasate în acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), restul fiind reprezentat de depozite bancare (3,6%) şi conturi curente (0,4%).

Totodată, podiumul acestui top este completat de BT Index Romania ROTX, care au urcat cu 2,03%, şi acesta fiind un fond care investeşte preponderent, în proporţie de minimum 75% din active, în acţiuni cotate la BVB, urmărind să reproducă structura indicelui ROTX, care compune cele mai lichide nouă titluri tranzacţionate la BVB.

Astfel, se observă că toate cele trei fonduri care compun topul celor mai rentabile instrumente financiare din această categorie sunt fonduri care investesc în acţiuni cotate la BVB sau încearcă să reproducă un indice al pieţei locale, fapt ce reflectă evoluţia pozitivă avută de bursa noastră, în perioa­da 25 martie - 1 aprilie.

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate şaisprezece companii de la BVB, cu excepţia celor cinci SIF-uri, s-a apreciat cu 1,15%, în raport cu moneda euro, în perioada 26 martie - 1 aprilie, în timp ce indicele BET-XT, ce cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni ale bursei noastre, a crescut cu 0,97%, în acelaşi interval de timp. Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile EL.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a urcat cu 0,49%, în intervalul 26 martie - 2 februarie, în raport cu moneda euro, cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în perioada menţionată, fiind consemnată de acţiunile Fondul Proprietatea.

În şedinţa din 1 aprilie, preţul acţiunilor FP s-a apreciat cu 1,2%, în contextul unui rulaj de circa 3,76 de milioa­ne de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare de 5,2 milioane de titluri.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 26 martie - 2 februarie, este condus, în continuare, de acţiunile Zentiva (SCD), cu un salt de 17,96%, în raport cu moneda euro.

Poziţia a doua a topului randamentelor bursei noastre este ocupată de titlurile Altur (ALT), care au înregistrat o creştere de 10,18%, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile EL.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 1%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,11%, în intervalul avut în vedere.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,08%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a marcat un salt de 25,09%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:45, criptovaluta depăşise din nou pragul de 5.000 de dolari, tranzacţionându-se în jurul pragului de 5.050 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 88,74 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

   Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb